Megérkezett az Android P fejlesztői előzetese

Rendszerszintű notch-támogatással, épületeken belüli helymeghatározással, frissített értesítési függönnyel és új kodekekkel jön az új rendszer. Nexusokra már nem.

Hirdetés

Majdnem pontosan egy évvel az Android Oreo fejlesztői előzetesének premierje után, most startolt el az Android P-s Developer Preview. Az Essential Phone és az iPhone X által elindított notch-forradalom az új rendszerben már megkapja a helyét, az alkalmazások lekérdezhetik, hogy hol van, illetve mekkora a szenzorsziget, hogy semmiképpen ne takarjon el érdemi felületet.

A fejlesztői opciók között lehet betüremkedést szimulálni
A fejlesztői opciók között lehet betüremkedést szimulálni [+]

Szintén látványos változás érhető majd tetten az értesítési függönyön: egyrészt átláthatóbb lesz a rendszer, a gyorsbeállításoktól jobban szeparálódnak az értesítések, amik viszont képekkel, illetve még jobb, azonnali reakciókra lehetőséget nyújtó felülettel frissülnek. Ezektől az azonnali reakcióktól (smart replies) mostantól tehát csak egy engedélyezés választja el a fejlesztőket, ha integrálni szeretnék a saját szoftverükbe.

Fejlesztik az értesítési felületet és egységesítik a reakciós ablakot Fejlesztik az értesítési felületet és egységesítik a reakciós ablakot
Fejlesztik az értesítési felületet és egységesítik a reakciós ablakot [+]

Technológiailag a Wi-Fi RTT (Round-Trip-Time), egész pontosan a 802.11mc protokoll API-szintű támogatása tűnik a legérdekesebbnek. Ez a beltéri pozicionálásra használható megoldás körülbelül méteres pontosságú helymeghatározást tesz lehetővé, amit remélhetőleg gyorsan kihasználnak majd a térképszoftverek, hogy pályaudvarokon, reptereken, parkolóházakban vagy expoterületeken is hatékonyan tudjanak segíteni, de az sem kizárt, hogy a hangvezérléssel és az okosotthonos megoldásokkal is összekötik, hogy ha a felhasználó fel szeretné kapcsolni A lámpát, akkor egyértelmű legyen, hogy melyikre gondol.

A beltéri navigáció sokaknak lehet nagy segítség
A beltéri navigáció sokaknak lehet nagy segítség [+]

Frissítik a kamerát, leginkább olyan funkciókkal, amiket korábban a gyártók már a saját szoftvereikkel próbáltak pótolni: érkezik a gyári többkamerás támogatás bokeh-móddal, a látványos videókhoz pedig a folyamatos zoom segíti a felhasználót a korábbi, darabos megoldás helyett. JPEG-kódolás helyett opció lesz a HEIF, azon belül is a HEIC-formátum, ami pontosan ugyanaz, mint amit az aktuális iOS is használ. Lejátszás szintjén a HDR VP9 Profile 2 kodek is alapfelszereltség lesz egy Android P-s mobilnál.

A Neural Networks keretrendszer az Oreo 8.1-en debütált, az új Androiddal pedig 1.1-es verzióra frissül, a gépi tanulás folyamatát hivatott gyorsítani. Szintén javítják és egyszerűsítik az autofill, vagyis az automatikus jelszókitöltés integrálását a fejlesztőknek: ha megbízunk a Google jelszótárolásában, akkor számíthatunk arra, hogy jóval kevesebb jelszót kell majd pötyögni mobilon. Természetesen akár az ujjlenyomatunkkal is hitelesíthetjük belépési szándékunkat, a nem várt támadások elkerülése végett ezt a biometrikus azonosítást is egységesítik.


[+]

Egyelőre még nincs fantázianeve az Android P-nek, első végleges verziója azonban a harmadik negyedév előtt nem várható, egy darabig még csak tippelgethetjük, hogy mi lesz az édességes neve, és hogy 9.0-nak fogják-e hívni. A Nexusok már nem kapják meg ezt a rendszert, viszont Pixel, Pixel XL, Pixel 2 és Pixel 2 XL mobilokra már most letölthető az első fejlesztői változat. A második kiadás májusban jöhet, június közepére, a harmadikban már véglegesednek az API-k, azon kívül pedig még két nagy, fejlesztői frissítés várható. A tömegeknek szóló premier a harmadik negyedévben esedékes.

Előzmények

Hirdetés