Mit hozhat a Google-nek a HTC felvásárlása?

Hirdetés

A Google szeret háromévente a mobilszegmensben kártyalapokat mozgatni: 2011-ben, 12,5 millárd dollárért vásárolta fel a Motorola Mobilityt, majd 2014-ben, 9,7 milliárdos bukóval adta tovább a Lenovónak – igaz, a kezén maradt szabadalmi portfólió és kutatás-fejlesztési részleg ma is fontos szerepet játszik a keresőóriás életében. A Bloomberg pár hete szellőztette meg, hogy a financiális gondokkal küszködő HTC részben vagy egészében eladó lehet, és bár pont három éve látta indokoltnak a Google a legendás Motorolán túladni, most úgy tűnik, nagyon is beleillik a céges képbe a patinás tajvani vállalat mobilos és kutatás-fejlesztési részlegének felvásárlása.

Hatalmas készülék lett a Google Nexus 6
Hiába volt a Google kezében 3 évig, a Nexus 6 volt az egyetlen Motorola referenciatelefon [+]

A Commercial Times pár napja egyenesen arról számolt be, hogy a Google és a HTC előrehaladott tárgyalásokat folytat, és ezek lezárulása véletlenül vagy szándékosan éppen egybeeshet az új Pixel mobilok megjelenésével. A kulcsot éppen ez jelenti: míg a Motorola Mobility eladásakor a Nexus termékvonal futott, amit a szoftver leszámítva leginkább a partnercégek intéztek, és az adott esetben negatív nyereséggel is ők számoltak, addig a méregdrága Pixelekkel a Google konkrétan már a profitokra hajt, a HTC pedig nem egyenrangú partner, hanem bérgyártó a folyamatban.


Lehet, hogy nem állnak jól a HTC mutatói, az U11 azonban remek androidos csúcskészülék [+]

Mivel úgy hallani, a Pixel 2-t is a tajvaniak szerelhetik össze (a Pixel XL 2-t viszont állítólag az LG), nem mellesleg pedig évtizedes tapasztalatokkal rendelkeznek mobilvonalon, a Commercial Times szerint a HTC mobil- és kutatás-fejlesztési részlege ideálisan beilleszkedne a keresőóriás sokrétű, ám eléggé szétszórt hardver/szoftver rendszerébe. Az UBS Group Inc. elemzője, Eric J. Sheridan szerint is számos előnnyel járna a Google-nek az amúgy kitűnő U11-et gyártó HTC bekebelezése: a komolyabb hardver/szoftver integráció csökkenthetné az Android fragmentáltságát, elősegítené a mobilközpontú céges fejlesztéseket és azok még több felhasználóhoz való eljuttatását (Google Lens, AR Code, Assistant stb.), illetve gazdasági és jogi oldalról is előnyöket hozna (például az EU androidos vizsgálódásában).


A Google Pixel XL-t a HTC gyártja [+]

Túlságosan persze nem érdemes előreszaladni, hiszen egyelőre csak pletykálnak a felvásárlásról, és nem tudni, pontosan mi folyik a háttérben. Ha viszont a mobilos roló esetleges lehúzása vagy a HTC szakértelmének a Google alatti továbbélése a két választás, nem nehéz eldönteni, a piac melyikkel járna jobban.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés