Hirdetés

MuziX blog: Kipróbáltuk a GGMM multiroom rendszerét

Elég sok gyártó kínál már multiroom audiorendszereket okostelefonokhoz, de ezek a termékek még nem igazán terjedtek el, többek között azért sem, mert nem filléres megoldásokról beszélünk, a százezer forintos lélektani határ fölött már a legtöbb felhasználó alaposan végiggondolja, hogy min szeretne zenét hallgatni az otthonában. A multiroom megoldásoknak két fő fegyverük van a hagyományos Hi-Fi rendszerekkel szemben: az egyszerűség és a viszonylagos hordozhatóság.

Hozzánk egy piros és egy sötétbarna színű variáns jutott el.
Hozzánk egy piros és egy sötétbarna színű variáns jutott el. [+]

Két GGMM M3-as hangszóró árából építhetünk egy közepesen jó, asztali Hi-Fi rendszert, főleg akkor, ha használt komponensek is szóba kerülhetnek, viszont macerás az ideális hangképet elérni, a hangfalakat jó erősítővel párosítani, megtalálni a megfelelő forrást, cserélgetni a kábeleket, próbálgatni a hangszórók elrendezését. A hifisták számára ez hobbi, az átlagfelhasználóknak viszont inkább nyűg, némi hangminőséget nagyon sokan képesek feláldozni azért, hogy cserébe a dobozból kibontva, néhány perces konfiguráció után korrekt zenei produkció jelenjen meg úgy, hogy a mobilunkat használhatjuk a hang forrásaként. A hordozhatóság a másik érv ezen kütyük mellett, bár akkumulátort nem kaptak, házon belül könnyedén cipelhetjük őket, ezt szintén lehetetlen egy asztali Hi-Fi megoldással elérni.

A GGMM M3 dobozát kinyitva a legfontosabb dolgokat látjuk meg: a hangszórót, a hálózati adaptert és egy AUX kábelt, ez utóbbi értelemszerűen egy szükségmegoldás, ha épp egyik vezeték nélküli kapcsolódást sem alkalmazzuk. A fából készült ház bőrborítást kapott, elöl a hangszóróknál pedig szálcsiszolt alumínium hívja fel magára a figyelmet, esztétikai szempontból nem túlzás azt mondani, hogy kiváló munkát végzett a gyártó, nem véletlenül nyerte el 2015-ben a Red Dot elismerését a design. Az M3 tetején találunk egy hangerőszabályzót és egy bekapcsológombot, ami egyben módválasztó is a WiFi, a Bluetooth és a 3,5 milliméteres jack csatlakozó között. Hátul van két darab reflexnyílás (ezért nem érdemes falhoz tenni az eszközt), ezek között helyezkedik el az AUX bemenet, az adapter csatlakozója (18V, 3A) és egy reset gomb, ami kapcsolódási hibák esetén jöhet jól.

Mindkét kevlár membrános hangkeltőhöz jár egy reflexnyílás.
Mindkét kevlár membrános hangkeltőhöz jár egy reflexnyílás. [+]

Négy darab hangszóró dolgozik a kütyüben, a széleken lévő kis rácsok egy-egy kupola alakú magassugárzót takarnak, a nagyobb hangszórók pedig a mélyekért és a közepekért felelnek, membránjuk kevlárból készült. Erről elsősorban azt érdemes tudni, hogy sokkal strapabíróbb és terhelhetőbb, mint a papír vagy a polipropilén, viszont a részletgazdagság terén némi veszteség merülhet fel, ha egy gyártó ezt a rendkívül merev anyagot veti be. A beépített WiFi modul egy Realtek Atheros, a DAC és a jelfeldolgozó egység high-endnek mondott, a Realtek gyárából érkezik, pontos típust azonban nem tudunk. Egy jó routert használva, WiFi-n keresztül akár 192kHz-es, 24 bites hangfájlokat játszhatunk le vele veszteség nélkül, a kütyü aptX támogatással is bír.

Kipróbáltuk a GGMM multiroom rendszerét Kipróbáltuk a GGMM multiroom rendszerét
[+]

Ennyi elmélet után szinte biztosan mindenki arra kíváncsi, hogy milyen hangot présel ki magából a GGMM legkedvezőbb árú multiroom üdvöskéje, viszont mindenek előtt csatlakoztatunk kell egy forrást hozzá. Ez a procedúra pedig sokkal bonyolultabbak bizonyult, mint azt reméltük. Elsőként le kell töltenünk a GGMM saját applikációját, ami jelenleg iOS-re és Androidra érhető el, de a gyártó honlapján a Windowst futtató számítógépekhez és a Mac-ekhez is találunk szoftvert. A mobilos program kellemes felütéssel indít, bemutatja a zenehallgatás elmúlt hatvan évének fő lépcsőfokait, majd köszönt minket a mában, ahol a WiFi hálózaton keresztüli lejátszásé a főszerep. A problémák ez után kezdődnek, főleg az androidos telefonok tulajdonosai érezhetik magukat rosszul: az még hagyján, hogy a kezelőfelület régimódi, sokkal nagyobb probléma, hogy a hangszóró és a mobilok közötti, elég körülményesen létrejövő kapcsolat nagyon sűrűn megszakad, az alkalmazás gyakran lefagy és sokszor teljesen váratlan módon veszti el az egyik vagy a másik hangszóró a jelet. Az Apple operációs rendszerén szerencsére sokkal jobb a helyzet, de itt sem tökéletes a megoldás, az összképet még inkább elrontja, hogy AUX kábellel össze sem lehet kötni a két kütyüt, hogy legalább ily módon teljesen stabil legyen a hangszórók együttműködése.

MuziX blog: Kipróbáltuk a GGMM multiroom rendszerét MuziX blog: Kipróbáltuk a GGMM multiroom rendszerét
[+]

Ha viszont sikeresen kapcsolódunk mindkét hangszóróhoz, akkor a várt hatás nem marad el, nem becsülhetjük alá a 2x30 wattos összteljesítményt: karakteres, erőteljes, ablakrengető mélyek ütik fel a fejüket, a térérzet és a szeparáció remek, kellemesen lágyak a magasak, az általános részletességre sem lehet panasz, a korábban próbált Bluetooth hangszórók mindegyikét meghaladja ilyen téren az M3. Alaposabban meghallgatva, összetettebb zenék megszólalású persze már érzékelhető némi kenődés a mélyeknél, nem mindig kapjuk meg az összes várt részletet. Zenefüggő, de néhol az énekhangok is elég szárazak, cserébe viszont egy-két dalnál gyönyörűen kelnek életre. Teljesen kiegyensúlyozott hangzásvilágot nem érdemes elképzelni, ez a hangszóró egyaránt túladagolja a mély és a magas tartományt: felhívja magára a figyelmet, könnyű- vagy komolyzenei alkotás esetén egyaránt megtalálja azt a pontot, ahol meg tudja mutatni energiáit.

Potméteres hangerőszabályzót találunk a tetején.
Potméteres hangerőszabályzót találunk a tetején. [+]

A GGMM M3 hangszóró darabja 99 899 forint, négyféle színben érhető el: piros, világosbarna, sötétbarna és fekete árnyalat választható. Ha kettőt szerzünk be belőle, akkor kétszázezer forintot kell az asztalra tennünk, ez nem kevés, viszont ha teljesen kiforrott lesz a szoftver, akkor nagyon sokoldalúan használható hangrendszert kapunk majd otthonra a pénzünkért. A kettő együtt (bal-jobb csatorna) dolgozik össze igazán ideálisan, de szóló hangszóróként is remekül megállja a helyét az M3, még a sztereó hatás illúziója is egész jól megvan benne. Főként iOS-felhasználóknak érdemes kipróbálniuk, remélhetőleg az Android támogatás is frissül, hiszen szükség esetén az aptX például elég jó hangátvitelt hordoz magában.

  • Kapcsolódó cégek:
  • GGMM

Előzmények