Egy hallatlanul sikeres együttműködés

A föld lakóinak közel 10%-a halláskárosult és 1-2 %-a siket. Ők az élet számos területén hátrányban vannak egészséges társaikkal szemben, különösen az oktatás, a munkaerőpiac, és az alapvető szolgáltatásokhoz és információhoz való hozzáférés területein.

A Vodafone Magyarország Alapítvány 2005. év végén karolta fel a Hallatlan Alapítvány kezdeményezését, egy online jelnyelvi szótár, információforrás és a jelnyelv elsajátítását segítő oldal elkészítését. A Hallatlan Alapítvány CD, DVD kiadványai és oktatási anyagai a jelnyelv-használat és jelnyelv-oktatás népszerűsítését, terjesztését és támogatását tűzte ki céljául.

A www.hallatlan.hu honlapon a magyar jelnyelv hatékony oktatási formáját alakította ki az Alapítvány, elsősorban halló, a jelnyelv iránt érdeklődő emberek számára. A jeleket néhány másodperces videó mutatja be folyamatos ismétléssel, így a vizuális kommunikációhoz szükséges mimika, gesztikuláció könnyedén elsajátítható. A címszavak szerint kategorizált tartalom segít a tájékozódásban, a bizonyos területek iránt érdeklődők fókuszált nyelvtanulásában. Az immár csaknem 1 éve működő honlap jóval több, mint egy újszerű, hatékony jelnyelvi szótár, hiszen számos kiegészítő szolgáltatása révén - ilyenek a fórum, a chat, kvíz, hírek, stb. - a jelnyelvtanulás hatékony segédeszköze, információforrás, és egyben közösségi oldal is. A honlap tartalma, beleértve a jelnyelvi jelek jelentését is, magyar és angol nyelven is elérhető, és a közeljövőben spanyolul és németül is elérhetővé válik.

Hirdetés