Kína a mobilos nagyhatalom

Hirdetés


A kínai mobileladások száma 2006-ban elérte a 120 milliót – jelentette a Hszinhua hírügynökség a kínai mobilszövetség elnökhelyettese, Hszie Lin-csen által közölt adatokra hivatkozva.

Hszie a hírügynökségnek adott interjújában elmondta, hogy Kína a világ egyik legnagyobb mobilpiacává küzdötte fel magát, s az idei évben a 25 százalékos növekedés is elérhető, ami már 150 millió értékesített készüléket jelent.

Kína gyártóként is hatalmas kapacitásokkal rendelkezik, 2006-ban 450 millió telefon készült a gyárakban, s ebből 350 milliót exportáltak. Az Informatikai Minisztérium adatai szerint a az országban működő külföldi vállalkozások (például a két legnagyobb: a Nokia és a Motorola) osztoznak a piac döntő részén, a hazai gyártók körülbelül 50 millió készüléket tudtak értékesíteni belföldön és Amerikában. A kínai konjunktúrát természetesen segíti a mobiltelefonok világpiacának töretlen növekedése: tavaly a mobileladások 25 százalékkal emelkedtek, s összességében körülbelül egymilliárd telefont adtak el szerte a világon. A kínai szakember az idei évre is legalább 20 százalékos bővülést vár.

Kína a telekommunikációban is robbanásszerűen fejlődik, tavaly 461 millió mobilfelhasználót regisztráltak, s ez 68 millióval több, mint 2005-ben, ráadásul – ahogy Hszie elmondta – az átlag kínai felhasználó 21 havonta lecseréli készülékét.

Hirdetés