Hirdetés

LG blog: Fotós tippek és egy profi képei az LG G4-gyel

Talán emlékeznek még olvasóink, hogy Legendd részt vett egy fotós túrán az LG G4-et használva és lőtt is néhány érdekes képet. Ebben nagy segítségére volt Pályi Zsófia fotós, aki maga is sokat használja a koreai cég csúcskészülékét. Az LG meg is kérte Zsófit, hogy készítsen olyan fotókat, amelyeknél látszanak a G4 képességei és lássa el azokat saját tippjeivel, ezzel is segítve azokat a tulajdonosokat, akik szeretnék a legtöbbet kihozni telefonjuk kamerás képességeiből.

A lenti képet Zsófi 16:9-es képaránnyal készítette, hogy minél többet megörökíthessen az elé táruló látványból. Mivel a fényviszonyok ideálisak voltak, ezért az érzékenységet ISO 50-re állította, így a végeredményen szinte nincs is képzaj. Minél világosabb a téma, annál rövidebb záridőt és alacsonyabb érzékenységet lehet és érdemes választani, a magas érzékenység általában sötét környezetben opció, ám ez sokszor azzal is jár, hogy ezek az alkotások zajosabbak lesznek. Egy modern okostelefon általában HDR funkcióval is rendelkezik, ez egy olyan algoritmus, ami akkor jön jól, ha egy kép dinamikatartománya nagy, tehát világos és sötét részek is bőven akadnak rajta. Ilyenkor sokszor vagy a világos részek látszódnak jól, de a sötét területeknél elvesznek a részletek, vagy pont ezek látszódnak, de a fényes részeken a fotó beég, azaz túlságosan világos lesz. A HDR mód igazából legalább két képből állít össze egy olyan végeredményt, ahol ez a dinamikakülönbség kiegyenlítésre kerül.


[+]

A következő fotó már éjszaka készült. Zsófi ennél a felvételnél alacsony érzékenységet választott, mivel azonban ilyenkor kevesebb információt tud rögzíteni a szenzor adott idő alatt, ezért az expozíciós időt megnövelte. Ez viszont megköveteli, hogy a telefon az exponálás közben stabilan álljon, ellenkező esetben a fotók elmosódottak lesznek, ezért Zsófi ennél a képnél állványt használt. A fix, nem mozgó részei a témának élesek maradtak, míg a mozgó autók elmosódottak, így jött létre ez a dinamikát sugalló fotó.


[+]

Ha valaki szeretné a képeit utólag is módosítani, annak fontos, hogy a fotók a lehető legjobb minőségben kerüljenek tárolásra. Az LG G4 ebben jó partner, hiszen nem csak JPG, hanem RAW formátumban is képes menteni a felvételeket, amivel aztán részletekbe menően lehet utólag dolgozni. A lenti kép egy ilyen folyamat végeredményét tükrözi.


[+]

Ha állványról dolgozik a fotós és hosszú záridőt használ, akkor is előfordul, hogy az exponálógomb megnyomása megmozdítja a telefont, ezért ilyenkor a legtöbb profi időzítőt használ, amire a G4 is lehetőséget nyújt. Az LG készüléke ennél is továbbmegy, hiszen hangvezérlésre képes, a "csíííz", "smile", vagy az "LG" szavak kimondásával lehet rávenni arra a mobilt, hogy elkészítse a fotót. Ez természetesen nem csak ebben az esetben jöhet jól, önarckép készítésénél is hasznát vehetjük, már csak azért is, mert például a "csíííz" egyébként is olyan szó, aminek kimondásához az ember automatikus mosolyog is.


[+]

Panoráma módot ma már a legtöbb okostelefon tartalmaz. Nem mindegy azonban, hogy ez milyen minőségű, milyen ügyesen tudja összefűzni a szoftver az egyes fotókat és milyen módon segíti a használót abban, hogy egyenes legyen egy ilyen alkotás. Az LG telefonja lehetőséget ad arra, hogy ne csak vízszintesen, hanem függőlegesen is mozgathassuk a gépet; próbálta már valaki az Eiffel-tornyot úgy lefotózni, hogy nem állt tőle elég messze?


[+]

Ha nem fér bele a képbe egy magas épület, egy zászló, egy hegycsúcs, vagy éppen egy templomtorony, akkor érdemes így komponálni a felvételt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Előzmények

Hirdetés