Hirdetés

LG blog: így lehet a Nexus 5X-szel fotózni

Kétféle felhasználót lehet megkülönböztetni kamerahasználat szerint: az egyik szeretné a leggyorsabban elkapni a múló pillanatot, az automatikára bízva egy érdekes téma vagy helyzet megörökítését, hiszen annyi mindent mást is lehet csinálni egy utazás vagy esemény során, semmint a tökéletes fényképet vadászni, készítse csak el azt a drága masina. A másik csoport viszont addig nem nyugszik, amíg a legelőnyösebb fényképet össze nem hozza egy témáról és főszereplőiről, akár hosszú időt várva a megfelelő pillanat vagy fényviszonyok érkezésére, előre és aprólékosan úgy finomítva a paramétereken, hogy a kattintással megszülessen az album büszkesége. Aztán persze minden kezdődhet elölről, ez is egy hobbi.

Erős a dupla ledes villanó
A Nexus 5X kamerája a tesztünkben már bizonyított, most kicsit részletesebben is megvizsgáljuk [+]

Az LG G4 fejlett kameraszoftvere mindkét világnak megfelel: az automatikus és kézi mód egyaránt jó szolgálatot tesz, a Nexus készülékek viszont leegyszerűsített kameraszoftverjükről ismertek – és szerencsére arról, hogy a felhasználó azt bármikor bonyolultabbra cserélheti. A Nexus 6P szokásos tesztje után kipróbáltuk és megállapítottuk, hogy a camera2 API-ra épülő, kézi módos alkalmazások szépen együtt dolgoznak a referenciakészülékkel, és most az Nexus 5X-en a sor, hogy megnézzük, miként lehet az amatőr és a hobbifotós igényeket kielégíteni az LG vegytiszta androidos mobiljával.

A Google Fényképezőgép egyszerű szoftver, ám megbízhatóan és gyorsan működik
A Google Fényképezőgép egyszerű szoftver, ám megbízhatóan és gyorsan működik [+]

Különbözőbb nem is lehetne a G4 és az 5X: az előbbi 16 megapixeles kamerát kapott apróbb szenzorpixelekkel és optikai képstabilizátorral, míg az utóbbi 12,3 megapixeles modult optikai stabilizálás nélkül, viszont nagyobb méretű fényérzékelő pontokkal. Közös a lézeres autófókusz és a villámgyors működés, csak az 5X esetében a Play Áruházhoz kell fordulni a kézi beállításokért. Ez nem jelenti azt, hogy a Google Kamera nem lenne megfelelő fotós társ a mindennapokban: a bekapcsoló gombot kétszer megnyomva egy másodperc alatt elindul, és pillanatok alatt el is készül vele az első fotó. Gyors fókusz, pontos fénymérés, jó dinamikatartomány és természetes színek – nincs az ember csak azért az opciók babrálására kényszerítve, mert az automatika hibázna. Érintőfókusszal persze meg lehet határozni, hogy pontosan mely részlet legyen tűéles, a vaku bevetése este, ellenfényben vagy makrót fotózva jöhet jól, ha pedig túl nagy a különbség a világos és sötét részek között, a HDR+ bekapcsolása segíthet a kiégett vagy túl sötét szegletek „megmentésében”. A HDR+ egyébként annyira jó, hogy nemcsak nappal lehet nyugodtan bekapcsolva hagyni, amikor alig látható, ám hasznos előnyökkel jár: este kifejezetten jobb képek születnek vaku nélkül fotózva, mintha nem lenne aktiválva: kevesebb a képzaj és természetesebbek a színek. Az alábbi képek első sora HDR+ nélkül, a második HDR-el készült, a harmadik pedig vegyesen.

A kézi beállítások helyett az alapvető módokra koncentrál a Google kamera: lehet hagyományos panorámaképet lőni, illetve darabonként összerakott kör- vagy gömbpanorámát, amely segít a „látószög” növelésében, ha nagyobb teret szeretnénk lencsevégre kapni, mint amennyit az F/2-es objektív „lát”. Az életlenítés ellenben pont az apró részletek kiemelését segíti az elmosott háttérhez képest, hogy még látványosabban elkülönüljön egy-egy téma. Mozgókép készítéséhez balra kell simítani a Google Kamerában; itt akár 4K-ban, azaz 3840 x 2160 pixelen is lehet felvételeket készíteni, ami négyszer részletesebb klipeket jelent a megszokott Full HD-nál. Csak legyen az ember keze ügyében 4K-s tévé és lejátszó, hogy a videókat teljes részletességükben vissza tudja nézni.

Az 1080p-s és 2160p-s videók egyaránt 30 képkockával készülnek másodpercenként, de akad opció 720p-ben 120 fpssel is felvenni, erre a példa fent tekinthető meg. Egy apróságra viszont nem árt odafigyelni: amikor videorögzítés előtt, álló helyzetből balra döntöttük a készüléket, a felvételek számítógépen visszajátszva fejjel lefele jelentek meg (az 5X-en lejátszva és a YouTube-ra feltöltve ne volt ilyen gond), ha viszont jobbra forgattuk el, és úgy kameráztunk, minden rendben volt a PC-n is. Ennek részben az az oka, hogy a mérnökök helyszűkösségből a kamerarendszert csak fejjel lefele tudták beépíteni, és a legtöbb szoftver tisztában van a dologgal, csak mi rábukkantunk egy olyan esetre, amikor nekünk kellett fejre állni a megfelelő nézői élményért.

Az AZ Camera a kézi paraméterezés királya
Az AZ Camera a kézi paraméterezés királya [+]

A hobbifotósok persze hiába csettinthetnek elégedetten a Google-szoftver megbízhatóságát illetően, nekik a fotográfia mindenféle opció állítgatásánál kezdődik, és szerencsére több olyan szoftver is felrakható, amelyikkel aprólékosan variálni lehet az érzékenységet (ISO60 - 7650), a záridőt (1/105 086 - 0,23 másodperc) és a fehéregyensúlyt (1000 - 10000 Kelvin), illetve kézzel pontosítani a fókuszt. Az AZ Camera segítségével így is bevetettük az 5X-et, és nem vallott szégyent. Főleg úgy nem, hogy beállítottuk: a megszokott Jpeg formátum mellett DNG-ben, azaz nyers formátumban is mentésre kerüljenek a képek, így magunk dolgoztuk fel a méretes pixelanyagot a fent látható eredményekkel. Előnyös lehet a kézi beállításokat használni, ha mondjuk az automatika este túl nagy érzékenységgel és részletveszteséggel rögzít, vagy éppen túl hosszú záridőt választ, és mondjuk az örökmozgó gyermekekről nem sikerül megfelelő állóképet készíteni. Az előbbire az alacsony érzékenység és magas záridő, az utóbbira pedig ennek a fordítottja és a vaku bevetése lehet a megoldás. A fehéregyensúly szabályozása mondjuk este, az utcán fotózva jöhet jól, kézzel korrigálva a világítás sárgás fényein. A kézi beállítások egyébként az 5 megapixeles előlapi kamera és a videofelvételek esetében is elérhetők, és úgyszintén hasznosak lehetnek. Az AZ Camera DNG képei egyébként úgyszintén fejjel lefele jelentek meg a számítógépen, ha „rosszul tartottuk” az 5X-et, a Jpeg fájlok esetében ugyanakkor nem találkoztunk ezzel a hibával. Olvasóinknak egy vékony csík is feltűnhet a DNG-ből nyert képek valamelyik szélén – nem tudjuk, hogy ez miért van, mi mindenesetre érintetlenül hagytuk, azaz nem vágtuk le.

A Nexus 5X nappal és este is bizalommal bevethető egy kis fotózásra
A Nexus 5X nappal és este is bizalommal bevethető egy kis fotózásra [+]

Bátran kattintgattunk a Nexus 5X-szel, és elmondhatjuk, hogy sem az automatikára hagyatkozva nem kellett csalódni a 12,3 megapixeles hátlapi kamerában, sem pedig a kézi paraméterezés során nem akadt komoly hiányérzetünk, hacsak azt nem rójuk fel, hogy fényfestésre vagy csak igazán hosszú záridőre nem találtunk opciót. Nyilván még jobb lenne a végeredmény, ha a G4-hez optikai képstabilizátora is belefért volna, ám ott van a HDR+ remeklése, amely este legalább annyira képes javítani a minőségen, mint szikrázó napsütésben. Több szempont és erősség alapján is lehet kétféle készüléket a kamerája alapján megdicsérni, és a saját felületet futtató LG G4 mellett a vegytiszta Android 6.0-s Nexus 5X is tisztesen helytállt.

Hirdetés