Kisebb szenzorok, kisebb kamerapanelek

A Samsung igyekszik csökkenteni a szenzorméreteket a visszafogottabb méretű kamerarendszerek érdekében. Az új széria 0,7μm-es érzékelőkből áll.

Hirdetés

A Samsung bemutatott egy komplett széria 0,7μm-es szenzort 108, 64, 48 és 32 megapixeles felbontással. Az új szenzorok a 0,8 µm-es érzékelőkhöz képest 15% -kal kisebbek is lehetnek, ami lehetővé teszi akár 10%-kal vékonyabb és kisebb kameramodulok használatát. Az idei csúcsmodellek méretes kamerapaneljeit elnézve már ez is biztató. A Samsung ISOCELL HM2, GW3 és JD1 sorozatgyártása már elkezdődött, a GM5 pedig egyelőre a mintavételezési szakaszban van.

Az ISOCELL HM2 a Samsung harmadik 108 MP képérzékelője a HMX és HM1 után. Az új 108 megapixeles szenzor körülbelül 15 százalékkal kisebb, mint a 0,8 μm alapú elődök. Ez nagyjából 10 százalékkal csökkenti a kameramodul magasságát. A HM2 gyorsabb és hatékonyabb Super PD fáziskövető autofókusszal rendelkezik, illetve a HM1-hez hasonlóan, kilenc pixeles binning technológiával dolgozik háromszoros veszteségmentes zoom mellett.

Az ISOCELL GW3 64 MP képérzékelő a középkategóriás eszközök igényeire optimalizált megoldás. A kisebb pixelméretnek köszönhetően a GW3 optikai mérete majdnem megegyezik a Samsung 0,8μm 48 MP képérzékelőjével. A nagy színhűségű, világos képeket eredményező Tetracell és a Smart-ISO technológiák mellett a GW3 giroszkóp alapú elektronikus képstabilizátorral (EIS) is rendelkezik, a maximum felbontás és képkocaszám pedig 4K 60 fps.

Az ISOCELL GM5 48 MP képérzékelőt teleobjektíves vagy ultraszéles látószögű kamerákhoz tervezték. Ötszörös optikai zoommal dolgozó egységként a GM5 teljes mértékben kihasználja a kompakt 0,7 μm pixelméretet, ami szintén csökkenti a kameramodul kidudorodását. Az ultraszéles GM5 támogatja a nagy sebességű FHD felvételt 480 kép / mp sebességgel, az érzékelő pedig úgynevezett fokozatos HDR funkciót is kínál, ami felgyorsítja a képfeldolgozást. Az egyes pixelsorok hosszú, közepes és rövid expozícióját dolgozza fel. Mivel a kiolvasást a Tetracell 1,4 μm-es két-két képpontja alapján hajtja végre, nem pedig az egyes 0,7 μm-es pixelek szintjén, a fokozatos HDR kiegyensúlyozottabb és tisztább képeket biztosít kevesebb zajjal.

Az ISOCELL JD1 az iparág legkisebb 32 MP képérzékelője 1/3,14 hüvelykkel, így ideális megoldás a keret nélküli kijelzőkkel rendelkező okostelefonok számára, amelyek kameralyukkal vagy motorikusan kiemelkedő előlapi szenzorral szerelnek. A szenzor kameramoduljának magassága nagyjából megegyezik a 0,9 μm 20 megapixeles vagy 1,0μm 16 megapixeles érzékelőkével. A GM5-hez hasonlóan a JD1 is az első ISOCELL képérzékelő, amely fokozatos HDR-rel dolgozik.

Hirdetés