Négy Huawei mobil benchmark eredményeit jegelték

Balhéba került a Huawei a minap, amikor kiderült: számos modellje észleli, ha a felhasználó teljesítményteszt alkalmazást telepít, és kiváltképp a 3D-s feladatok számára biztosít a mindennapokban megszokott mennyiségnél lényegesen több erőforrást. Az AnandTech szerint, wattban mérve, a Kirin 970-es Honor Play és társai akár a szokásosnál kétszer akkora teljesítménnyel is dolgozhatnak a nem detektált benchmark appokkal összevetve, előnyösebb pontszámok érdekében. Ennek leginkább a riválisokkal szemben gyengélkedő GPU az oka, és nem is a nyers teljesítménnyel van a gond, hanem a maximumra járatott lóerők komoly hőtermelésével és fogyasztásával.

Az EMUI a mindennapokban tehát inkább kordában tartja a teljesítményt és a fogyasztást, ami hasznos, viszont a pontszámok a detektálást megkerülő, módosított alkalmazások esetében nem túl versenyképesek. A GPU Turbo ettől annyiban független, hogy bizonyos tartalmak esetében ügyes optimalizálással tolja meg a képfrissítést és az energiahatékonyságot, és ezt a törekvést el kell ismerni, mert hasznos. A teljesítménytesztek „optimalizálására” viszont ugrik a szakma, mert azt szeretné viszontlátni az eredményekben, amit a felhasználó a mindennapokban tapasztal. A patinás AnandTech keményebben fogalmaz: a rettegett csalás szót többször is elhinti elemzésében.


[+]

A Huawei elismerte, hogy algoritmusa detektálja a teljesítményteszt alkalmazásokat és valóban minden erőforrást azok rendelkezésére bocsát, illetve előrevetítette: elérhető lesz ez a „teljesítmény üzemmód” ugyanennek a napi szintű biztosítására. Csakhogy ez dupla öngól, mert egyfelől a balhé előtt nem vallották be nyíltan, hogy befolyásolják a pontszámokat, az extra lóerővel megugró energiafogyasztás pedig tökéletesen szembemegy a GPU Turbo hatékonyságra fókuszáló törekvéseivel, márpedig ezt elég komolyan hangsúlyozták az elmúlt hónapokban. Már csak azért is jön rosszul a balhé a gyártónak, mert éppen az elmúlt hetekben irányították a figyelmet a 7 nm-es node-on bejelentett, sok szempontból világelső Kirin 980 SoC előnyeire, tetemes 3D-s előrelépést előrevetítve. A szakma most viszont némi szkepticizmussal várja a Mate 20 és a Mate 20 Pro kiemelkedőnek ígért teljesítményét.

A 3D Mark az egyik népszerű grafikus teljesítményt vizsgáló alkalmazás, és amelyik modelleket rajtakapják benchmark alkalmazás azonosításon és eltérő pontszámok elérésén, és idézem, „megszegik a szabályokat az eszköz helyezésének javítására, ami félrevezető és tisztességtelen”, leveszik az online ranglistáról. A minap így aztán lekerült a Huawei P20, a P20 Pro, a Nova 3 és a Honor Play a 3D Mark eredményei közül, ami nem vet túl előnyös fényt a gyártóra. A Huawei mellett szól, hogy az elmúlt napokban azonnal reagált az eseményekre, és az alkalmazás mögött álló UL-lel is felvette a kapcsolatot. A közös sajtóközlemény lényegében megismétli, hogy a gyártó AI-algoritmusokkal optimalizálja az erőforrásokat, ha szükséges, a hardver maximumát is képes legyen demonstrálni.

Az UL viszont nem ért egyet a nevezett teljesítmény üzemmód alapvető használatával a benchmark alkalmazások azonosítása után. Végeredményben a Huawei és az UL úgy döntött: amíg a teljesítmény üzemmód egy EMUI frissítéssel nem lesz publikusan elérhető (magyarán a maximális kraft a mindennapokban is bevethető), a fenti készülékeket nem listázzák az eredmények között. Felvetődhet persze a kérdés, hogy szükség van-e egyáltalán a nyilvánvaló fogyasztási hátrányokkal járó teljesítmény üzemmódra, avagy jobb lett volna-e egyszerűen, ha minden marad a régiben, a benchmark appok detektálása és az extra wattok nélkül.

Nyilván egyik gyártó sem akar a pontszámokban lemaradni, még ha ezek valóban nem is árulják el a mindennapos használat sebességét és gördülékenységét. Az AnandTech szerint ugyanakkor nem is feltétlenül ez, hanem a 3D-s, képkockánkénti fogyasztás a Kirin 970 SoC főgondja, ezen pedig túl sokat nem lehet javítani. A Kirin 980 azonban a fenti publikáció szerint is ígéretes lesz ezen a téren, úgyhogy, remélhetőleg a pontszámok a mindennapos teljesítményt tükrözik majd, és nem kell különféle üzemmódokat ki-be kapcsolgatni a tökéletes felhasználói élmény érdekében. Az EMUI ebben egyébként tényleg sokat fejlődött az utóbbi években, és már várjuk az Android 9 Pie-on alapuló, 9-es főverziót.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés