Hirdetés

Alkalmazásfejlesztés badára: Itt az 1.2.1-es SDK

Bevezetés

Úgy látszik, a Samsung mérnökei karácsony táján sem pihennek, alig pár hete jelent meg az 1.2-es, nem bétás fejlesztői környezet, erre már kapjuk is az újabb változatot. Lássuk, milyen új funkciókat kínál a legfrissebb SDK!

Változások

Az 1.2.1 sokkal rövidebb changeloggal rendelkezik, mint az előző frissítések, azonban pár kellemes újítást azért sikerült bepakolni az új variánsba. Fontos dolog, hogy mostantól muszáj a hivatalos fejlesztői oldalon keresztül generált manifest fájlt használnunk, mivel e nélkül nem futtathatjuk az alkalmazásainkat telefonon. Azaz a beépített, alap manifesttel csak szimulátor módban indíthatjuk el a fejlesztett programot, az eredményt nem ellenőrizhetjük le a készülékünkön, ezt a Samsung azzal indokolja, hogy így a jövőben kevesebb probléma fog fellépni a Samsung Apps-beli ellenőrzéseken.

Kaptunk egy új tesztelési eszközt is a UI Sequencer személyében, amely segítségével a felhasználói felületet tesztelhetjük. A lényege, hogy előre definiált folyamatokat vehetünk fel (például egy bejelentkezési processz, egy űrlap kitöltése stb), amelyeket a fejlesztés különböző fázisaiban újra és újra lefuttathatunk. Ha a teszteset rögzítése közben adott időpillanatokban screenshotokat készítünk, a későbbi futások során az eszköz ezeket automatikusan  elkészíti nekünk a megfelelő időpontokban, így még egy összehasonlítási alapot kapunk az eddigi tesztelési lehetőségek mellé. További információ található a UI Sequencerről ezen a linken.

A szokásos névtér-beli fejlesztések mellett tovább bővült az SDK-val érkező dokumentációcsomag is, bekerült a Wave 575 és a közeljövőben érkező Wave II is, és kapunk egy rövid tutorialt, amely a Flash-alkalmazások fejlesztésére irányul. Az API referenciát is frissítették, valamint kiadtak egy rövid leírást, amely azzal foglalkozik, hogy mire kell figyelnünk, ha eltérő badás modellekre fejlesztünk.

In-app Advertising

A legfontosabb újítás az úgynevezett in-app advertising megjelenése, ezt már egy ideje kérik a bada fejlesztők. A dolog lényege, hogy az alkalmazásainkba fizetett reklámokat pakolhatunk, amelyek banner-szerűen jelennek meg. Ez nem újdonság, már egy ideje működik például iOS és Android platformokon is. A funkció 2011 január elsejétől használható, az így felpakolt hirdetésekért persze az alkalmazás fejlesztője kapja a pénzt.

További információk

A hivatalos fejlesztői oldalon már csak az 1.2.1-es verzió érhető el, eljött hát az idő a frissítésre. Letölteni erről a linkről lehet, de ehhez természetesen rendelkeznünk kell egy bada developer fiókkal (a regisztráció mindössze pár percet vesz igénybe). Az biztos, hogy szépen fejlődik az SDK, a gyakori frissítésekre panaszunk sem lehet, azonban a dolog sokkal kellemesebb és kényelmesebb lenne, ha működne az Eclipse-en keresztüli update, és nem kellene kéthetente letörölni a fejlesztői környezetet és telepíteni az aktuális verziót. Remélhetőleg a közeljövőben ezt is megoldják, és már csak a linuxos verzió miatt sírhat a szám.

Bár egyáltalán nem tartozik a témához, mellékes információként megjegyzem, a Samsung mobil részlege december 31-től megszűnteti a symbianos készülékek támogatását, lévén  leálltak az ilyen modellek gyártásával, azaz a jövőben is az Android, Windows Phone 7 és bada alkotta triumvirátusra koncentrálnak. Kellemes, bug-, memory leak- és exception-mentes fejlesztésben gazdag új évet minden kedves olvasónak és bada fejlesztőnek!

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények