Karácsonyi ajánló 2008 (2. rész)

(An)Dante ajánlata

Kicsit megkésve ugyan, de stábunk karácsonyi ajánlóját ezúttal én is kiegészítettem pár ajándékötlettel és mivel alapvetően én követem a szolgáltatói árlistákat, így nekem jutott a feladat, hogy onnan szemezgessek pár csemegét. A karácsony – mivel elég távol élek szeretteimtől – számomra sokkal inkább a családi együttlétről, mintsem az ajándékozásról szól. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne szeretnék kedveskedni másoknak, ugyanakkor az ilyesféle örömszerzési „ingerenciám” általában nem korlátozom egyetlen napra. Ha valaki ajándékozási ötletként egy telefon mellett teszi le a voksot, érdemes körültekintően választani, mivel a megajándékozott jó esetben napi kapcsolatban áll majd a készülékkel.

Férj/barát

Hirdetés

Egy férfiaknak szánt telefon nem feltétlenül jelent egyet az acéltömbből baltával kihasított fekete-szürke mobillal, vagy a félkilós laptopszerű monstrumokkal, hiszen a barna, bézs vagy más pasztell szín és egy a télen kevésbé hideg finomabb műanyag kaszni is bőven lehet férfias és elegáns. Én alapvetően három fő csapásvonalat állítanék fel, melyek közül az első az üzleti vagy technokrata réteg, akik számára a szervező és kommunikáció a legfontosabb funkció, melyet a navigáció és a multimédia tehet teljessé. Nekik a Nokia E51, E71 és N85 készülékek mellett a még előfizetéssel is magasabb árú Samsung Innov8 vagy BlackBerry Bold irányvonal lehet a legjobb választás. Ha a multimédia helyett inkább a stílusos megjelenés a fontos, akkor a már kártyás csomagban is „filléres” Samsung D900i, L700 és Sony Ericsson V640i, W880i mellett a Nokia 6300, 6120 Classic, 6220 Classic, 6500 Classic, Sony Ericsson W890i, LG Prada vagy a prémium árkategóriából a Nokia 8800 sorozat is szép ajándék lehet, igaz az utóbbi csak igen vastag pénztárcájúak számára. Bizonyos munkakörökben a strapabíró kialakítás sokkal fontosabb mint a dizájn, és itt bizony eléggé sovány a szolgáltatói felhozatal. A Sonim megoldásainak sajnos nyoma sincs, így be kell érni a Samsung M110 és az olcsóbb mobilok „porálló” megoldásaival.

Feleség/barátnő

A női vásárlóközönséget sokáig rózsaszín és virágmintás mobilokkal célozták meg a gyártók, de ma már szerencsére több alternatíva áll rendelkezésre, mivel sikeresen felismerték a technokrata hölgyeket és az üzleti vásárlóréteg létezését is. Vannak tehát kifejezetten olcsó nőies mobilok mint például a Sagem my300c, Alcatel Mandarina Duck sorozat, Samsung C260, piciny Sony Ericsson T303, illetve a virágmintás Samsung L310. Ugyanakkor vannak technikai fronton is előremutató nőies és uniszex ajánlatok is, mint például a bronzszínű Nokia 6500 Classic, LG Shine, Samsung i900 Omnia, vagy a jelentős anyagi befektetéssel járó Nokia 8800 Sapphire Arte vagy Carbon Arte.

Gyermek/fiatal

Fiatalabb korosztály számára célszerű olyan mobilokat választani, melyek a multimédia és a játékok világába kínálnak belépőt. Erre a Sony Ericsson számos mérsékelt árú ajánlatot kínál a Walkman és Cyber-shot sorozatban. A Sony Ericsson K800i kifejezetten jó árú fotós alternatíva, míg az F305 a gravitációs szenzorával és az előre telepített 50 játékával a Nokia Nseries modelleknél lényegesen olcsóbban kínál kiemelkedő játékélményt. Zenei fronton a Nokia 5220 és a hangszórókkal is összecsomagolt 5310 XpressMusic mellett számos más gyártó középkategóriás készüléke is remek választás lehet, míg a tehetősebbek az érintőkijelzős LG és Samsung valamint a Nokia Nseries modellek közül is találhatnak érdekes alternatívát. Bár egy magasabb árfekvésű mobil esetén célszerű egyeztetni a fiatalok általában egészen határozott technokrata igényeit.

Idősebb generáció

Az idősebb korosztály számára egyszerűbb lehet a választás, hiszen számukra a legfontosabb funkció a beszélgetés, melyhez hallásproblémák esetén praktikus lehet a manapság teljesen alap kihangosítás funkció. Saját családomból kiindulva az idősebb generáció kedvencei a fekete-fehér kijelzős Nokia 1112, 1209, 1650, melyekben az olyan funkció aratja a legnagyobb sikert, mint a beszélő óra. Emellett az egyszerű Sony Ericsson K220i, a méretes betűkkel kecsegtető, ráadásul strapabíró Samsung M110 és más olcsóbb mobilok is sikert arathatnak. Általában praktikus lehet a nagyobb méretű fekete-fehér kijelzőt és a méretes betűk beállítását lehetővé tevő mobilok között keresgélni és persze az sem hátrány, ha a gombok feliratai kellően nagyok, vagyis jól olvashatóak.

Néhány megjegyzés

Természetesen nem lehet mindenki számára egyértelmű receptet ajánlani, hiszen a megajándékozni kívánt barát, barátnő, illetve családtag egyedi igényei nagymértékben befolyásolhatják a döntést. Ha például valaki nagyobb, vastagabb ujjakkal rendelkezik az apró gombos QWERTY mobilok helyett érdemesebb nagyobb méretű hagyományos gombsorral, vagy oldal irányban kicsúsztatható billentyűzetű mobil mellett letenni a voksot, míg ha valaki sokat zötykölődik tömegközlekedési eszközökön javasolt elgondolkodni az érintetőkijelzős készülékek kizárásán is, mivel ezek használata általában közel sem annyira kényelmes útközben.

Hirdetés