IFA 2015: Telefonáltunk a hangszóró nélküli Gigaset csúcsmobilokkal

Hirdetés

Az elsősorban otthoni telefonjairól ismert Gigaset jó pár évet várt, mire kijött első okosmobiljaival. Ez a pillanat a héten aztán bekövetkezett, és mindjárt három igen különleges ajánlattal rukkolt elő a gyártó a ME, a ME Pro és a ME Pure személyében. Javier de la Asunción, a Gigaset marketingigazgatója honlapunknak elmondta, hogy érzésük szerint most jött el arra az idő, hogy az okostelefonpiacra betörjenek, és semmit nem bíztak a véletlenre.

A Gigaset ME Pro a trió legnagyobb és legdrágább tagja
A Gigaset ME Pro a trió legnagyobb és legdrágább tagja [+]

Az 5 hüvelykes ME és az 5,5 hüvelykes ME Pro ugyanis egyaránt a Qualcomm elérhető leggyorsabb rendszerchipjével, a Snapdragon 810-zel lett felszerelve, melynek működésébe 3 gigabájt RAM segít be, 32 gigabájtos belső tároló kíséretében. Közös a rozsdamentes acél készülékház, a hátlapi ujjlenyomat-olvasó, a kéttónusú ledes villanó, az infra, a két nanoSIM foglalat (az egyik opcionálisan microSD olvasóként is funkcionálhat), az UV szenzor és a pulzusszám mérő. Ez utóbbi szintén a hátlapon kapott helyet. Mindkét készülék Full HD-s panelját Gorilla Glass 3-as üveglap védi.

Az ME Pro ízig-vérig csúcskészülék
Az ME Pro ízig-vérig csúcskészülék [+]

A Gigaset ME-t kipróbálhattuk működés közben is, és olvasóinknak a bevezető és a fenti képek után biztos feltűnt, hogy a kijelzője fölül (ahogy a többi ME esetében is) hiányzik a beszélgetési hangszóró. Ez nem súlyos tervezési hiba (egyébként a Gigaset alkotja meg és gyártja le saját készülékeit), hanem egy különleges technológiai megoldás, a Surface Conducting (más gyártónál Bone Conducting) ugyanis a hang megszólaltatása helyett rezgéseket ad le, és az embernek csak a füléhez vagy arcának más részéhez kell tartania Gigaset készülékét, és hallja is a másik oldalon telefonálót.

A Gigaset ME előlapjáról is hiányzik a beszélgetési hangszóró
Mindegyik Gigaset ME készülék előlapjáról is hiányzik a beszélgetési hangszóró [+]

Ezt a gyakorlatban ki is próbáltuk Javierrel, és roppant érdekes volt, hogy a fülhöz közel nyomva a ME-t a zajos ShowStoppers eseményen is hallottam a Gigaset munkatársát, miközben az arctól elemelve semmit nem lehetett kihallani. A dolog úgy is működik, hogyha mondjuk az ember készülék alját a füle mögé nyomja, mivel a rezgéseket a telefon így is leadja, azok pedig szépen eljutnak a hallójáratba. Azt nem mondanám, hogy tisztán hallottam Javiert, mindenesetre a Gigaset ME-t mozgatva volt olyan pozíció, amikor a hangzavarban is megértettük egymást, pedig tényleg nem volt ideális a ShowStoppers zsúfolt eseménye a telefonos csevejhez.

A Gigaset ME (a képen) és ME Pro hátlapjára pulzusszám mérő is került
A Gigaset ME (a képen) és ME Pro hátlapjára pulzusszám mérő is került [+]

Sok mindenben hasonló, a kijelzőméreten túl ugyanakkor különbségek is vannak az ME és az ME Pro között. Az előbbi ugyanis 16 megapixeles hátlapi kamerát kapott, a telepe pedig 3000 milliamperórás. Ezzel szemben a Pro hátlapjára 20 megapixeles kameramodul került, akkumulátora pedig 4000 milliamperórás. A Gigaset marketingigazgatója külön hangsúlyozta, hogy kiemelt figyelmet fordítottak a jó üzemidőre, amely sok mai készüléknek a gyenge pontja. A Quick Charge 2.0-s támogatás pedig a villámgyors töltésért felel, az ME-t másfél óra alatt csurig lehet pakolni.

A Gigaset ME Pure a trió legolcsóbb tagja, ennek ellenére adott a fémház és az ujjlenyomat-olvasó
A Gigaset ME Pure a trió legolcsóbb tagja, ennek ellenére adott a fémház és az ujjlenyomat-olvasó [+]

Bevetnek a Gigaset készülékek még egy-két trükköt, ilyen például a hívásfogadás a hátlapi ujjlenyomat-olvasó érintésével vagy a szelfikészítés a pulzusszám mérőt tapogatva. A hangminőség is fontos a gyártónak, és bár beszélgetési hangszóró nincs, a ME készülékek aljára két-két multimédiás hangszóró került, amelyek elvileg térhatású hang előállítására képesek, ám mono megoldásról van szó. Az USB-C port is közös, akárcsak az Android 5.1.1-en alapuló, minimálisan módosított androidos felület. A Gigaset ME 469, a phablet méretű ME Pro pedig 549 eurótól lesz kapható hamarosan, és ha minden igaz, nálunk is megvásárolhatók lesznek.

Az ME Pure Snapdragon 615-ös SoC-t kapott
Az ME Pure Snapdragon 615-ös SoC-t kapott [+]

A ME Pure annyiban különbözik a másik kettőtől, hogy 5 hüvelykes Full HD megjelenítője mögött a Snapdragon 615 teljesít szolgálatot 2 gigabájt RAM és 16 gigabájtos kíséretében. A készüléket oldalt és hátul is alumínium borítja. Az előlapra ezúttal is 8 megapixeles, a hátlapra viszont "csak" 13 megapixeles szenzor került. A ME Pure 349 euróért lesz megvásárolható.

Azóta történt

  • Gigaset GS160 - kezdeti nehézségek

    A Gigaset immáron a mobilbiznisz felé kacsintgat. Az itthonra is eljutó első modellje a belépő kategóriában próbál harcolni, de ott nincs sok esélye.

Előzmények

Hirdetés