Hirdetés

LG blog: Egy nyertes véleménye az Optimus 7-ről

Alant olvasható az LG Optimus 7 nyereményjátékunk nyertesének, bobace-nek a véleménye frissen szerzett készülékéről.

Bevezető

Engedjétek meg, hogy egy rövid LG történelemmel kezdjem, de csak az én találkozási pontjaimat említeném. Az első találkozásom az LG-vel a B1200-as volt, akkor nagyjából elásta magát előttem a cég. Használhatatlanság, nulla tartósság jellemezte, pár hónap és kilehelte a lelkét. Eltelt néhány év, és bár több fronton kezdett nyomulni a gyártó, nem tudtak meggyőzni. A KM900 Arenával jött el a várva várt áttörés, újra az LG felé kezdtem kacsintgatni. Végül eltelt még egy év, az okostelefonok előre törtek, az androidos hullámot én is meg akartam lovagolni. Ekkoriban jelent meg az LG GT540 Optimus, első látásra tudtam, ez az, ami kell, erre külön cikket is lehetne szánni. Pár héttel a megjelenés után meg is vettem a készüléket. Teltek múltak a hónapok, belaktam az Androidot, jól elvoltunk kettecskén, semmire nem mondott nemet. Eljött a december, mikor is a Mobilaréna az LG jóvoltából egy újabb nyereményjátékot szervezett – ezúton is respect az LG-nek, és köszönet Bochának a játékért – amelyben némi fentről jövő segítséggel nyertem egy új LG-t. Az Optimus 7-est. Egyet kellett aludni és már a kezemben is volt a készülék. Mikor kicsomagoltam, elámultam, és egy csapásra tudtam, mi a különbség az olcsóbb és a drága telefonok között.


[+]

Kicsit ujjlenyomatos, de az enyém

Gyönyörű letisztult forma, hatalmas kijelző, minőségi anyagok. Ha a GT540-em csomagolták volna ebbe a házba, sosem válnék meg tőle. Bekapcsolás után életre kelt a rendszer, szó se róla, pikk pakk bootolt a cucc, ilyet se láttam még, a zárt rendszereket is megszégyeníti a bootidő. A kijelzőn élénk színek fogadtak, minden nagyon tetszett. Egyből dugtam is töltőre, mert alig volt benne élet.

Pár órával később

A Metro UI nekem bejött, egyedi nagyon. Minden gyors, mint a villám, a felületen mindenhol van egy kis animáció, ha rákattintok valamire, engem meg lehet venni az ilyesmivel. Bár a lockscreen szerűségen lehet saját hátterem, de az UI mögött nem, választhatok sötét és világos között, valamint még néhány szín érhető el a csempék hátteréhez. Ehhez már nem voltam hozzászokva. Legalább egy egyedi háttér jól esett volna. Na de erről kicsit később.

Elkezdtem átnézni a csempéket. Ilyenkor az ember mindenre rákattint. Kezdtem a People hubon, beállítottam egy Live accountot, bár ne tettem volna… az összes messengeres ismerősöm berakta, és bármit csináltam, nem lehetett törölni sehogy. Jöhetett az első reset. Másodjára kicsit rutinosabban egy csupasz accountot állítottam be. Ezután leszinkronizáltam a Google fiókommal, ez már tetszett, örültem, hogy nem csak a Microsoftos dolgokat ismeri. Mondjuk azt máig nem tudom felfogni, miért nem lehet kiválasztani, milyen névjegyeket szeretnék látni a névjegyzékben, mint Androidon. Sebaj, túlléptem rajta.

Ezek után rögtön rákapzsultam a Marketplacere. Kapásból UK-re állítottam a régiót, így nem volt gond a programok elérhetőségével. Letöltöttem az LG saját appjainak nagyobb részét. Nem kellett csalódnom, prímán használható kis programok ezek: Panorama Shot, ToolBox, PhotoStylist, I am musician. Mindegyik tetszett. A ToolBoxból hiányzott egy LED-es flashlight lehetőség, de az egész Marketet átnézve sem láttam hasonlót, valszeg nem is lehet még ilyet írni WP7 alá. Szétnéztem a többi alkalmazás között is, a nagy részük fizetős, nyilván nem akartam, és még ha akartam volna, sem tudtam volna még ilyesmire költeni, így néhány ingyenes appot szedtem le. Elsőként a Marketplace Search-öt, enélkül eléggé nehéz az élet. Néhány játék és hasznos app került letöltésre, nem mondom, hogy Android Market utánérzés fogott volna el. Szegényes még a kínálat, hiába van majd’ 5000 szoftver fent, ha például a Tools kategóriábanban a nagyjából 30% valamilyen elemlámpa alkalmazás. Mindenkinek ez lett volna a szakdolgozata/beadandója?

Jöhet a Settings, azaz a beállítások. Kíváncsian tapiztam a menüpontra. Meg is lepődtem, na nem épp kellemesen. A testreszabási lehetőségek száma konvergál a nullához. Például szerettem volna egy saját csengőhangot beállítani. Kis hülye, mondhatják rám a gyakorlott WP7 felhasználók. Hiába hallgattam meg többször is a gyáriakat, valahogy egyik sem olyan volt, ami nekem kell. Elhiszem, hogy mindnek saját története van, meg ilyenek, de azért na, ti is érzitek, hogy ez nem az igazi… Sebaj, jön a megváltó első update, várom is, már tűkön ülök. Rejtett SSID-s WiFi van a munkahelyemen, sajnos ahhoz sem tud kapcsolódni a készülék. Nem az én igényeim maradéktalan kielégítésére készítették a WP7 operációs rendszert, ez látszik. Egy átlagfelhasználónak a hiányosságok többsége fel sem tűnik, velem a MS mellényúlt. Nem tudok az LG-re semmi rosszat mondani, mert gyönyörű telefont alkottak, minden klappol, a rendszer hiányosságairól nem nagyon tehetnek.

Persze vannak még kellemes meglepetések is a készülékben. Számomra meglepően jól használhatónak bizonyult a böngésző, az oldalak jól és gyorsan jelennek meg, a multitouch nagyon szép és gyors, még azt is megbocsátottam valahogy, hogy nincs vissza gomb (illetve nem épp úgy működik, ahogyan elvárható lenne). A képek nézegetése is igazi élmény, a zoomolással jól elszórakoztam - nem hiába, rezisztív kijelzőről jövök -  a giroszkóp is jól szolgál.


[+]

Van különbség a két kijelző között

Eszembe jutott még valami, a kamera. Na, ez bizony nem túl acélos. 5 megapixel ide vagy oda, a képek véleményem szerint elég homályosak, mosottak. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy legtöbb esetben valamilyen beltéri témát próbáltam lencsevégre kapni, ahol azért egy mobil sem érzi túl jól magát. És még egy eléggé bosszantó bug: a kamera beállításai mindig resetelik magukat, ha kilépek az alkalmazásból, és persze, hogy nem lehet új konfigurációt menteni; friss még a rendszer, biztos ez is javítva lesz. A HD felbontású videófelvevővel meg voltam elégedve, a kijelzőn tűélesek a visszanézett beltéri videók is.

Van 16 GB belső memória, ekkora pendriveom még sosem volt, gondoltam én. Sajnos csak képeket, videókat és zenéket lehet rátölteni a telóra a Zune segítségével. Remélem, ez változik idővel, legtöbbször persze ezek kellenek, de ekkora tárhelyet már másra is használna az ember.

A hiányosságok szépen le vannak már írva a mobilarénás tesztben, nem akarok jobban belefolyni, teljesen felesleges, végülis nem erről kellene szólnia az élménybeszámolónak, de eléggé meghatározóak a felhasználói élmény tekintetében, nem lehet felettük szemet hunyni. Nagyon sok program és lehetőség van még a telefonban, ezekről később biztosan írok még.

Összegzés

A telefont még mindig nyúzom, igyekszem egyéb jóságait is felfedezni, de egyelőre picit keserédes a szám íze. Kaptam egy nagyon jó készüléket, egy teljesen véglegesnek nem tekinthető operációs rendszerrel. Nagyon hálás vagyok, hogy megnyerhettem, de jelenleg nekem még sok dolog hiányzik. Így a GT540 marad első telefonnak, az Optimus 7-es pedig rajolósnak/mutogatósnak. Az Android jelenleg még sok szempontból a WP7 előtt jár, kérdéses, hogy ledolgozza e valaha ezt a hátrányt. Lehet, csak én várok sokat; egy kolléga szavaival élve, a WP7 sokat tud és azt hibátlanul teszi, amit nem, azt meg sehogy nem lehet belőle kihozni, mint az Androidnál. Ez körülbelül össze is foglalja a két rendszer közötti különbséget.

Nekem nem tisztem plecsnit osztani, de ugyanez a telefon Androiddal különösen ajánlott (be is fektetnék egy ilyenre, úgy gondolom), így meg tetszett.

bobace

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés