Jön a mobiltelefon alternatívája

Hirdetés

A Netgear hamarosan piacra dobja a világ első WiFi-s Skype-telefonját, mellyel bárhol, ahol a vezeték nélküli hálózat ki van építve, indíthatók és fogadhatók hívások – jelentette be a CES-en a két vállalat. A ma még csupán WiFi telefonként emlegetett készülékkel kapcsolatos részleteket – ideértve az ajánlott fogyasztói árat is – a gyártó csak később, de még az idei első negyedév során tervezi nyilvánosságra hozni.

A népszerű internetes klienshez jó néhány telefont lehet kapni ma is, de ezek mindegyikét – a vezeték nélkülieket is – valamilyen módon csatlakoztatni kell egy otthoni vagy irodai számítógéphez. A WiFi telefon esetében erre nincs szükség, ez bármely ingyenes WiFi-hálózaton használható. Ilyen hotspotok pedig világszerte egyre több helyen találhatók – hazánkban is szépen szaporodnak –, noha a „lefedettség” egyelőre meg sem közelíti a mobilhálózatokét. A fizetős hálózatok azért nem jönnek szóba, mert ezeken nem lenne biztosítható a Skype-felhasználók közötti beszélgetések ingyenessége, illetve a Skype-on kívüli hívások alacsony percdíja.

Ha a vezeték nélküli hálózat adott, a usernek csak a skype-os azonosítóját és jelszavát kell megadnia – a készülékre természetesen telepítve van a szoftver –, és már kezdődhet is a beszélgetés vagy a chat. A telefon – melyet elsősorban magánembereknek és nem üzleti felhasználóknak szánnak – működik titkosított hálózatokon is, de nem több hozzáférési pontot használó kapcsolatra lesz tervezve.

Ha ez a kísérlet a VoIP-telefonálás helyhezkötöttségének felszámolására sikeresnek bizonyul, a vezetékes távközlési vállalatok után a mobilszolgáltatók is kezdhetnek aggódni. A német T-Mobile éppen ma jelentette be, hogy harmadik generációs mobilszolgáltatása bevezető kampányában beépített modemekkel ellátott notebookokat is kínál majd, hogy így szoktassa rá a mobilinternetre az előfizetőket. Kíváncsian várjuk, hogy melyik oldal kerekedik felül: az, amelyik az immár mobil internetes telefonálást hirdeti, vagy az, amelyik a mobilhálózatokon keresztüli internetet.

Azóta történt

Hirdetés