Hirdetés

Mi az az LG Air Sync?

A mobilkommunikációs iparág fejlődéséről és növekedéséről valószínűleg teljesen felesleges lenne bekezdéseket írnom, olvasóink közül mindenki tisztában van vele, hogy milyen mértékű növekedés figyelhető meg ebben a szegmensben. A telefonok kis túlzással napról napra okosabb, egy olyan készülék, mely pár évvel ezelőtt még az okostelefonok királya lett volna, ma már nem is okostelefon; a besorolás napjainkban már csak attól függ, hogy az operációs rendszer nyitott vagy zárt-e, azaz hogy lehet-e bővíteni natív szoftverekkel, vagy kizárólag java alkalmazások futtatására ad módot. Szolgáltatásokban viszont lassan nincs is különbség, amit nagyon jól mutatnak a szinkronizációs lehetőségek is. Pár évvel ezelőtt az ilyesmi a legdrágább készülékek sajátja volt, most viszont a "normális" mobilok is elképesztően fejlett megoldásokat kínálnak. Ilyen az LG MINI GD880-ban debütált Air Sync is.

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy a pár évvel ezelőtti szinkronizációs megoldásokhoz képest miben lehet újat hozni? Eleve: minek szinkronizálunk? Elsősorban azért, mert munkánkhoz több eszközt használunk, fontos leveleket küldünk irodai számítógépünkről, mobiltelefonunkról, adott esetben még az otthoni laptopról is, innentől fogva létszükség, hogy a személyes adatok mindegyiken ugyanazok legyenek: ha küldök egy levelet az irodából, ahhoz hozzá kell férnem otthon is. Mivel a már említett, rendkívül okos és fejlett mobiltelefonok gyakorlatilag ugyanazokat az adatokat kezelik, amiket a számítógép, egyértelmű, hogy egy "egyenrangú" eszközről van szó, a mobilos szinkronizálásnak tehát kétirányúnak kell lennie. Névjegyzék, elektronikus levelek, dokumentumok, munka szempontjából ezek a legfontosabb dolgok, de azért a multimédiáról sem szabad elfeledkezni: adott esetben ebbe a témakörbe tartozhatnak a zenék és a filmek is (egy szót mondok: iTunes). A bekezdés elején feltett kérdésre viszont még mindig nem kaptunk választ: van egyáltalán hova fejlődni?

Hogy őszinte legyek, én azt gondoltam, hogy nincs, de a jelek szerint mégis van. Az alapvető dolgokban mondjuk már nincs nagyon hova fejlődni, kompatibilitás, sebesség, kezelhetőség és biztonság szempontjából kiváló megoldások vannak már a piacon. Az LG Air Sync épp ezért más irányból, az "extrák" felől közelít: olyan megoldásokat alkalmaz, melyek eddig eszünkbe sem jutottak, ezután viszont lehet, hogy hiányozni fognak más platformokról.

Három irányú szinkronizáció: ez a kulcsszó. Az elnevezés beszédes, gyakorlatilag azt takarja, hogy itt már nem csak a számítógépünk és a telefonunk kommunikál, hanem még valami. Az a valami pedig egyértelmű, hogy micsoda: az internet, pontosabban az azon futó szolgáltatások. Mert manapság már olyan helyekre is szinkronizálunk, mint a Google naptára. A dolog persze feltételezi azt is, hogy legyen egy központi "szerver", ami kezeli az adatokat és kommunikál a három "végponttal"; ez az LG webszervere. Persze a kommunikáció adott esetben lehet két irányú is, a felhasználó megkerülheti a webszervert és szinkronizálhat közvetlenül a telefon és a PC között is, bár ez a ritkább eset: valószínűbb, hogy csak a mobilkészülék és a webszerver között fogunk adatokat futtatni, mivel az asztali PC azért nincs mindig velünk. Ebben az esetben utólag minden módosítás le fog töltődni a számítógépre is, amint bekapcsoljuk azt.

Extrák: ez is egy fontos szó az Air Sync-nél. Mivel az ember az eszközeit adott esetben párhuzamosan használja, fontos lehet, hogy ne bonyolítsa feleslegesen az életét. Az LG megoldásával lehetséges például, hogy a számítógépes böngészés során talált képet áttöltsük telefonunkra (galériába vagy akár közvetlenül háttérképnek), az Air Sync használatához szükséges kliensprogram felteleptésével ez pár kattintással megoldható, közvetlenül a böngészőből. Jópofa szolgáltatás a böngészési előzmények szinkronizálása is: ha PC-n kezdjük el a böngészést, de elálmosodunk és az ágyból, telefonunkról szeretnénk folytatni, nem kell megjegyezni, hogy épp hol tartottunk, LG telefonunkon alapból ott tudjuk folytatni az olvasgatást, ahol a számítógépen abbahagytuk. Jópofa és hasznos, úgy tűnik tehát, hogy szinkronizáció területén is van új a nap alatt.

Bocha

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés