Hirdetés

MWC blog: Ez a katalán kiruccanás kötelező

Hirdetés

Ha a Kedves Olvasó emlékszik tavalyi blogjainkra, talán megvan, hogy Bone123, azaz jómagam útja úgy indult az MWC-n, hogy a Ferihegyen feladtam az addig használatlan és makulátlan bőröndömet, és Barcelonában, a csomagkiadónál egy világháborút megjárt roncshalmazként tért hozzám vissza, annyi fáradt olajjal és szennyeződéssel beterítve, ami ENSZ szankciókat vonhatott volna maga után.

Mondanom sem kell, a félsz bennem volt péntek reggel, amikor a poggyászok a katalán fővárosban megkezdek kifele vándorolni, a dráma viszont elmaradt, ehelyett a kettő óra alvást a kitűnő Park Güell, némi étek magunkhoz vétele, a hotelfoglalás lezsírozása és pár üveg cerveza követte – a hajlani fél háromkor induló péntek ezzel rövidre is lett zárva.

A szombatot picit több alvással és annak konstatálásával kezdtem a kómásan elém táruló Barcelona Sants vasútállomás komplexumon, hogy a TGV vonathoz reptéri biztonsági kapuhoz és becsekkoláshoz hasonló procedúrával lehet fizikai hozzáférni, ez pedig időigényes, az pedig pont nem volt, de szerencsére elcsíptem a szuperjáratot. A cél: Girona. Úgy működik egyébként az ilyesmi Európa ezen szegletén, hogy a vasút végigszáguld a föld alatt a városhatárig, és 200 km/h-s stabil tempóval azelőtt letudja a 100 kilométernyi síntávot, hogy a magyar kolléga a Nyugatiból Piliscsabára eljutna.

A Szent Szív temploma belülről
A Szent Szív temploma belülről [+]

Reggel tíz óra se volt még, és máris elém tárult Katalónia legszebb kisvárosa, hasonlóan ásítozó formáját mutatva, de a mediterrán nap hamar felébresztette a muszlim, keresztény és zsidó múlttal is rendelkező, első században alapított települést. Pont az ilyet szeretem: összetett és változatos múlt, a szokásos turistatömeg töredéke, a rájuk szakosodott lehúzó gépezet teljes hiánya és a barátságos árazás. Amilyen kicsi az Onyar és más folyócskák által felszeletelt városka, annyival több izgalmat rejt, úgyhogy falra fel!

Minden méretben, meredekségben és szögben haladnak körbe a Passeig de la Muralla falai
Minden méretben, meredekségben és szögben haladnak körbe a Passeig de la Muralla falai [+]

Girona megtartotta középkori védvonalainak a nagy részét, ami azt jelenti, hogy a Passeig de la Muralla hosszú-hosszú száz méterein lehet az óváros egyék végétől a másik fölé emelkedni, ahogy az a városvédő katonák tették annak idején. A néha klausztrofóbiásan szűk kis égi folyosók csupa kilátópontot tárnak a szempárok elé, egy közös kapcsolódó ponttal: a modernizmusnak semmi nyoma, de Girona nem elmaradt, hanem megmaradt, és ezért marha menő. Ott vannak például az arab fürdők vagy az eldugott Szent Szív templomának masszív pillérei.

Girona katedrálisa a Trónok Harca stábját is meggyőzte
Girona katedrálisa a Trónok Harca stábját is meggyőzte [+]

Az viszont a mai világról mond el valamit, hogy a lokális zenészek közül nem is egy a Trónok Harcának nótáját húzták el, aztán a Szent Mária Katedrálist és hosszú lépcsőit meglátva leesett, miért: bizony itt is forgatták a híres-hírhedt sárkányos sorozatot és Királyvár vallási jeleneteit, de Girona Braavos tévés változatát is megbabonázta. A korai középkori múlttal rendelkező, de több fordulóban megújult katedrális gigászi gótikus formáival és hatalmas belső terével szédíti meg azt, aki fel mer nézni belül, a falai pedig olyan magasak, hogy az építmény szinte mindenhonnan látszik. Mégis az Església de Sant Feliu büszkélkedhet aktuális küllemében régebbi múlttal, és annak a vonásai is messziről magukra vonják a figyelmet, akár az Onyar patak partjáról.


[+]

A folyócska fölött számos hír ível át, melyek közül kétségtelenül az Eiffel-híd (igazi nevén a Pont de les Peixateries Velles) a legérdekesebb, vörös fémszerkezetével állítva kontrasztot a csupa kő- és téglaépületnek, amelyek szinte belezuhannak a patakba kétoldalt.

Az Eiffel-híd belülről
Az Eiffel-híd belülről [+]

Ahhoz képest, hogy Girona szűk százezer léleknek ad otthont, több arcát is képes megmutatni, a Zsidó Múzeum pedig az egykor virágzó, katalán zsidó kultúráról emlékezik meg, míg a negyed szűk utcái ma is régi formájukat hozzák, számos butikkal, barátságos kiszolgálással és kellemes ételekkel.


[+]

A visszajutás pont oly fájdalommentes volt, mint az oda út, Girona pedig kellő emlékkel és persze fotóval töltött föl a katalán kiruccanás valódi céljához: holnap fél tucat MWC-s bemutatón érdekelt a csapat, Barcelona nem különben nemes múltú helyszínein.

MobilarenaSEAT AtecaLG V30

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés