Alkalmazásbemutató: Laborom

Hirdetés

Okostelefonokra alapvetően kétféle egészségügyi alkalmazás létezik: a fitnesz variáns testmozgásokhoz kötődik, így edzéseket, megtett távokat, pulzusszámot, elégetett (vagy bevitt) kalóriát és persze lépéseinket követi nyomon, főleg a készülék érzékelőinek és a GPS-koordinátáknak a segítségével, legfeljebb egy-egy csatlakoztatott kiegészítővel megtámogatva. A másik, egyre népszerűbbé váló csoport célja egészségi állapotunk figyelése, így a testsúly, a vérnyomás, a vércukorszint vagy más, részletesebb laboreredmények értékeinek és változásainak adatbázisba való gyűjtése. Nyilván ezek mérésére nem mindig akad otthoni eszköz, az időszakonként vagy gyakran betáplált adatokból azonban grafikonok és elemzések készíthetők.

A második típusba tartozik a hazai fejlesztőktől származó Laborom, vagy hosszabb, Play áruházas nevén a Vérnyomás, Vércukor, Labor, Testsúly, amely iOS-re és Androidra egyaránt letölthető. Az alkalmazással létrehozható egy vizualizálható, virtuális betegkarton, benne nem csak az aktuális, hanem a korábbi és rendszeres mérések eredményeivel, ami nem csak saját magunk számára lehet hasznos, hanem fontos információval szolgálhat háziorvosunknak és szakorvosainknak.

A Laborom telepítése után mindenekelőtt szükségünk lesz egy felhasználói fiókra, ami azért jön jól, mert nem valószínű, hogy az idők végezetéig egyetlen készüléken fogjuk az egészségügyi adatokat gyűjteni, bejelentkezve pedig kartonunkat egyszerre több eszközről is felügyelhetjük – a későbbiekben várhatóan a laborom.hu webes felületéről is. A fejlesztők az adatok anonim kezelését ígérik. Regisztrálás után az egyszerűségében nagyszerű kezdőoldal fogad bennünket hat opcióval (vérnyomás, vércukor, testsúly, laboreredmények, gyógyszerek, és profil). Mindegyik témakör alatt az adatok bevitelekor megadható a dátum, a pontos idő, a fontos paraméterek (pl. a vércukorérték mmol/l-ben, az inzulin egységenként, illetve az, hogy étkezés előtt vagy után mértünk-e). Az eredményeket listázva és grafikonokon ábrázolva is megjeleníthetjük, az utóbbi esetben háromnapos, egyhetes vagy egy hónapos lebontásban, az értékekből a Laborom pedig átlagot is számol. A laboreredmények közül az LDL koleszterin, a TSH, az INR, a CRP, a HCT/Hematocrit és a GFR értékeket lehet megadni. Ha egy adat a megszokottól jelentős mértékben eltér, egy lefele vagy felfele mutató nyíl jelzi, hogy valami nem stimmel, különben az adatok megadásakor egy „OK” felirat jelzi, hogy jó helyre jó értéket tápláltunk be.

Te is alkalmazásfejlesztő vagy?

Ha szeretnéd, hogy az általad fejlesztett mobilos alkalmazásról is írjunk a Mobilarena hasábjain, írj egy e-mailt a hello@mobilarena.hu címre! Előtte azonban megkérünk, hogy olvasd el az alkalmazások megjelentetésével kapcsolatos felhívásunkat!

Felhasználó vagy?

Támogasd a magyar alkalmazásfejlesztőket azzal, hogy az ingyenes szoftvereket letöltöd, ezzel növelve az adott applikáció számlálóját! A fejlesztők nevében is köszönjük!

A fenti értékek mellett a PUPHA (Publikus Gyógyszertörzs) adatbázisába keresve gyógyszereink listáját is összeállíthatjuk, illetve napi többszöri emlékeztetőt is beállíthatunk, nehogy elfelejtsük azokat bevenni. A Laborom lényege ennyi, és szerencsére a vizuális körítésnek is az adatok képezik a középpontját. A lila háttereknek, a vékony, de elég nagy fehér karaktereknek és egy-egy elegáns ikonnak hála az alkalmazás áttekinthető és jól látható, a kezelése pedig egyszerű. Az alkalmazás nem csak hasznos, hanem ingyenes is, így bátran ajánljuk olvasóinknak dr. Bálint Botond, Szász Levente, Göllner Balázs és Boromissza Gergely, azaz a Laborom fejlesztőcsapatának egészségügyi alkalmazását, amelynek iOS-es verziója innen (7.0+), androidos variánsa (4.0+) pedig innen tölthető le.

Azóta történt

  • Alkalmazásbemutató: Eumet

    Az nemrég bemutatkozott applikáció Aigner Szilárd előrejelzéseivel jósolja meg a napi és a következő időszak időjárását.

  • Alkalmazásbemutató: állati hangok babáknak!

    A magyar fejlesztésű Animal & Tool Sounds for Babies segít az otthoni eszközök és a legismertebb állatfajok képét és hangját összetársítani.

  • Alkalmazásbemutató: Drops

    Nyelvtanulást, egészen pontosan szókincsfejlesztést segítő magyar appot mutatunk ma be, ami napi öt percre rabolja el az Ön idejét, és roppant szórakoztatóan oktat.

Előzmények

  • Alkalmazásbemutató: Buzzgiver

    A magyar fejlesztésű Buzzgiver egy androidos naptáreseményekhez kötődő figyelmeztető rendszer, amely a hívó félnek SMS-t küld, hogy meddig vagyunk elfoglaltak, minket pedig emlékeztet, kit kell visszahívnunk.

  • Alkalmazásbemutató: Aspecto Memoria HD

    Magyar fejlesztésű memóriajáték az Aspecto Memoria HD, amely nagy felbontású képekkel és több nehézségi fokozattal kínál egy kis agytornát.

Hirdetés