Közeledik az Apple műholdas segélyszolgáltatása

Már Németországban, Írországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban is használható.

A bivalyerős Apple A15 vagy A16 chip mellett az iPhone 14-es Apple mobilgenerációt speciális, műholdas adatkommunikációs hardverrel is felszerelték, hogy vészhelyzet esetében, amikor sem WiFi, sem pedig földfelszíni mobilhálózati kapcsolat nem érhető el, a tulajdonos értesíthesse a hatóságokat és kontaktjait helyzetéről és a probléma jellegéről. A dolognak két alapfeltétele van: egy iPhone 14-es telefon iOS 16.1-es vagy frissebb szoftverrel és valamekkora töltöttséggel (nyilván), és olyan régióban tartózkodni a mobil vásárlásának helyszínétől függetlenül (kivéve Kína), ahol az Apple már élesítette a dolgot a Globalstar konstellációval és a helyi hatóságokkal összhangban.

Hirdetés

Balra: ha nincs elérhető hálózat, a telefon automatikusan javasolja a műholdas segélyhívást. Középen: a műholdon át elküldött információkról visszajelzést kap a felhasználó, a mentőcsapatok kérhetik a helyzet pontosítását. Jobbra: az iOS-ben megadott vészhelyzeti névjegyek is értesítve lesznek a műholdas segélyhívásról.Balra: ha nincs elérhető hálózat, a telefon automatikusan javasolja a műholdas segélyhívást. Középen: a műholdon át elküldött információkról visszajelzést kap a felhasználó, a mentőcsapatok kérhetik a helyzet pontosítását. Jobbra: az iOS-ben megadott vészhelyzeti névjegyek is értesítve lesznek a műholdas segélyhívásról.Balra: ha nincs elérhető hálózat, a telefon automatikusan javasolja a műholdas segélyhívást. Középen: a műholdon át elküldött információkról visszajelzést kap a felhasználó, a mentőcsapatok kérhetik a helyzet pontosítását. Jobbra: az iOS-ben megadott vészhelyzeti névjegyek is értesítve lesznek a műholdas segélyhívásról. Balra: ha nincs elérhető hálózat, a telefon automatikusan javasolja a műholdas segélyhívást. Középen: a műholdon át elküldött információkról visszajelzést kap a felhasználó, a mentőcsapatok kérhetik a helyzet pontosítását. Jobbra: az iOS-ben megadott vészhelyzeti névjegyek is értesítve lesznek a műholdas segélyhívásról. (forrás: Apple) [+]

A szolgáltatásról itt írtunk részletesebben, amikor az Egyesült Államok és Kanada területén elérhető lett, és mostantól a hatóságokat Írországban, az Egyesült Királyságban. Németországban és Franciaországban is értesíteni lehet műholdas kapcsolattal. Ha a szokásos segélyhívó szám lefedettség hiányában nem működik, elindul a Vészhelyzet SMS app, ahol egy kérdőívet kitöltve és orvosi adatainkat továbbítva lehet a hatóságokkal felvenni a kapcsolatot. Az alkalmazás továbbá segít a műholdas kommunikáció létrehozásában, amihez nyílt terepre lesz szükség.

Értesítés a műholdas vészhívásról.
Értesítés a műholdas vészhívásról. (forrás: Apple) [+]

A segítségkérés mellett a Lokátorban beállított kontaktjainknak is elküldhetjük pozíciónkat – műholdon keresztül itt is akkor, ha nincs földfelszíni lefedettség. A szolgáltatás az új iPhone 14 modell aktiválásától kezdve két évig ingyenes, a műholdas segélyszolgáltatás lefedettségi köre pedig jövőre tovább bővül.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Hirdetés