Már a Vodafonenál is számítanak a használt mobilok

A Vodafone Magyarország társadalmi felelősségvállalása keretében nagy figyelmet fordít a mobilkészülékek újrahasznosítására, a vállalat 2004 óta gyűjti a használt mobilkészülékeket. A cég augusztus 24-től ehhez kapcsolódóan egy akciót indít, amely még jobban segítheti a környezet védelmét.

Hirdetés

A Vodafone Csoport 16 országában épült már ki olyan hálózat, melyen keresztül gyűjtik, és újrahasznosításra továbbítják a régi, megunt készülékeket. A hálózatokon keresztül 2006-ban és 2007-ben eddig 1,03 millió készüléket gyűjtöttek össze.

A magyarországi Vodafone három éve alakította ki rendszerét a használt mobilkészülékek gyűjtésére és újrahasznosítására. Először 24 nagyváros üzleteiben jelentek meg a gyűjtésre szolgáló ládák, ma már minden márkaboltban és viszonteladónál - azaz országszerte közel 250 helyen - leadhatók a használt készülékek és akkumulátorok. A tavalyi évben 6450 kg telefont és akkumulátort gyűjtött be így a Vodafone.

"Az emberek átlagosan másfél évente vásárolnak újabb modellt régi készülékeik helyett, így Európában évente 125 millió mobiltelefont cserélnek le. A keletkező elektronikus hulladékról gondoskodni fontos feladat. Tudatosítani szeretnénk az emberekben, hogy a régi, megunt készülékeiket és az akkumulátorokat ne dobják ki a háztartási hulladékkal együtt, hanem hozzák el üzleteinkbe, és mi gondoskodunk azok biztonságos kezeléséről." - mondta Nigel Thorpe, a Vodafone Magyarország zrt. Vállalati Kapcsolatok igazgatója.

A Vodafone a környezetvédelmi célkitűzéséhez kapcsolódóan elindítja a "Hozd vissza régi mobilod" akciót. Az október 15-ig tartó akció keretében az új előfizető, feltöltőkártyás szerződés megkötésekor és telefonkészülék vásárlásakor, a telefon árából bruttó 5000 forint kedvezményt kap, amennyiben leadja használt mobilját. A kedvezményhez jutás feltétele, hogy a használt készülék IMEI száma beazonosítható legyen, és tartalmazza legalább az akkumulátort, valamint az előlapot.

A begyűjtött készülékeket a Vodafone partnerei alkatrészekre bontják, és azokat újrahasznosítják, a nem újrahasznosítható részeket pedig megsemmisítik. A folyamat minden fázisa a könyezetvédelmi előírások maximális betartásával történik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés