A Nokia mobilok széles palettája érkezik

Egy ideje már hivatalos, hogy a Nokia név visszatér az okostelefonos piacra, olvasóink persze tudhatják, hogy a finnek saját hardverrészlege helyett a névhasználati jogokat licencelő HMD Global Oy és partnere, a Foxconn kötelékébe tartozó FIH Global Limited felelnek majd az okos- és butamobilok piacra dobásáért, ha most leegyszerűsítjük a dolgot. A HMD egy idén alapított, finn vállalat, rengeteg korábbi Nokia munkatárssal a fedélzeten, ilyen Arto Nummela vezérigazgató is, aki örömmel állt az Economic Times India mikrofonja elé egy villáminterjúra. Azt ugyan nem árulta el, hogy pontosan mikor érkeznek az új Nokia logós okostelefonok, a szakma mindenesetre a február végi MWC-re tippeli a felbukkanásukat.


A Nokia N1 táblagéppel a 2015-ös MWC-n találkozunk először. A következő adag Nokia kütyü a 2017-esen bukkanhat fel [+]

Mely piacokon fogják először árulni ezeket a mobilokat?

Az első naptól kezdve világszinten gondolkozunk a hagyományos telefonok tekintetében. Rendelkezünk a képességekkel és a szervezeti háttérrel, hogy az első naptól kezdve globális üzleti célokat kövessünk. Az okostelefonokkal ugyanez a helyzet: nem fogunk kipécézni néhány piacot magunknak, világszintű szereplőként akarunk kezdeni.

Hol készülnek majd a telefonok?

A Microsoft eladja azt a hanoi-i üzemét az FIH-nak, amely a hagyományos Nokia mobilokat gyártotta, de rendelkezésünkre áll az elmúlt években már használt, Indiában található Foxconn létesítmény is. Növelni fogjuk ennek a kihasználtságát, és persze ott van az FIH szép számú gyára is, emellett készen állunk a komolyabb befektetésekbe, ha a gyártósorok növelése ezt megkívánja. Számítunk az FIH-ra az üzleti terveinkben, az ő döntésük, hogy szükséges-e a bővítés.

Milyen áron indulhatnak az új okostelefonok?

Még nem jött el az idő, hogy a porfóliónkról konkrétumokat eláruljunk, mindenesetre számos árkategóriában jelen leszünk. India az egyik kulcspiac, de a Nokiát máshol is jól ismerik. Nincs rajtunk elitista bélyeg, így nem tervezünk egy ársávot sem kihagyni a palettából, igen széles termékkínálattal készülünk.

Milyen arányra számíthatunk az okos- és a hagyományos telefonok részéről?

A hagyományosakkal kezdünk, mivel ezt az üzletágat közvetlenül megszereztük a Microsofttól. Az okostelefonok első generációját 2017 első felében hozzuk el a piacra. Úgy látjuk, széleskörű globális partnereink hamar elkötelezetté válnak majd ezen termékeink iránt, így komoly ambíciókkal fogunk neki okostelefonjaink globális terjesztésébe. Ismét vezető pozícióba akarunk kerülni a piacon.

Milyen kiskereskedelmi stratégiákat terveznek az online és offline árusítás tekintetében? Visszatérnek a Nokia üzletek és boltok?

Florian Seiche, HMD Elnök: ami a brand nevet illeti, a fogyasztók a Nokia névvel online és offline boltokban is találkoznak majd. Számos kereskedelmi partnerrel összefutottunk a világ minden szegletéből, Indiát beleértve, és nem különböztettük meg az online vagy offline csatornákat, mindenkit sok szeretettel üdvözöltünk köreikben.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés