Itt a HTC U12+, és nincs rajta egy gomb sem

Rágyúrtak a videózásra, az eddiginél is ellenállóbb a készülékház, reagál az oldalélek megszorítására a telefon és választható áttetsző hátlappal is. Ez mind a HTC U12+.

Nem megyünk sehová, mondta a HTC regionális termékfelelőse azon a budapesti bemutatón, ahol néhányan megnézhettük a vadonatúj tajvani csúcsgépet, amit rögtön U12+ néven hoznak forgalomba június végén. Nem szűnik meg a HTC, sőt. A Google tőkeinjekciója után eléggé átszervezték a céget és nem mellesleg úgy néz ki, hogy megint kitoltak a gyárkapun egy meglehetősen izgalmas készüléket, ami bár hardveresen és a puszta számok alapján pont azt nyújtja, mint az idei csúcsmodellek, mégis más, mer és tud egyedi lenni, akárcsak az elődmodell U11.


[+]

Sima U12 nem is lesz, csak az U12+. Azért döntöttek így, mert azt szeretnék jelezni, hogy nem érdemes várni egy ennél jobb változatra, ebben van benne minden, amit a HTC jelenleg tud, az pedig nem kevés. A hardverben nincs meglepetés, a 6 inches, WQHD felbontású, 18:9-es, notch nélküli (!) SuperLCD kijelző mögött a Qualcomm Snapdragon 845-ös chipsetet találjuk, 6 GB RAM és 64 GB belső tárhely mellett. A kávákat oldalt 1,2 mm-esre csökkentették, a kijelző felett értesítési LED, előlapi vaku, néhány szenzor és két, 8 megapixeles kamera is elfért, alul viszont nem használták ki a helyet, a navigációs gombok rajzai a kijelző alsó sorából rabolnak el helyet. A HTC szerint ez a legjobb panel a piacon, ami nem AMOLED, oké, a kérdés, hogy érdemes-e ezzel küzdeni, nem lenne egyszerűbb AMOLED-re váltani csak úgy, mindenesetre fényerőben, kontrasztban és betekintési szögek kapcsán is meggyőzőnek tűnt az U12+ kijelzője.


[+]

Vannak még tényszerű adatok, mint a hibrid SIM-tálca (az egyik lapka beáldozásával lehet microSD-vel bővíteni a tárhelyet), a 3500 mAh-s akkumulátor, a gyorstöltési lehetőség, a 3,5 mm-es jack csatlakozó hiánya, illetve azt is tudni lehet már, hogy az alapcsomagban benne lesz az elődmodellekből ismert USonic Type-C headset, mindezért pedig itthon 260 ezer forintot fognak elkérni (szolgáltatóknál ez nyilván alakulhat majd másképp).


[+]

Amitől viszont HTC a HTC, azt a puszta adatokon túlmutató apróságok adják. Egyrészt továbbra is szenzorok vannak az oldalsó élekben, amelyekkel az Edge Sense 2 nevű okosságot lehet kezelni, ez természetesen továbbfejlődött a korábbi megoldáshoz képest. Már nem csak egy rövid, vagy egy hosszú megszorításra reagál a telefon, hanem bármelyik oldalán lehet duplán koppintani rá, ezzel is előcsalva valami funkciót (képernyőcsökkentés, Edge Sense menü, navigációs sáv stb.), de ha már itt vannak az érzékelők, akkor a HTC ezt másra is használja. Egyrészt kérhető, hogy amíg fogjuk a telefont, addig ne kapcsoljon le a kijelző, valamint az is kérhető, hogy ha ilyenkor elforgatjuk a kijelzőt, akkor a tartalom ne forogjon vele, amit biztos értékelnek azok, akik sokszor nyomkodják ágyban a mobiljukat.

Azok nem gombok, csak annak tűnnek
Azok nem gombok, csak annak tűnnek [+]

További érdekesség, hogy az U12+ oldalán nincsenek gombok. Illetve úgy néz ki, mintha lennének, de ezek is nyomásérzékeny kitüremkedések, amiket kvázi úgy kell nyomni, mintha gombok lennének, a mögöttük levő szenzor érzékeli a nyomást és apró rezgéssel vissza is jelez, de az egész telefon abszolút integráns, egyetlen fém keret fut körbe, amin nincs megszakítás. A HTC szerint ez a vízzel és a porral szemben még ellenállóbbá teszi a készüléket, amit az IP-skála nem is tud igazán kifejezni, de mindenképpen az IP68 felett van az ilyen jellegű képessége. Mindenesetre ezt a megoldást okvetlenül szokni kell, mert tényleg más a nyomási érzés, mint normális gombok esetén, ráadásul mi úgy éreztük, hogy kicsit túlságosan lentre kerültek jobb oldalon ezek a gombszerű nem-gombok. És azért nem olyan egyszerű ez a megoldás, hogy ott van egy szenzor, plusz egy pici vibramotor, mert ha ki van kapcsolva a telefon, akkor is aktívnak kell lennie a bekapcsoló dudor mögötti érzékelőnek, amihez némi áramra is szükség van, de a HTC szerint ha teljesen lemerül a telefon, erre akkor is marad nafta, kivéve ha tényleg nagyon-nagyon lemerül, ilyenkor előbb töltőre kell tenni, aztán lehet bekapcsolni.


[+]

Zenei fronton is továbbléptek, ezúttal is sztereó hangszórókat kapunk, alulra több mély, felülre több magas jut, kihangosítva tényleg veszettül jól szól a készülék, nyilván az okostelefonos mezőnnyel összehasonlítva. A kamerára is külön figyelmet szenteltek, noha ebben már az U11 is abszolút az élbolyba tartozott, most viszont a HTC is felült a kétkamerás vonatra, hátul 16 és 12 megapixeles szenzorokkal dolgozhatunk, itt a másodlagos lencse kétszeres optikai zoomra képes, a két kamera összedolgozásával pedig a digitális zoom minősége is nagyot javult, hasonló elven dolgozva, mint a Huawei és a Honor eszközökben hybrid-zoomként ismert megoldás. Nyilván ha már van két kamera, akkor a bokeh-mód is bekerült, a HTC szerint roppant jó hatásfokkal érzékeli az algoritmus, hogy honnantól kell elmosni a hátteret, de ez majd csak a tesztek során derül ki. Ahogyan az is, hogy a HDR Boost 2 névre keresztelt megoldás mennyire lesz látványos.


[+]

A 16 megapixeles főkamera F/1,75-ös apertúrával bír, a 12 megapixeles társa F/2,6-os, a fókuszálást lézer és PDAF segíti, nem maradt ki az optikai stabilizátor, videózni pedig 4K felbontás mellett 60 fps-ben tudunk, Full HD esetén pedig 6 perc hosszan elérhető a 240 fps is. Van automatikus zoom (ami lassítás mellett is működik), ha mozgó témára fókuszálunk, akkor úgy követi a nagyítás mértéke magától ezt, hogy nem kell babráljunk a kijelzőn, illetve Sonic Zoom néven a korábbi Acoustic Focus is fejlődött, ha rábökünk a kijelzőn a hangforrásra (aminek nem kell középre komponálva lennie), akkor a telefonban levő négy mikrofont úgy irányítja a rendszer, hogy megpróbálja a videó hangját minél inkább elszigetelten a többi hangtól a forrás felől rögzíteni.

Az előlapi kameránál kétszer 8 megapixelt kapunk, ami két dologra használható (lévén itt két totál ugyanolyan kameráról van szó), a szelfik esetén a háttér elmosása elvileg itt is remekül működik, de ennél talán fontosabb, hogy az arc alapú feloldás hatékonyságához is hasznos, ha két szenzort vetünk be. Infravörös fény nincs, tehát sötétben nem fog működni, de hátul van ujjlenyomat-olvasó is. A hátlap egyébként továbbra is elég extravagáns, most is üvegből készül és háromféle verziót dob piacra a HTC. Létezik a hagyományos fekete (ami inkább szürkés-csillogós), van egy piros, ami nem mindig piros, lehet narancsos, vagy akár aranyszínű is attól függően, hogy hogyan esik rá a fény, illetve az áttetsző kék van még a palettán, ami roppant egyedi, mert láttatja halványan, hogy mi van a hátlap alatt, emiatt pedig a HTC mérnökei nagyon igyekeztek, hogy jól is nézzen ki, ami átsejlik a hátlapon. És ez így is történt.


[+]

Pár adattal még adósak vagyunk, a készülék 188 grammot nyom, 156,6 x 73,9 x 8,7-9,7 mm kiterjedésű, Cat.18-as LTE-re képes, dual-standby módban működhet együtt a két kártya, itthon pedig mind a kártyafüggetlen, mind pedig a szolgáltatói kínálatokban elérhető lesz. A hivatalos hazai bemutató június közepén esedékes, ezt követően jutunk hozzá a végleges tesztkészülékhez.


[+]

  • Kapcsolódó cégek:
  • HTC

Azóta történt

  • HTC U12+ - egy gombolat bánt engemet

    Mutatós küllem, por- és vízálló védelem, gyors működés, remek kamerák és elsőrangú multimédiás képességek – minden stimmelt, aztán a HTC megnyomta a digitális pánikgombot.

Előzmények

Hirdetés