Nem kért a notchból a Porsche Design

Hirdetés

A Porsche Design Huawei Mate 9-cel a sencseni gyártó kipróbálta magát a luxustelefonok világában, amit aztán a Porsce Design Huawei Watch variáns követett, majd a Porsche Design Mate RS. Ez utóbbi érdekessége, hogy míg a komplett P20 család szenzorszigettel mutatkozott be, a német dizájncég ragaszkodott a szimmetrikus formához, és a kiszerelés szerint akár 512 GB tárhellyel is megvásárolható elit phablet nem hajlott meg a vitatott trendek előtt.

A Porsche Design Mate RS letisztult, vagány és szenzorsziget nélkül is képernyődomináns
A Porsche Design Mate RS letisztult, vagány és szenzorsziget nélkül is képernyődomináns [+]

Christian Schwamkrug, a Porsche Design formatervező direktora a Digital Trendsnek elmondta: amikor a betüremkedést, szenzorszigetet vagy notchot először meglátta, nem akart hinni a szemének. „A bevágás roppant zavaró a dizájnfilozófia szempontjából. Egy kép vagy négyszögletes, vagy téglalap alakú, tiszta keretekkel és egyértelmű határolókkal. Kedvelem a szimmetriát, a Porsche Designnál pedig nem kértünk a notchból, mert szerintünk az formai kompromisszummal jár.”


[+]

Ez sok olvasónk véleményével egybecseng, érdemes megtekinteni szenzorszigetes írásunkat, illetve megnézni a kapcsolódó szavazás jelenlegi állását. Mi is megjegyeztük példákkal megtámogatva: a képernyődominancia növeléséhez nem feltétlenül kell bevágásos dizájn mellett dönteni, a GSM Arena pedig úgy számolja: a Porsche Design Mate RS-nek úgy nagyobb az előlapi képernyőaránya (83,5%), mint a P20-é (80,4%) vagy a P20 Próé (82%), hogy megszakítatlan, téglalap alakú kijelzőt kínál, amúgy 1440 x 2880 pixelen.


[+]

Mindezt úgy teszi, hogy AMOLED kijelzőjébe sikerült ujjlenyomat-olvasót integrálni, bár Schwamkrug megjegyzi: ennek sem volt a Porsche Design a támogatója. „Új technológia révén a képernyőbe integrált ujjlenyomat-olvasót nem feltétlenül tartják a fogyasztók kényelmesnek. Mivel a hátlapi modul hozzájárul a Mate RS formai szimmetriájához, a (második, hagyományos) szenzor meghagyása logikus volt. Ha a praktikus használat oldaláról nézzük, ez a leolvasó remek helyen van.”

Nem renderkép: a Vivo Apex koncepciókészülék kint volt az MWC-n, és működött
A Vivo Apex lehet a jövő, ám a jelen egyelőre a notchos mobilok totális térhódítása (forrás: Pocket-lint) [+]

Úgy tűnik tehát, hogy a biometrikus azonosító esetében a Huawei és a Porsche Design akarata egyaránt érvényesült, így állhatott elő az, hogy mindkét oldalról fel lehet oldani a képernyőzárat egy vagy több ujjal. Hiába azonban az elképesztően mutatós kivitel és a szabályos, kávamentes előlap, a notch piacszinten egyelőre marad, sőt: megállíthatatlanul elárasztja a mobilvilágot. Legalábbis addig, amíg a Vivo Apex-féle koncepciókból végfelhasználói termék és divat nem lesz. Ez viszont még odébb lehet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés