Bemutatkozott az iPhone 6 és az iPhone 6 Plus

Hatalmas várakozás övezte az Apple szeptember 9-én tartandó sajtótájékoztatóját. Számos megszellőztetett pletyka, kép és más információ után végül hazai idő szerint 19 órakor kezdetét vette a Keynote. Az eseményt nem kívánták hosszúra nyújtani, szinte pillanatok alatt rátértek a lényegre. Tim Cook, az Apple vezérgazgatója egy kis történeti bevezetéssel indította beszédét, melyben megemlítette, hogy az almás vállalat újjászületését a Macintosh gépek hozták el. Kissé hazabeszélve, de kijelentette, hogy a világon a legszeretettebb telefon az iPhone, majd ezzel a mondattal a terméksorozat történetének legnagyobb bemutatója vette kezdetét.

Hivatalosan is bemutatkozott az iPhone 6 és az iPhone 6 Plus
Forrás: The Verge

A publikum azonnal két új készüléket láthatott a vásznon, ezek pedig az eddigi szóbeszédeknek megfelelően az iPhone 6 és az iPhone 6 Plus megnevezést kapták. Rögtön ezután Phil Schiller lépett a színpadra, aki egyébként az Apple marketing osztályának alelnöke. Phil a kijelzőkről kezdett beszélni. A telefonok előlapján ionosan megerősített üveglap található, a hátlap pedig eloxált alumíniumból készült, mely jóval ellenállóbb a sima fémötvözetnél. A kisebbik iPhone 4,7 hüvelykes, 750 x 1334 pixeles, a nagyobbik variáns pedig 5,5 hüvelykes, 1080 x 1920 pixel felbontású megjelenítőt kapott, vagyis utóbbi 185 százalékkal több pixelt jelenít meg, mint az 5s. Az Apple egyébként Retina HD-nak nevezte az új felbontásokat. Méretek tekintetében előbbi 6,9, utóbbi pedig 7,1 milliméter vékonyra sikeredett, ami azért nem rossz eredmény, ám sajnos a vízállóság úgy tűnik, elmaradt.

Hivatalosan is bemutatkozott az iPhone 6 és az iPhone 6 Plus
Forrás: The Verge

A szoftver változásairól is esett szó, mely főleg az 5,5 hüvelykes iPhone esetén érhető tetten. A nagyobb képernyőnek hála horizontális nézetben kétoszlopos megjelenésre számíthatunk, egy kicsit egyébként hasonló a kivitelezése az iPad mininél látottakhoz. Az elforgatás már a kezdőképernyő esetén is működik, a billentyűzeten pedig külön megjelennek a másolás és beillesztés gombjai. Egy új funkció is debütált a két telefonnal, ami az elérhetőség (reachability) fantázianevet kapta, vagyis ha duplán megérintjük a home gombot, akkor az egész képernyő félig lecsúszik, hogy egy kézzel is el lehessen érni a felső billentyűket. Phil elég gyorsan haladt, mire az emberek leírták az előbbieket, már az App Store-ról szólt a fáma. Az Apple alkalmazásboltjának kínálata elérte az 1,3 milliós darabszámot, a fejlesztőknek természetesen most adott a feladat, hogy eddigi applikációiknak elkészítsék a nagyobb kijelzőre szánt változatát. A böngészési élményt Phil az asztali gépekhez hasonlította, elvileg kiválóan tördeli a szoftver a honlapokat.

Hivatalosan is bemutatkozott az iPhone 6 és az iPhone 6 Plus
Forrás: The Verge

A szoftveres újítások után a második generációs, 64 bites architektúrájú Apple A8 SoC-re terelődött a szó. Az új chipset 2 milliárd tranzisztort tartalmaz, 20 nanométeres csíkszélességű, és 13 százalékkal kisebb, mint az A7. A processzor 20, a grafikus gyorsító pedig 50 százalékkal erősebb elődjénél. Kaptunk egy összehasonlító táblázatot az első generációs iPhone-hoz képest is, ezek szerint a mostani CPU 84-szer gyorsabb a 2007-es változatnál. Schiller kiemelte, hogy még erősebb igénybevétel során sem melegszik a processzor, köszönhetően a kiváló optimalizáltságnak.

Hivatalosan is bemutatkozott az iPhone 6 és az iPhone 6 Plus
Forrás: The Verge

Az új segédprocesszor, az M8 különbséget tud tenni aközött, hogy futunk vagy biciklizünk, a beépített légnyomásmérőnek hála pedig a relatív magasságot tudják meghatározni a kütyük. Az SoC természetesen támogatja a 4G/LTE hálózatokat, 150 Mbps letöltési sebesség érhető el. A VoLTE (Voice over LTE) elvileg sokkal tisztább beszédhang továbbítását teszi lehetővé, a cupertinói cég az elmúlt időszakban a világ számos szolgáltatójával dolgozott együtt ennek kifejlesztésén. A WiFi háromszor gyorsabb lett, immár a 802.11a/b/g/n/ac szabványokat is támogatja.

Hivatalosan is bemutatkozott az iPhone 6 és az iPhone 6 Plus
Forrás: The Verge

Ezzel Phil egy rövid időre befejezte mondókáját, majd Stephan Sherman, a Super Evil Megacorp vezető kreatív munkatársa lépett porondra, aki a Vain Glory játékkal demózta az A8 grafikai képességeit. A helyszíni beszámolók szerint egyébként a játék fantasztikus grafikával rendelkezik, vagyis ahogy mondani szokás, már-már konzol szintet elérve. Az fps, vagyis a képkocka / másodperc értékek a CCO szerint lenyűgözőek az új iPhone készülékeken, igazi, játékra alkalmas telefonokról beszélt Sherman.

Hivatalosan is bemutatkozott az iPhone 6 és az iPhone 6 Plus
Forrás: The Verge

Schiller ezután máris visszatért, és az akkumulátoros üzemidőkről kezdett beszélni. Az iPhone 6 50 óra zenelejátszásra, 11 óra internetezésre és videolejátszásra, 14 óra beszélgetésre és 10 napos készenlétre elegendő energiaforrással rendelkezik. Az iPhone 6 Plus még ennél is meggyőzőbb adatokkal kecsegtet, dalokat hallgatni 80, filmet nézni 14, 3G-n keresztül beszélgetni 24, honlapokat böngészni pedig 12 órán keresztül tudunk a telep segítségével.

Hivatalosan is bemutatkozott az iPhone 6 és az iPhone 6 Plus
Forrás: The Verge

Nem túl meglepő módon a kamera is fejlődésen ment keresztül, ám ettől függetlenül még mindig 8 megapixeles felbontású képek készítését teszi lehetővé. A két tónusú ledes villanóval ellátott, f/2.2 apertúrájú iSight fényképező teljesen új szenzort kapott. A fókusz pixel névre hallgató megoldás a korábbiaknál sokkal gyorsabb fókuszálást tesz lehetővé, az Apple véleménye szerint a kamera kétszer sebesebben lövi be a fotózott tárgy helyzetét, mint a korábbi modellben. A képminőséget különböző fotókkal demózták, elvileg meggyőzőek, de várjuk meg azért azt, hogy a telefonok megérkezzenek hozzánk. A módok nem változtak, a panorámaképek már 43 megapixelesek is lehetnek. Az A8 chipnek köszönhetően az arc-, pislogás és mosolyfelismerés is sokkal jobb lett.

Hivatalosan is bemutatkozott az iPhone 6 és az iPhone 6 Plus
Forrás: The Verge

A két iPhone között a legnagyobb különbség, hogy amíg a kisebbiket csak digitális, addig a nagyobbikat már optikai képstabilizátorral is felvértezték, így a kézremegések lényegében kiküszöbölhetők, nem fognak meglátszódni a felvételeken. Videózás terén maximum 1080p felbontás érhető el, rövidfilmjeinket pedig 30 vagy 60 képkocka/másodperc (fps) sebességgel is felvehetjük, míg a lassított felvételeknél akár 120 vagy 240 fps-re is lehetőség van.

Hivatalosan is bemutatkozott az iPhone 6 és az iPhone 6 Plus
Forrás: The Verge

Az automatikus fókuszálást is fejlesztették, videózás közben sokkal jobban működik, mint eddig, már-már észrevehetetlenül gyorsan reagál a fényképező. Új szenzort kapott az előlapi FaceTime HD kamera is, ami szintén f/2.2 apertúrájú lett, ezáltal 81 százalékkal több fényt képes beereszteni, mint az 5s-ben használt variáns.

Hivatalosan is bemutatkozott az iPhone 6 és az iPhone 6 Plus
Forrás: The Verge

Az új készülékekkel együtt debütál az iOS 8, így néhány szó erejéig Phil ennek újdonságira is kitért. Az üzenetküldő alkalmazáson keresztül például már rövid hangüzeneteket is továbbíthatunk, az értesítési felületen fejlesztettek, valamint megjelent az Egészség (Health) alkalmazás is. Az iOS 8 témakört ezzel le is zárta Phil, mint később kiderült, nem volt véletlen a nagy sietség.

Hivatalosan is bemutatkozott az iPhone 6 és az iPhone 6 Plus
Forrás: The Verge

Egy rövid beszámoló erejéig visszatért Tim Cook, aki az új Pénztárca appról ejtett szót. Elmondása alapján az Apple nagy hangsúlyt fektet a mobilfizetésre, ezáltal téve könnyebbé a felhasználók életét, és általa hoznák közelebb az üzleti és a magánéleti szektorokat. Az előzetes videók egyébként az NFC chip meglétéről tettek tanúbizonyságot, erről áttételesen nyilatkoztak is.

Hivatalosan is bemutatkozott az iPhone 6 és az iPhone 6 Plus
Forrás: The Verge

Az új iPhone-ok 16, 64 és 128 GB-os háttértárral vásárolhatók majd meg, Amerikában két éves előfizetéses csomagban a legkisebb belső tárhellyel rendelkező iPhone 6 modell 199, a legnagyobb pedig 399 dolláros áron kezd. Az iPhone 6 Plus esetén 100 dolláros felárral kell számolni, ami így sem hangzik rosszul, ám itthon minden valószínűség szerint nem lesz olcsó mulatság egyik készülék sem.

Hivatalosan is bemutatkozott az iPhone 6 és az iPhone 6 Plus
Forrás: The Verge

Az előrendelés Amerikában már szeptember 12-én megkezdődik, szeptember 19-én kerülnek az első körös országok boltjainak polcaira az új iPhone-ok, év végére viszont már 115 országban elérhetővé válnak az új termékek. Az iOS 8 szeptember 17-től lesz letölthető, a minimum követelményeknek az iPhone 4S, az első generációs iPad mini, az iPad 2, valamint az ötödik generációs iPod Touch és az ezeknél újabb készülékek felelnek meg.

Legendd

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

  • Megjelent az iOS 8 GM

    Az Apple a fejlesztől számára elérhetővé tette az iOS 8 Golden Master verzióját, ami az utolsó kiadás a hivatalos megjelenés előtt.

  • Hat Zenfone vagy egy alma?

    A kérdést az ASUS tette föl, csatlakozva azokhoz a rivális gyártókhoz, akik nem bírták ki az iPhone 6-ot érintő humoros vagy ironikus kommentek nélkül.

  • Előrendelhető az iPhone 6 és iPhone 6 Plus

    Az Apple legújabb generációs készülékei az almás vállalat saját online boltjában, az Apple Store-ban váltak előrendelhetővé, legalábbis Amerikában.

Előzmények

  • Apple iPad Air - szállj fel magasra

    Az amerikai vállalat frissítette táblagépes termékportfólióját, az elnevezés pedig igaznak bizonyul; az új készülék tényleg nagyon könnyű és rendkívül gyors lett.

  • Apple iPhone 5c - az újracsomagolás művészete

    Almáék idén először két telefont is bemutattak, ám az olcsóbbik modell inkább csak új színvilágot és műanyagot hoz, nagy előrelépést aligha.

  • Apple iPhone 5s - tud ujjat mutatni

    Az iPhone 5 újdonsága külsőre nem sokat változott, de erősebb hardver, fejlettebb kamera, valamint egy Home gombba épített ujjlenyomat-olvasó került bele.

  • Apple iPhone 5 - öt lett S

    Megújult, sokat változott, megnyúlt és vékonyodott, de vajon megőrzi-e piacformáló és vezető szerepét a sorrendben hatodik iPhone, amely a 4S-t váltja?

Hirdetés