Íme, a Vivo X20 Plus UD, képernyőbe épített ujjlenyomat-olvasóval

Óriási felhajtás követte tavaly a megjelenítőbe integrált ujjlenyomat-olvasót, aztán az Apple-t és a Samsungot beelőzték. Hol máshol? Kínában.

Helyet kapott már az ujjlenyomat-olvasó a képernyő alatt, a hátlapon kényelmes és kényelmetlen helyen, de oldalt is felbukkant egyes esetekben, máshol meg teljesen száműzték a 3D-s arcazonosítás érdekében. Mi a nagy felhajtás a biometrikus azonosítók körül? – kérdezhetné az Olvasó. Nos, a biztonság egyre nagyobb teret nyer, ám a képernyők dominanciájával az előlapon egyre kevesebb a hely a tulajdonos egyedi karakterének és ujj/írisz/arcmintázatának beolvasására. Így aztán a TrueDepth kamera betüremkedett az iPhone X kijelzőjébe, az érintőszenzor pedig hátra költözött a Galaxy S8 esetében.

Állítólag az Apple és a Samsung is gőzerővel dolgozott, hogy ők integrálják először az ujjlenyomat-olvasót a képernyőbe, ám mivel a Synaptics a maga, OLED panel mögül kivilágító megoldásával csak az év végén készült el, januárban pedig egyik nagy gyártó se dob piacra csúcsmobilt, a Vivo köszönte szépen, és ezennel frissítette egy meglévő modelljét. Nem is tagadhatná az X20 Plus UD, hogy hatalmas lépés a gyártó karrierjében, erre reflektál 6,43"-es, táblagépeket súroló megjelenítője, ami a divatnak megfelelően 18:9 képarányú, 1080 x 2160 pixeles, Super AMOLED technológiájú és alig hagyott alul-felül felesleget.


[+]

Az X20 Plus egyébként nem csúcskategóriás mobil, hanem felső-felsőkategóriás, ha létezik ilyen, ezért a fürge, de nem gatyaszaggató Snapdragon 660 dolgozik alá, négy 2,2 GHz-es és négy 1,8 GHz-es Kryo 260 maggal, illetve az Adreno 512-es GPU-val. Memóriából 4 GB, tárolóból pedig 128 GB jár, az utóbbi microSD kártyával további 256 GB-tal megtolható. Kamerában sem szerénykedik az X20 Plus UD: hátul 2 x 12 megapixeles rendszer dolgozik, és bár erre céloz a termékoldal az előlap esetében is, mi egy lencsét vélünk felfedezni a képeken. Lehet, hogy csak 2 x 12 megapixelre történő felskálázásról van szó. A két SIM foglalat, az ac-s WiFi és a Bluetooth 5.0 is komoly felszereltségre utal, a Vivóra jellemző módon ugyanakkor kimaradt a B20-as LTE sáv támogatása, amely errefelé esszenciális. Nyilván: nem tervezik itt piacra dobni, legalábbis hivatalosan.


[+]

Ha már hivatalos álláspont: a gyártó szerint az X20 Plus UD a Vivo saját fejlesztésű, kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasóval lett felszerelve, de valószínűleg annyiról van szó, hogy ők tervezték meg a helyet a Synaptics modulja számára, és elég csak a képeken látható ujjlenyomatikont megérinteni a feloldáshoz. Az mondjuk nem derül ki, hogy egyszer tényleg elég-e, avagy duplán kell-e, esetleg erősen, vagy a bekapcsolót is megérintve, az eddig megszokott leolvasók az ilyesmit ugye kispórolták. Ha valaki mégse hullajtana örömkönnyeket a képernyőbe integrált ujjlenyomat-olvasóért, annak kevésbé biztonságos, ám egy tizedmásodperc alatt azonosító, 2D-s arcalapú feloldás is biztosított, 128 ponton véve mintát a tulajdonos vonásairól.

A phablet FunTouch OS 3.2-t futtat, Android 7.1-es alapokon. Egy dolog biztos: már csak az X20 Plus UD méretei is garantálják, hogy minden tekintet rászegődjön, amikor az újfajta leolvasóval azonosítja magát az illetékes: a ketyere nem apróbb, mint 165,2 x 80,02 x 7,35 milliméteres, és 183,1 grammot nyom a mérlegen, azon a tengerszint feletti magasságon, ahol a Vivo mérte. Ehhez táblagépes, 3905 mAh-s telep jár, úgyhogy aligha szenved majd a phablet energiaválságban.

Az egyelőre fekete arany fantázianevű színvariációban elérhető X20 Plus UD még európai pénztárcával mérve sem olcsó (142 ezer forint), a 3600 jüan pedig meglehetősen combos ár a Kínai Népköztársaságban egy kvázi felső-középkategóriás eszközért. Viszont elmondhatja magáról a Vivo, hogy ő építette be először a kijelzőbe, technológiailag egészen pontosan a mögé az ujjlenyomat-olvasót, és ehhez gratulálunk! Felvetődhet egyébként a kérdés: mi történik, ha a felhasználó fóliát, vagy vastagabb, edzett üveglapot applikál az előlapra? Nos, a Vivónál ez fel is vetődött, és a termékleírás jelzi is: ezek befolyásolhatják az olvasó hatékonyságát, ezért a készülékre előre felhelyezett fólia használatát javasolják...

  • Kapcsolódó cégek:
  • Vivo

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés