Megoldás a készülékek öregedése ellen

Az élőlényekhez hasonlóan az elektronikai komponenseken is megfigyelhetőek az öregedés jelei, még ha ezek nem is ráncok vagy ősz hajszálak formájában manifesztálódnak. Az akkumulátorok kapacitásának visszaesését vagy a kijelző fényerejének csökkenését a laikusok is könnyen észreveszik, ám a belső elemek „megkopása” már közel sem észlelhető ilyen könnyen. Az Apple 2011-ben beadott szabadalma a készülékek elhasználódásának mérési lehetőségeit és ellensúlyozásának metódusait írja le, mely legfőbb célja a kiemelkedő felhasználói élmény megőrzése.

Az elektronikus eszközök „öregedése” nagyban függ a használatuk módjától, hiszen például a megszállott játékosok, vagy a trópusi klímában élők készülékeit az átlagosnál nagyobb hőterhelés éri, mely a tranzisztorok gyorsabb elhasználódását eredményezi. A kaliforniai gyártó különféle mérőáramkörök bevetésével vizsgálná a belső komponensek teljesítményét, melynek egyik módszere például gyűrűs oszcillátor frekvenciaváltozásának követése lehet. Más esetekben elegendő az adott komponens – például kijelző – használati idejének mérése, mely eredményeket a készülékek időről időre összevethetnének egy globális átlaggal.

Az Apple szerint a felhasználói szokások és az elhasználódási paraméterek közötti korreláció ismeretével lehetőség nyílik célzott optimizálások bevetésére. Az ezek segítségével készülő szoftverfrissítések az adott készülék öregedési mutatói alapján módosítanák bizonyos komponensek működési paramétereit, mely többek között egy-egy komponens bemeneti feszültségének akár eredeti határértéket meghaladó szintre való módosítása is lehet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés