Hirdetés

LG blog: Megjött G3-ra a Lollipop, mi változott?

Az LG tartotta a szavát, azt ígérték, hogy még 2014-ben elérhető lesz csúcsmodelljükre az Android 5.0, azaz a Lollipop frissítés. Az elmúlt hetekben már több hazai felhasználó értesülhetett róla, hogy tényleg elérhetővé vált az új verzió, amely egy fél gigás telepítőfájl letöltését igényelte, majd némi optimalizálás után életre is lehet lehelni a megújult rendszerrel felvértezett készüléket. Első blikkre nem sok újdonságot lát a felhasználó, pedig rengeteg ponton vannak kisebb-nagyobb módosítások.

LG G3
[+]

Ami szembeötlő, az a Lollipop értesítési központjának megjelenése. A fentről lehúzható tálca szép animációval omlik rá a háttérképre, más kérdés, hogy néha ez hajlamos picit meg-megdöccenni. A panel felső részén továbbra is a gyorsbeállítások ülnek, alattuk a fényerőt és a hangerőt állító csúszkák kaptak helyet, ezután jönnek a tényleges értesítések. Innen továbbra is egy gombnyomással ugorhatunk át a telefon beállítási menüpontjába.

Az értesítési függöny jobb csücskében jó esetben a saját fejünk kicsi verziója fog visszanézni ránk, ha a Google-fiókunkhoz adtunk profilképet. Ha erre kattintunk, akkor a Lollipo új funkciójába ugorhatunk, itt válthatunk ugyanis másik felhasználóra, illetve vendégre. Az egyes felhasználókhoz tartozó jogosultságokat külön menüpontban tudjuk állítgatni. Fontos, hogy ha új júzert adunk hozzá a meglévőkhöz, akkor rögtön elindul egy komplex beállítási folyamat, ami viszonylag sok időt elrabol. Neki is elkéri a Google-fiókhoz tartozó adatait a készülék, rákérdez a mobilnet használatára és persze az ehhez a kontóhoz tartozó appokat is felrakja a telefon. Váltani egyszerű, de természetesen minden felhasználónak lehet saját Knock Code-ja (a többi, gyári védelmi opcióról nem is beszélve).

Magában a beállítások menüben is vannak apró módosítások, változtak az ikonok, ha pedig a hangerőgombra tenyerelünk, akkor aktiválható a "Ne zavarj" üzemmód is. Ezzel együtt viszont eltűnt a kikapcsológomb hosszas nyomására felugró ablak aljáról a rezgés és a némaüzem ikonja, ami pedig valószínűleg nem hogy nem zavart eddig sem senkit, hanem hasznos is volt. Változás, hogy a lezárt képernyőn is látszanak az értesítések, ezeket az jól ismert, oldalra való elhúzással el tudjuk takarítani, ha pedig megnyomjuk őket és ezután húzzuk el az ujjunkat, akkor a feloldás után rögtön a megfelelő alkalmazásba csöppenünk. Apróság, de hasznos, hogy töltés közben a lezárt képernyőn elolvasható, hogy mennyi idő van még hátra addig, amíg teljesen feltöltődik a készülék.

A design nem változott jelentősen, az LG jól ismert felülete néz vissza továbbra is a QHD kijelzőről. A listákban való gördítés végén van effekt (némi rugózás és egy hullámszerű animáció), a középső virtuális gombot megnyomva annak lesz rövid időre "udvara", Újrarajzolták az alkalmazásváltó felületet, most egymásra rakott kártyák között tallózhatunk, talán csak megszokás kérdése, de a régi, csempés megoldást jobban átláthatónak éreztük.

A legfontosabb változás viszont olyasmi, ami csak a használat során jön ki. Ez pedig a sokat javuló memóriakezelés, most ugyanis több mint fél giga szabad RAM-unk van, ha nincs nyitva a háttérben semmi, ami jóval több, mint az 5.0-s frissítés előtt. Ez azt is jelenti, hogy egy-egy programból a kezdőoldalra visszatérve már nem rajzolja újra a widgeteket a rendszer, több böngészőablak lehet nyitva egymás mellett anélkül, hogy egy korábbira lépve újratöltené a tartalmát a szoftver, illetve valamelyest a menüben történő navigálás sebessége is javult, noha még mindig nem tűnik tökéletesnek. Ugyanakkor viszont az is igaz, hogy egy főverzió frissítéssel együtt érdemes kinullázni a telefont és backupból visszaállítani az adatainkat, hogy a telefon teljesítménye optimális lehessen.

LG G3 hátlap
[+]

A fentieken túl még számos aprósággal, megváltozott ikonokkal és designbeli módosításokkal találkozhatnak az LG G3 tulajdonosai, például ha a használt WiFi mögül elszáll a netkapcsolat, akkor automatikusan a mobilhálózatra támaszkodik a telefon (ha ez engedélyezve van a számára). Abban viszont biztosak vagyunk, hogy a közeljövőben fog még érkezni apróbb, inkább hibajavításokat tartalmazó frissítés. Egy ilyen mértékű frissítés során ugyanis benne maradhatnak bugok a csomagban, itt olyan dolgokra is érdemes gondolnunk, amit adott esetben nehéz lett volna tesztelni, mondjuk egy adott szolgáltató hálózatán történő handover 3G és 4G között, de ilyenek lehetnek nyelvi fordítások finomhangolása, grafikai illesztések és igazítások módosítása. Mindent egybevéve viszont tény, hogy bár pár éve pont az LG-nek volt a legtöbb gondja a frissítések időben történő leszállításával, most viszont a G3 szinte az elsők között kapta meg az 5.0-s verziót. Reméljük, hogy tudják tartani ezt a tempót, mert ezzel sok felhasználót köthetnek magukhoz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Előzmények

  • LG G3 - mindent a szemnek

    Csúcsmodellel jelentkezett az LG. A G3 több szempontból úttörő, de ennek ára van nem csak anyagilag, hanem bizonyos részletmegoldások kapcsán is. Mindezzel együtt is egy remek okostelefon.

Hirdetés