Közös lapkára épül a MediaTek Helio P20-as és P25-ös SoC

A friss rendszerchipeket már bejelentették korábban is, de most a végleges specifikációk is kiderültek.

A MediaTek az elmúlt hónap végén mutatta be a Helio X30-as rendszerchipet, amely mellett beszámoltak a Helio P20 és P25 elérhetőségéről is. Az akkori bemutatón természetesen a TSMC 10 nm-es FinFET node-ján készülő Helio X30 volt a sztár, míg a 16 nm-es node-ra épülő Helio P20 és P25 kisebb figyelmet kapott. Előbbi modellről azonban a MediaTek már az év elején beszélt, és a legfrissebb információk szerint az akkori specifikációk nem igazán változtak.

Hirdetés

A Helio P20 és P25 tehát ugyanazt a lapkát rejti, amiben processzorrész nyolc darab ARM Cortex-A53-as magból áll. Ezek Big.Little koncepcióval lesznek bekötve heterogén többmagos dizájnnal, így a beépített magokból négy relatíve magas, míg a másik négy relatíve alacsony órajelen dolgozik. Az LPDDR4X szabványú memóriákat támogató memóriavezérlő két darab 16 bites csatornát kínál, és a párosított memória effektív órajele 1600 MHz lehet. Alternatív lehetőség még az LPDDR3 szabványú memória használata, de ez csak egy darab 32 bites csatornával érhető el, tehát komoly limitációkhoz vezet.

Az újdonságokban az integrált grafikus vezérlő szerepét egy ARM Mali-T880-as GPU IP tölti be MP2-es konfigurációban. A Helio P20 és P25 rendelkezik még két darab 13 megapixels ISP-vel, amivel összesen 24 megapixeles kamerákat képesek támogatni. Természetesen nem hiányzik a fixfunkciós blokk a HEVC és a H.264 formátumú 4K-s videókhoz, bár előbbi formátumot csak dekódolni tudja. Ezek mellett a 3G/LTE modem sem maradt ki.

A Helio P20 és P25 modellek között a különbség csupán a teljesítményre optimalizált négymagos processzorklaszter órajele, amely a P20 esetében 2,3 GHz, míg a P25-nél 2,5 GHz lesz. Információink szerint a fogyasztásra optimalizált processzorklaszter képessége megegyezik, míg az IGP mindkét modellben 900 MHz-es órajelet használ.

A MediaTek a Helio P20 esetében azt mondta, hogy már idén épülhet rá telefon, de a Helio P25-nél erre csak a következő évben van reális esély. Persze valószínű, hogy a fenti különbségek miatt a Helio P20 lesz eleve a kedveltebb modell.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés