Az Apple több kigyulladt iPhone ügyében nyomoz

Több régebbi modell akkumulátorproblémájáról írtak az elmúlt napokban, ám az igazság felderítése itt is a nyomozás feladata.

Hirdetés

Ahány okostelefont a bennük megbújó, lítium-ionos teleppel eladnak, sajnos nem meglepő, hogy egyik-másikkal előfordulnak akkumulátorproblémák, és bár ilyen hírek eddig is fel-felbukkannak, a Galaxy Note7 esetei és visszahívása óta minden ilyen beszámoló komoly publicitást kap. A Xiaomi mellett az Apple sem kerülte el, hogy egyes mobiljainak kigyulladása bejárja a sajtót, egészen 2009-ig vissza lehet menni a témában, noha most attól a néhány esettől hangos a sajtó, amelyekre az elmúlt napokban derült fény.

Estrada elfüstölt iPhone 6 Plusából nem sok maradt
Estrada elfüstölt iPhone 6 Plusából nem sok maradt (forrás: TechnoBuffalo) [+]

Az egyik ügyben egy kaliforniai nő, Yvette Estrada volt érintett, akinek a minap, éjszaka gyulladt ki iPhone 6 Plus készüléke egy sistergő, majd pukkanó hang után, amit lángcsóvák felkapása követett. Estrada és férje a mosogatóba dobta a készüléket, majd értesítette a hatóságokat. Az Apple állítólag felajánlotta az esetben megrongálódott két  Apple Watch töltő cseréjét, illetve a pórul járt 6 Plus leváltását egy iPhone 7-re, amennyiben Estrada kifizeti a tekintélyes árkülönbözetet, ami nem feltétlenül az a válasz, amit a kaliforniai nő hallani akart. „Mi van, ha a párnám alatt van a mobilom (amikor kigyullad), vagy éppen telefonálok? Megégett volna az arcom. Remélhetőleg kijavítják a hibát és egy új telefonnal kárpótolnak, vagy tesznek valamit, mert most helyesen kell cselekedniük” – olvasható a kaliforniai iPhone tulajdonos nyilatkozata a BGR oldalán.

A PhoneArena olvasója által közzétett fotó, állítólag égési sérülésekkel kellett kezelni az iPhone 6s Plus felrobbanása után
A PhoneArena olvasója által közzétett fotó, állítólag égési sérülésekkel kellett kezelni az iPhone 6s Plus felrobbanása után [+]

A másik eset egy Darin Hlavaty nevű diákot érintett, neki állítólag egy kikapcsolt 6 Plus phabletje gyulladt ki farzsebében, egy tanóra közepén. „Amint becsöngettek, a telefonom füstöt kezdett eregetni a zsebemben. Kigyulladt. Nagyon forró volt, ezért fogtam, a földre dobtam és odébb rúgtam, mert lángok csaptak fel belőle” – olvasható szintén a BGR oldalán. A publikáció szerint az Apple mindkét esetben nyomozást indított, és ahogy a korábbi híreknél, most is hangsúlyozzuk: a vizsgálatok fognak érdemi információval szólni arról, hogy egy-egy eszköz mennyiben érintett a tűzesetekben. Egy harmadik iPhone, egy 6s Plus múlt heti akkumulátorproblémájáról egyébként a PhoneArena egyik olvasója számolt be, egy negyedikről, egy állítólag szállítás közben felrobbant iPhone 7-ről pedig egy Reddit olvasó, még szeptember végén. Az általánosságban kijelenthető, hogy a mai lítium-ionos akkumulátorok tökéletesen nem biztonságosak, és ezek az egyes esetek, legyen bármi is a konklúziójuk, alighanem nagyobb figyelmet fordítanak majd a technológia buktatóira és lehetséges megoldások eszközölésére.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Előzmények

  • Apple iPhone 7 - Hetes, ki hiányzik? Jack!

    Számos újítás került az idei iPhone-ba, de a legtöbben valószínűleg arra fognak belőle emlékezni, hogy ez az Apple első olyan mobilja, amin nincs jack csatlakozó.

  • Apple iPhone 6s Plus - extra felszereltség

    A nagyobbik almás készülék szélvészgyors az A9 chipsetnek köszönhetően, a testvérmodellhez képest nagyobb felbontású kijelző, jobb üzemidő és OIS-es kamera jellemzi.

  • Apple iPhone 6 Plus - szükség törvényt bont

    Az Apple soha nem látott méretű iPhone-t dobott piacra, hogy saját pályáján verje meg a Samsungot. Megváltozott formavilág, új iOS, fejlesztett kamera... elég ez a sikerhez?

Hirdetés