Nokia modellek végtelen készenléti idővel

A múlt szombaton piacra dobott Palm Pré egyik újítása, hogy vezeték nélküli töltő is elérhető hozzá, mely ugyanolyan indukciós elven működik, mint a legtöbb elektromos fogkefe, vagyis a töltés megkezdéséhez elegendő a telefont a töltőállomás felületére helyezni. A Touchstone névre keresztelt eszköz hatásfokával kapcsolatban egyelőre nem nyilatkozott a Palm, de a legtöbb nagy gyártó a meglehetősen pazarló töltési megoldás használatát környezetvédelmi okok miatt nem igazán fogja erőltetni.

Hirdetés

A Nokia ugyan kicsit másképp, de mégis komoly fantáziát lát a megoldásban, egészen pontosan olyan töltési technológia kidolgozásába kezdett, mely a környezetünk elektromágneses hullámaiból merítene energiát. Az Ambient Charger első prototípusai 2-3 mW előállítására képesek, de a gyártó szerint akár 50 mW kitermelésére is lehetőség nyílik majd, mely habár nem túl sok, de kikapcsolt állapotban képes lehet feltölteni a telefon akkumulátorát és ezáltal a hagyományos töltő használata akár teljesen feleslegessé is válhat. A projekt egyelőre még igen kezdeti stádiumban van és egyes vélemények szerint ilyen hatásfokú töltő előállítása a gyakorlatban nem is lehetséges, noha valóban izgalmas lenne egy olyan mobil, melyet sosem kell tölteni.

A Nokia az elektromágneses sugárzás begyűjtését napelemekkel és a mozgási energiát kiaknázó megoldásokkal is kombinálni szeretné, melyek együtt akár teljes mértékben is száműzhetnék a hagyományos töltőket.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés