Alkalmazásbemutató: Kiflee

Nem gasztronómiai appot vagy pékség keresőt, hanem könnyen kezelhető, kellemes felületű közösségi filmajánlót mutatunk be az innoid hazai fejlesztőcsapatától.

Te is alkalmazásfejlesztő vagy?

Ha szeretnéd, hogy az általad fejlesztett mobilos alkalmazásról is írjunk a Mobilarena hasábjain, írj egy e-mailt a hello@mobilarena.hu címre! Előtte azonban megkérünk, hogy olvasd el az alkalmazások megjelentetésével kapcsolatos felhívásunkat!

Felhasználó vagy?

Támogasd a magyar alkalmazásfejlesztőket azzal, hogy az ingyenes szoftvereket letöltöd, ezzel növelve az adott applikáció számlálóját! A fejlesztők nevében is köszönjük!

A mozizás és a sorozatok követése az egyik kedvenc passzív kikapcsolódási formám, és a környezetemben is nagyon sokan vannak ezzel ugyanígy. Filmes és tévés ötleteket lehet meríteni az ismerősi körből, újságokból, a képernyő elől, rádióból, online felugró videókból, poszterekről és persze kritikákat, filmelemzéseket és mozitörténeti lexikonokat bújva – ki-ki hogy szerzi be magának a tippeket, hacsak kérdezés nélkül el nem rángatják a Sátántangóra.

Hirdetés

Egy közösségi szavazást felvonultató oldal, mint a Port.hu vagy az Internet Movie Database jó kezdőalap lehet, ám ezek túl általános véleményeket tükröznek, a RottenTomatoes vagy Metacritic-féle gyűjtőlapok pedig az erre szakosodott kritikusok szerintük objektív értékítéletét, ami ugyebár szerintünk esetleg nagyon hülyeség. Hogyan lehetne az érdeklődést valahogy az egyéni ízlés alapján leszűkíteni anélkül, hogy egyetlen ismerős vagy kritikus ajánlása legyen az alap, ami túl szigorú szűrést jelenthet? Erre kínál megoldást a veszprémi székhelyű innoid software frappáns ötlete, amely Kiflee névre hallgat, és amely az alábbi linkre kattintva érhető el Androidra. Készül már az iOS-es variáns is.


[+]

A Kiflee beüzemelése nagyjából le is leplezi, mennyire egyszerű, és éppen ezért mennyire hasznos a TMDb API beépülő adatbázisán és a közösségi visszajelzéseken alapuló működése. A Facebookon történő bejelentkezés után (más közösségi felület jelenleg nem támogatott) az első csokor felugró listából csak ki kell választani minimum öt film- (és/vagy nagyon elvétve sorozat)címet, azokat pedig a Kiflee-n mindenkori négyféle értékelési ikon egyikével véleményezni. A toalettpapír értelemszerűen az elkerülendő, a sült krumpli(?) az egyszer nézős, a korona a többször nézős, a gyémánt pedig a klasszikus minősítést jelenti, nyilván saját értékítéletnek megfelelően. Magyar fejjel nyilván az ötös értékelési skála mentén pontoz az agyunk, ezt azonban az ötfős fejlesztőcsapat igyekezet elkerülni, hogy ne szimpla ülj le fiam, kettes szinten minősítsünk, hanem aszerint, hogy megnéznénk-e még egyszer, avagy többször. Az első választások után az algoritmus nagyjából belövi filmes ízlésünket mind téma, mint pedig műfaj és egyéb adatok alapján, ám érdemes mindjárt pár tucat általunk látottat minősíteni, jobbat és rosszabbat egyaránt.


[+]

Nyilván jól jön egy digitális adatbázis az általunk megnézettek rendszerezésére és értékelésére, amit fel is kínál a Kiflee, ennél viszont hangsúlyosabb az ajánlás rendszere. A Látnod kell menü ugrik fel mindjárt indításkor, és minél szélesebb az ember addig értékelt filmrepertoárja és ízlése, annál szélesebb körben és pontosabban lövi be az app a megtekintésre javasolt címeket – külföldit vagy magyart, elsősorban filmeset, de kis részben tévéset is. Egy-egy cím adatlapján rövid leírás, online előzetes (YouTube-ban nyílik meg) és rövid stáblista is van, míg a jövőben a filmkritikákkal és a kapcsolódó filmzenével bővül majd a sor. A Kiflee elsősorban persze közösségi app, így lehet az, hogy nem egyszerűen egy fekete kalapból, hanem a hasonló érdeklődésű társak listájából (is) érkeznek olyan ajánlások, amelyeket még nem jelöltük meg látottként. Bárkinek az adatbázisa megtekinthető, a Kiflee pedig szépen kiírja, hogy az illető értékítélete mennyire egyezik meg a miénkkel az egyaránt értékelt filmek alapján.


[+]

Ami miatt a Kiflee nekem tetszik azon túl, hogy nem csak magyarul, hanem a világszerte elterjedt angol nyelven is használható, az pont maga a látnod kell rendszer hatékonysága. A sok nyilvánvaló, nagyobb költségvetésű magyar és amerikai játékfilm mellett régebbi, szerzőibb, rövidebb vagy akár dokumentumfilmes tippek is érkeznek. Kuroszava Akira Véres trónját például aligha nézem meg, ha nem ugrik fel topajánlatként. Bonyolult menük és beállítások helyett ráadásul az ajánlások, átlátható listák, könnyű keresés és lapos, színekkel jól elkülöníthető megjelenés jellemzi az innoid lelkes csapatának munkáját nagy ikonokkal és hasznos adatbázissal. A két ünnep között amúgy is jut idő a mozgóképekre, miért ne ajánljon akkor a Kiflee?

Azóta történt

Előzmények

  • Alkalmazásbemutató: Pota-tales

    Magyar fejlesztésű, kézirajz stílusú platformer játékot veszünk górcső alá, ahol Krumpli úrral és többféle karakterrel lehet pályáról pályára aranyat gyűjtögetni.

  • Alkalmazásbemutató: Erste MobilBank

    Az egyik itthon is működő bankhálózat most mobilon is lehetővé teszi a számlakezelést és a forint alapú pénzmozgatást.

  • Alkalmazásbemutató: K&H mobilbank

    A K&H Bank megújította elektronikus fizetési megoldásait, amelyek egy része az Androidra és iOS-re elérhető mobilalkalmazásban manifesztálódik. Kipróbáltuk.

Hirdetés