Hangszóróteszt: A zenélő párna

Rengeteg olyan embert ismerek, akik csak zenére képesek elaluldni. Ezt a különféle zeneforrások gyártói már évtizedekkel ezelőtt észrevették, nem véletlenül van a különféle hangszórókban (pl. a JBL On Time Microban) és HiFi rendszerekben úgynevezett sleep timer, mely egy előre beprogramozott idő után lekapcsolja a zenét. Ez viszont nem minden esetben jelenti a jó megoldást, hiszen az emberek között olyanok is szép számmal akadnak, akik képtelenek zenére elaludni. Ha pedig ezek az emberek találkoznak és elkezdenek együtt aludni, komoly bonyodalmak lépnek fel.

Mit lehet tenni? Az evidens megoldás a fülhallgató lenne, itt viszont a kényelemmel lehet problémája az embernek. Eleve nehéz olyan kicsi fülhallgatót találni, mely nem nyomja az ember fülét, ha az illető az oldalán (kvázi a fülén) alszik, plusz előfordulhatnak kellemetlenségek ébredéskor is, 8 óra alatt a legtöbb fülhallgató bizony megkínozza az ember hallószervét. A nagyobb méretű fejhallgatók már kellemesebbnek bizonyulnak a hosszú távú használat során, viszont csak a háton alvók számára jelenthetnek megoldást. A problémát érdekes módon egy olasz gyártó, a hi-Fun vette észre; ők gyakorlatilag mindent gyártanak, amiből zene kijöhet. Van Lego kockába épített dock connectoros iPod hangszórójuk, téli sapkába integrált, sőt, strandtörölközőbe épített (!) hangrendszerük is, de ezek valószínűleg kevésbé lesznek elterjedtek, mint a hi-Sleep nevű párna-hangszórójuk, melyre az iStyle is felfigyelt, minek eredménye, hogy náluk is kapható.

Nem egy Apple-specifikus kiegészítőről van szó, szabványos 3,5 milliméteres fülhallgató csatlakozója van, tehát kis túlzással bármibe beledughatjuk. A párna fekete, sötétkék, világoskék, lila, piros, narancssárga és rózsaszín árnyalatban is elérhető, én egy lilát kaptam, ami egy talán kevésbé férfias, de a hálószobába berakva tulajdonképpen nem zavart sok vizet. A köralakú, nagyjából 25-30 centiméter átmérőjű párna egy virágra hasonlít, belül van maga a hangszóró, kívül pedig a puha rész. A borítás plüss, nagyon kellemes rajta feküdni, a külső, párnás rész pedig elég magas ahhoz, hogy a középen lévő, a rajta lévő borítás ellenére is kemény hangszóró ne nyomja a fülünket/fejünket. A Hi-sleepet én a puhább párnák közé sorolnám, aki tehát nem ehhez van szokva, az nem fogja kedvelni.

A "párna" működtetéséhez nincs szükség elemre vagy akkumulátorra, a kis teljesítményű hangszóró vígan elvan az iPodtól/iPhone-tól kapott energiamennyiséggel. A kábel egy kis zsebből húzható elő, nagyjából fél méter hosszú, amire szükség is van, mert a zenelejátszót nem tudjuk magába a párnába belerakni, amiből adódan minél messzebb kell vinnünk magunktól, nehogy ráfeküdjünk. A cucc csomagolása egyébként azt hirdeti, hogy akár kihangosító hangszóróként is lehet használni a kiegészítőt, ezt sajnos meg kell cáfolnom, az ilyesmihez nem elég erőteljes. Viszont pont ez az előnye: a hangerőt be lehet lőni úgy, hogy a rajta fekvő ember gond nélkül hallja a zenét, de a tőle 15 centiméterre fekvő már ne.  A hangminőség egyébként kielégítő, amire kitalálták, arra jó, de többet nem szabad tőle várni. Jópofának pedig kifejezetten jópofa, az ötlethiányban szenvedők remek születésnapi ájándékot csinálhatnak belőle, feltéve, hogy az ünnepelt egy zenére elalvó ember.

A termék ára bruttó 7990 forint.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés