Kisebb baleseteknél is hívhatja a mentőket az iPhone 14

YouTube videós tette próbára az új iPhone-ok automata ütközésfelismerő és segélyhívó rendszerét.

Múlt hét pénteken kerültek piacra az iPhone 14 és 14 Pro mobilok, az egyik újdonság pedig a balesetfigyelés és automata segélyhívás, mely funkcióval autóbaleset esetén a telefon hívja a hatóságokat. Az épp nálunk levő iPhone 14 Próval mi nem próbáltuk ki, egyrészt az iSTYLE nem örülne neki valószínűleg, másrészt, összetörni való autó vagy Bone123 sincs feleslegben. A TechRax YouTube-csatorna viszont kipróbálta, milyen a balesetfigyelés és riasztás az új iPhone-on, egy mező közepén vezettek bele egy autót roncsokba.

A videón jól látható, hogy a telefon kisebb ütközés esetén is felismeri a balesetet és riasztást indít. A mobil a hatóságok hívása előtt tíz másodpercig visszaszámol, vészhelyzeti kijelzőt jelenít meg és hangos pittyegésssel is próbálja magára felhívni a figyelmet. Ebben a tíz másodpercben van ideje a felhasználónak, hogy megelőzze a hatóságok riasztását, kétszer meg kell erősíteni a telefonnak, hogy rendben van a tulajdonosa, nem történt baleset. De ha ténylegesen baleset történt, akkor a hívás indítását is megkönnyíti a mobil, ilyenkor a hívás fogadásához hasonló módon jobbról balra hívással lehet egyből tárcsázni a segítségért.

Az új telefonok és az új Apple Watch órák frissült, kétmagos gyorsulásmérőt és giroszkópot kaptak, amivel 256G-ig képesek mérni az erőhatásokat. Emellett használják az eszközök a beépített barométert - péládul a légzsákok okozta nyomásváltozás érzékelésére -, a GPS-t - a sebességváltozás érzékelésére -, a mikrofonokat - egy algoritmus figyeli, hogy hall-e az autóbalesetekre jellemző hangokat -, az Apple pedig állítása szerint egymillió órán keresztül tesztelt különböző balesetformákat a minél pontosabb felismerés érdekében. A TechRax videója rávilágít, hogy közel sem kell olyan durva balesetet elszenvedni, mint azt az Apple promóciós videói sejtetik.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Előzmények

Hirdetés