Galaxy blog: Zenelejátszás az S II-n

Mint a legtöbb beépített alkalmazást, a zenelejátszót is lecserélték a Galaxy S II-ben. Ráadásul nem is akármilyenre: a Samsungosok egy nagyon komoly funkcionalitással rendelkező programot raktak le az asztalra, amely azt kell, hogy mondjam, hogy az egyik legtöbbet tudó mobiltelefonos music player a mai piacon.

A felhasználói felület színvilága jól illeszkedik a telefon felhasználói felületébe, a TouchWiz 4.0 névre hallgató megoldásba; a képernyők közötti váltáskor rövid animációkat is kapunk, ezekért külön pirospont jár. Az alkalmazás rengeteg formátummal meg tud birkózni, a lista az MP3, OGG, AAC, AAC+, eAAC+, AMR-NB, AMR-WB, WMA, WAV, MID, AC3, IMY, FLAC és XMF kiterjesztésű fájlokat takarja. Az alapfunkciók természetesen esetünkben is megvannak: a szoftver kezeli a listákat (kapunk egy gyorslista nevűt is, amelybe bármikor bekapolhatjuk a zenéket), a muzsikákat megoszthatjuk, csengőhangként (és egyéb effektként) állíthatjuk be, a véletlenszerű lejátszás és az ismétlés manapság már sehonnan sem hiányozhat.

A számokat böngészhetjük albumok, előadók, műfajok, mappák, szerzők és kiadás éve alapján, ráadásul a beállításokban mi dönthetjük el, hogy mely rendszerezési szempontokat szeretnénk használni. Ugyanez igaz a három automatikus listára (leggyakrabban játszott, legutóbb hozzáadott és legutóbb játszott) is, ezekből is mi válogathatjuk meg, hogy melyek kerüljenek ki a menübe. További jópofa dolog a vizualizáció megléte, bár ez egy kicsit lassú, mintha túl ritkán mintavételezné az éppen játszott zenéket. Természetesen utóbbitt is mi kapcsolgathatjuk ki- és be. Kapunk egy részletes nézet névre hallgató felületet is, ahonnan egy kattintással indíthatunk internetes keresést az előadóra, a zeneszámra és az albumra, vagy akár a YouTube-on is utánanézhetünk a dolgoknak.

A felhasználói felület testreszabási képességeinek fejlesztése mellett szerencsére a hangzást érintő aspektusokat sem hanyagolták el a koreai gyártó mérnökei. Összesen hat hangeffektusból (wide, koncertterem, zenei tisztaság, mélyhang-kiemelés és kültér) és nyolc hangszínből (automatikus, pop, rock, jazz, dance, classic, elő, egyedi) választhatjuk ki az aktuálisan legjobbnak ítélt kombinációt. Ezek mellett a virtuális 5.1 hangzás bekapcsolására is lehetőségünk van, ezt azonban csak akkor tehetjük meg, ha a telefonra csatlakoztatunk valamilyen audióeszközt a 3,5 milliméteres kimeneten keresztül. Persze nem fog hirtelen moziteremmé változni a szoba, de egy megfelelő minőségű fülessel igen komoly élmény érhető el; sajnos A2DP-n keresztüli használat esetén ez a funkció nem elérhető. A hangzás egy korrektebb fülessel kiváló, a telefon külső hangszóróinak ilyen célra történő felhasználását viszont nem ajánlom, a beépített megoldás a kellemes hangereje mellett keskeny dinamikatartománnyal rendelkezik, magasabbra tekerve pedig masszív recsegés tapasztalható.

dr. Kind

Előzmények