Hajlított kijelzős telefon a Samsungtól

Hirdetés

Régóta lehetett sejteni, hogy előbb-utóbb lesznek hajlított kijelzők, majd ezt követően jöhetnek a hajlíthatóak is. Utóbbiakra még várni kell, hiszen az egy dolog, hogy a panel már úgy-ahogy mondjuk gyűrhető, de a mögöttes elektronikának is képesnek kell lennie erre, ami még a jövő zenéje. A fixen meghajlított és így beszerelt kijelző azonban már a gyártás küszöbén toporog, a CES alkalmával a Samsung mutatott be egy prototípust.

A The Verge által ki is próbált telefon érdekessége, hogy jobb oldalán "lekanyarodik" a kijelző a készülék oldalára, s természetesen ott is érintésérzékeny marad. Ez egyrészt elég furcsán néz ki, de könnyen el tudjuk képzelni, hogy némi formatervezői fantáziával milyen okosságokat lehet akkor alkotni, ha megengedhetjük magunknak, hogy ívelt felületeken is legyen kijelző, másrészt pedig elvben arra jó, hogy ha ráteszünk a telefonra egy tokot, amelynek oldala nyitott, a legfontosabb információkat így is láthatjuk.

Erre mondjuk már kitalálták a másodlagos pontmátrix kijelzőt, de kétségtelen, hogy ez menőbb. A bemutatott készülékben levő panel AMOLED technológiát használ, HD felbontásúnak saccolják, a készüléken pedig Android fut, egy haxolt, erre a célra talakított TouchWiz interfésszel megspékelve. Persze messze van a végleges modelltől ez a kiállított darab, de jól mutatja, hogy eljutott oda a technológia, amely már nagyon közel van a sorozatgyártáshoz.

Bízunk benne, hogy nem áll meg ezen a szinten a történet. Egy hajlított kijelző a gép tetejére is felkanyarodhatna, legdurvább esetben akár gömb alakú telefon is gyártható, arról nem is beszélve, hogy csuklóra szerelhető kiegészítőkben és egyéb divatos kellékekben is felbukkanhat a technológia. Arra nem számítunk, hogy a februári MWC-n végleges modellt is láthatunk, de jövőre már érkezhetnek a hajított kijelzővel szerelt okostelefonok, bár eleinte valószínűleg méregdrágán fogják ezeket kínálni a cégek. Arra is számíthatunk, hogy az autókba beépített kijelzők is elrugaszkodnak majd a jelenlegi szögletes, sík formától, nagyobb teret adva ezzel a műszerfalakat tervező csapatoknak az egyénieskedésre. Persze ezzel együtt az ergonómia fogalmát sem szabad majd elfelejteni, mindenesetre egy sereg olyan használati tárgyunk külseje megváltozhat a közeljövőben, ha a hajlított kijelzők elterjedésnek indulnak.

Azóta történt

Hirdetés