Layar: Kiterjesztett valóság mobilokon

A kiterjesztett valóság (AR – Augmented Reality) segítségével, a valódi látkép virtuális objektumokkal egészíthető ki, melyek célja lehet szórakoztatás, segítségnyújtás vagy épp információmegosztás is. Korábban már bemutattunk egy olyan iPhone alkalmazást, mely virtuális házikedvencet tudott varázsolni az íróasztalra, illetve olyan megoldások is léteznek, melyek virtuális szemüveg segítségével az autó szerelésében lehetnek segítségre.

Hirdetés

Az Android alapú mobilokra tervezett SPRXmobile által készített Layar AR-böngésző a telefon beépített GPS vevőjét és digitális iránytűjét felhasználva képes meghatározni a felhasználó pontos helyzetét és irányát, melyek segítségével a kamera által látott képekre extra információkat képes elhelyezni. Az egyelőre csak Hollandiában működő szolgáltatás segítségével eladó ingatlanokat, bankautomatákat, klubokat és bárokat lehet keresni, melyekről a további információ és közeli fotók is elérhetők a kijelzőn látható információkra kattintva.

Az egyelőre csak HTC G1 és Magic készülékeken üzemelő szoftver később Apple iPhone 3G S modellre is átírásra kerülhet. Egyelőre nem tudni, hogy a cég digitális iránytővel rendelkező Symbian alapú mobilokra is elkészít-e majd hasonló szoftvert, illetve azt sem tudni, hogy más cég készít-e ilyen ajánlatokat.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés