Frissült a népszerű, középkategóriát célzó Qualcomm SoC

A Snapdragon 678 drámai újításokat nem hoz, gyakorlatilag a nagyobb órajelben kimerülnek az előnyök.

Két éve már annak, hogy a Qualcomm leleplezte a Snapdragon 675-ös rendszerchipet, amely már eleve a Snapdragon 670 továbbfejlesztése volt. A lapka igazából nem sikerült rosszul, a saját kategóriáján belül eléggé népszerű is lett, de időszerűvé vált egy újabb frissítés, amely most Snapdragon 678 néven meg is érkezett.

Hirdetés

Túl sok jó hír azonban ezzel kapcsolatban nincs, mivel a Snapdragon 678 alig tér el a 675-től. Maradt ugyanaz a 11 nm-es gyártástechnológia, amivel ezen a szinten még nem is lenne gond, viszont a lapka sem újult meg igazán, gyakorlatilag csak nagyobb órajelekkel szolgál. A konkrétumokat tekintve a friss SoC a DynamIQ koncepciójára alapoz, ami nyolc darab Kryo 460-as magot vezérel, ezek közül kettő a Performance, míg hat az Efficiency jelzést kapta. Előbbi a Cortex-A76, míg utóbbi a Cortex-A55 módosításából született meg, így elmondható róluk, hogy az ARMv8.2-A utasítás-architektúrára épülnek. A kétmagos klaszter viszont az elődökkel ellentétben már nem csak 2, hanem 2,2 GHz-en is képes üzemelni.

A memóriavezérlő nem változott, így az LPDDR4X szabványt támogatja maximum 1866 MHz-es órajel mellett, a kétcsatornás memóriabusz pedig 16-16 bites. Az ISP, vagyis a jelfeldogozó processzor szempontjából a Spectra 250L-re kell számítani, ami mellől nem hiányzik a Hexagon DSP 685-ös verziója sem. Az IGP tekintetében továbbra is az Adreno 612 kerül bevetésre, de ennek az órajele is nőtt, csak a pontos adatot a Qualcomm nem közölte.

Multimédiás szempontból sincs változás, a videokódoló a 4K-s 30 Hz-es videók mellett a 120 Hz-es frissítésű Full HD-s tartalmakkal birkózik meg a H.264 és a HEVC formátumok esetében, az integrált LTE modem verziója pedig x12-es, és ez 0,6 Gbps-os letöltési tempót is lehetővé teszi, persze csak megfelelő hálózat esetén.

A Qualcomm már szállítja a megrendelőknek a Snapdragon 678-as rendszerchipet, amit nem is lesz nehéz beépíteni, hiszen a meglévő dizájnokban már alkalmazva van a korábbi testvére. Ez lehet koncepció is, mivel így elérhető egy olyan alternatíva a gyártóknak, amivel a már kész platformdizájnjaikat egyszerűen át lehet helyezni egy olcsóbb okostelefonba, és ez a tervezést nagyon leegyszerűsíti, illetve a középkategória eleve egy viszonylag tág szegmens, tehát az egy helyben toporgó technológiai háttér ellenére is lehet találni még felvevőpiacot a fejlesztés számára.

Azóta történt

Hirdetés