Hivatalosan is Európába jött a Honor 9

Sok meglepetést nem tartogatott az európai premier, noha a Huawei-nél szokás szerint nagyszabású rendezvénnyel készültek a Honor friss csúcsgépe kapcsán.

A Honor 9 már bemutatkozott. Kínában. Meg is írtuk, ahogyan azt illik. Éppen ezért kissé meglepődtünk, hogy a Huawei meghívott néhány újságírót Berlinbe, hogy csont ugyanennek a telefonnak az európai premierjén is részt vehessünk. Mivel a Honor almárkának a 9-es a jelenlegi csúcsmodellje, ezért természetesen nagy volt a felhajtás (de hát ez a Huawei kapcsán egyre inkább megszokott), de a Max-Schmeling-Halle nevű sportcsarnok széksorai azért foghíjasak voltak.

George Zhao, a Honor elnöke bemutatja a Honor 9-et
George Zhao, a Honor elnöke bemutatja a Honor 9-et [+]

Sebaj, a lényeg magán a terméken van, ami röviden és tömören egy Huawei P10 Leica lencsék nélkül, üveg hátlappal, de valamelyest kedvezőbb árfekvésben. Más eltérést nem fogunk találni, nyilván kicsit más a design, de még az is stimmel, hogy az ujjlenyomat-olvasó az előlapra költözött a kerámia bevonatot kapó home billentyűbe integrálva. A kijelző továbbra is Full HD felbontású, mérete 5,15 hüvelykes, a rendszer lelke pedig a jelenlegi legfrissebb Kirin chipset, a 960-as, amely csak a Mate 10 megjelenésekor kap majd utódot valamikor a negyedik negyedévben.


[+]

Azért minimális eltérés akad az ázsiai és az európai Honor 9-ek között, lévén hozzánk nem fogja elhozni a gyártó a 6 GB RAM-mal szerelt variánst, nekünk meg kell elégednünk a 4 GB RAM-mal és 64 GB-os belső tárolóval szerelt készülékkel. A tárhely mérete microSD-vel ugyan bővíthető, de ennek érdekében be kell áldozzuk a másodlagos SIM-et. A hátlapra 12 (színes) és 20 (monokróm) megapixeles felbontású szenzorok kerültek, nincs rájuk írva, hogy Leica, de pont ugyanúgy működnek együtt, ahogyan azt a P10-ben is teszik, a különböző trükkök is (bokeh, hybrid zoom, portré mód) is megegyeznek.


[+]

A 15 rétegű üvegből készült burkolatnál az volt a lényeg, hogy minél ütősebben verődjön róla vissza a fény (ez valami új trend, a HTC U11, az Xperia XZ Premium is ezzel villog), a Honor 9 fényes fekete, ezüstszürke és kék színben (midnight black, glacier grey, sapphire blue) érhető majd el, George Zhao, a Honor elnöke nem győzött erről eleget beszélni. Az előlap rejteget egy trükköt, a navigációs gombok sorrendje ugyanis megcserélhető és ez azt is jelenti, és bár a prezentáción úgy tűnt, hogy maguk a piktogramok is megváltoznak, de ez szükségtelen, mert csak két pötty jelzi a funkciók helyét. Apró extra ugyan, de mindenképpen pozitívum, hogy infraportot is tettek a telefon tetejére, ami a P10-ből hiányzik.


[+]

Nem maradt le a 3,5 mm-es jack dugasz, alul ott ücsörög a Type-C USB, a hátlap alatti telep 3200 mAh-s, nem hiányzik az NFC, adatátviteli szempontból pedig a VoLTE támogatása érdemel említést az ismert szabványok mellett, amelyet remélhetőleg hazánkban is kihasználhatunk majd. És ha már az itthoni elérhetőség szóba került, akkor ennek a berlini rendezvénynek a legfontosabb hozadéka mégiscsak az volt, hogy megismerhettük a hivatalos magyarországi árazást, amely 154 990 forint. Ezzel tényleg olcsóbb a P10-nél, kék színben pedig meglehetősen extravagáns is a Honor 9, amely kvázi napokon belül kapható is lesz.

Fotós demonstrációs asztal a sajtóesemény után
Fotós demonstrációs asztal a sajtóesemény után [+]

Mindig kérdés, hogy a Honor mennyire szippantja el házon belülről a vásárlókat, de általában az ilyen jellegű újságírói kérdésekre rendre az a válasz, hogy a két brand célcsoportja eltérő. Ettől függetlenül látni kell, hogy a Huawei nem csak a középkategóriában van jelen rengeteg készülékkel (Nova modellek, P9 Lite varinások), de a csúcskészülékek között is elég sűrű a kínálat, hiszen Huawei névvel ott van a P10, a P10 Plus és a Mate 9, Honor brand alatt pedig a 8-as, most a 9-es, valamint a 8 Pro is elérhető. Ezt valószínűleg a gyártónál is érzik, mert a prezentáció jelentékeny részét szánták arra, hogy megmagyarázzák, hogy a Honornak ki a célcsoportja (fiatalos és bátor felhasználók, jelentsen is ez bármit), illetve szó esett arról, hogy ez a filozófia mennyire hamar sikeressé tette a márkát, noha alapvetően mégiscsak arról van szó, hogy a Honor elsősorban azért népszerű, mert a Huawei-től megszokott minőséget és technológiai vívmányokat hozza el némiképp olcsóbban, nincs ebben semmi különösebb trükk.


[+]

A fiatalos imázs hangsúlyozásának érdekében a Honor 9-nél a zenére nagyobb fókuszt helyeztek, többféle hangzásképet kialakítva (közeli, szemből szóló és széles). Hogy a gyakorlatban hogyan szól a telefon, azt hamarosan megvizsgáljuk, azt az aranyozott Segwayt(!) viszont biztosan nem, amin Noel Lee, a Monster elnöke a színpadra gurult (egy radioaktív baleset következtében nem tud járni), hogy bejelentse a Monster és a Honor együttműködését. Ez speciálisan a Honor számára készített fülhallgatókban ölt testet, de úgy tudjuk, hogy Magyarországon nem lesznek elérhetőek. A játékosokra egy 18 dollár értékű alkalmazáscsomaggal és az Assasins Creed legfrissebb verziójával (6 hónapos exkluzivitással) gondoltak, ha már a fiatalosság lett felvonva a zászlóra.


[+]

A Honor 9 tehát alapvetően egy Huawei P10, más formában, csillogósabb kivitelben, extra játékokkal, egy infraporttal, kicsit nagyobb akkumulátorral, de Leica felirat nélkül. És picit olcsóbban. Hogy a gyakorlatban miképp teljesít, azt remélhetőleg nagyon hamar mi magunk is megnézhetjük, már készül a részletes teszt. Hazánkban júliustól lesz kapható a Honor 9.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés