CES 2018: Google Segédet az autókba!

Hirdetés

Az Android Auto platform és mobilalkalmazás megnyitotta az utat a Google előtt, hogy operációs rendszere és szolgáltatásai a járművekben is használhatók legyenek, kéz nélkül, biztonságosan. Ma már tucatnyi márka 400 modellje kompatibilis a rendszerrel, igaz, az továbbra is USB kábelen csatlakoztatott okostelefont kíván, hiszen az utóbbi a rendszer „agya”, és végi a navigáció, a zenelejátszás vagy épp a hívás továbbítását a járművek felületi rendszerére. A JVCKENWOOD CES-es újdonságai éppen a vezetékes csatlakozás szükségességét kerülik meg. A Kenwood új multimédiás fogadóegysége ugyanis WiFi-n képes kommunikálni az okostelefonnal, információit saját, 1280 x 720 pixeles LCD paneljén megjelenítve. JVC brand alatt is érkezik WiFi-s megoldás, méghozzá 6,8"-es LCD megjelenítővel. Ezek a modulok az Apple CarPlayjel is kompatibilisek.

Bár az Android Autót eddig is lehetett hanggal vezérelni (és remélhetőleg vezetés közben így is használták), nem jelentette azt, hogy a Google Assistant (magyarul: Google Segéd) futott rajta. Ehelyett a korábbi hangasszisztens (Google Now, a zavar kedvéért magyarul: Google Asszisztens) volt munkára fogható, a Segéd viszont lényegesen többet tud, mind utasítások, mind pedig a kapcsolódott eszközök oldaláról. Az Egyesült Államokban ezen a héten élesítik az utóbbit az Android Auto számára, egyelőre még mindig a csatlakoztatott okostelefon közbenjárásával. A Google ugyanakkor jelezte: dolgozik a gyártókkal, hogy az utóbbi kihagyható legyen, és a Segéd a járművek fedélzeti rendszerébe költözzön. Amennyiben egyébként az adott járművek képesek a kapcsolódó információkat továbbítani, bármely Google Segédet futtató eszköz (így akár az otthoni tévé, az okoshangszóró vagy a távolban lévő mobil is) meg tudja mondani az aktuális üzemanyag szintet, az ajtózárat pedig a segítségével számos BMW, Mercedes-Benz, Hyundai, Kia és Fiat Chrysler modellen aktiválni lehet.


[+]

A Google Wallet szolgáltatás 2011-ben debütált, az Android Pay mobilfizetési rendszer pedig 2015-ben. Eljött az idő, hogy a két platform egyesüljön, és ha már a Google saját márkanevét adja okostelefonjainak, akkor logikus ezúttal is használni a brandet: az új szolgáltatás neve Google Pay. Ez nem csak az online áruházas vagy termináloknál való fizetést teszi lehetővé, hangsúlyt kaphat a felhasználók közötti gyors pénzmozgatás is, írja az Android Authority.

Azóta történt

  • Elstartolt az idei Google I/O

    A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás körül forgott a nyitóesemény, de időközben belenézhettünk az Android P új kezelőfelületébe és funkcióiba is.

  • Érkezik a vezeték nélküli Android Auto

    Wi-Fi váltja a kábelt az autókban is, Google referenciakészülékeken, az amerikai régióban már elérhető, hamarosan szélesebb körben is elterjed.

Előzmények

  • Táblagépekre is elérhető a Google Segéd

    Az Assistant emellett Android Lollipopon is megkezdi a karrierjét.

  • Waze már Android Autón is!

    Az online-alapokon nyugvó, ebből adódóan friss és pontos közlekedési információkat nyújtó Waze végre az autók fedélzeti rendszerén is megjelenik.

  • Elstartolt a Google I/O

    Android O, egyszerűsített zöld robotos főverzió, kiterjesztett valóság, önálló virtuális valóság szemüveg és minden, amit a mesterséges intelligenciáról és a gépi tanulásról tudni akart, csak eddig nem merte megkérdezni.

  • Google Pixel XL - asszisztenst jó áron felveszünk

    A méregdrága Pixel XL legfőbb erénye az új hangasszisztens, ám magyarul nem tud és nem marad sokáig a referenciamobilok sajátossága.

Hirdetés