Nem eszik forrón a kekszet Androidon

Hirdetés

Hiába mutatkozott be két új Pixel és egy sor Sony Xperia, Huawei, illetve Honor telefon Android 8.0 Oreóval, és hiába kapott frissítést jó pár OnePlus, Moto, HTC,  vagy épp LG ketyere (a Xiaomi MI A1-ről nem is beszélve), csak nem akar a kekszes rendszerverzió 1%-nyi szeletet kihasítani az androidos tortából: jelenleg 0,7%-on áll.

Örülhet az Oreo, hogy helyet kapott az Android verziók elterjedésének kördiagramján
Örülhet az Oreo, hogy helyet kapott az Android verziók elterjedésének kördiagramján

Ennél is szomorúbb, hogy továbbra is a 2015-ös 6.0 Marshmallow dominál az aktív eszközök között (28,6%, a mintát a január 8-ig tartó egy hétben vették), míg a tavaly előtti 7.x legalább elmondhatja magáról (26,3%), hogy jobban áll az Android 5.x-nél (25,1%). A 4.4 KitKat még mindig köszöni szépen, jól megvan 12,8%-ával, míg a JellyBean 5,6%-kal nyújt nyelvet a legfrissebb főverzióra. Jegyezzük meg: több százmillió aktív zöld robotos készülékkel mindig hátrányból indul egy-egy új szoftvergeneráció, hiszen a javarészt olcsó és régebbi mobilok eleve nem fognak Oreót kapni, és sokáig maradnak bekapcsolva tulajdonosuknál.

A Samsung Galaxy S8 és az S8+ kijelzője szinte kitölti az előlapot
Remekül sikerült, ám még mindig 2016-os Androidot futtat a két Samsung Galaxy S8 [+]

Az iOS-szel szemben ugyebár az Android minden szegmensben jelen van, egyes esetekben (pl. MIUI) a felület újításai ráadásul nem feltétlenül kívánják meg a zöld robotos generációváltást. Az Oreo sorsán egyébként nem feltétlenül az azt megkapó típusok száma lendíthet, hanem az, ha konkrétan 2016-2017 legnépszerűbb modelljei váltanak rá, így a Huawei, a Honor vagy a Samsung jól fogyó, felső-kategóriás ajánlatai, a béta tesztelés pedig javában zajlik.

Előzmények

Hirdetés