Fókuszban a Sony új kameratechnológiája

Mármint szó szerint: a mikrolencsék oldaláról ígér a japán óriás többek között az autofókuszban előrelépést.

Hirdetés

A mobilkamerák három legfontosabb eleme a fényforrás felől az elkészült kép felé haladva a lencse, a szenzor és a képfeldolgozó egység. Az addig világos, hogy a szenzor minden képpontja felett valamilyen Bayer-színszűrő van, általában piros, zöld és kék variációban, manapság pedig gyakori, hogy egy-egy helyett négy-négy fölé helyeznek a színekből egyet - ez a quad-Bayer szűrő.


[+]

A képpontok felett az optika által összegyűjtött fény további koncentrálására úgynevezett mikrolencsék vannak, a fotodiódára továbbítva a beeső fényinformációt. A Sony új, 2x2 On-Chip Lens lencsemegoldása itt jön be a képbe: nem egy-egy, hanem négy-négy képpont fölé helyez mikrolencsét, és az algoritmus a pixel binning feldolgozással kombinálva megnövelt dinamikaátfogással és jobb érzékenységgel dolgozhat, fürgébb fáziskülönbség-érzékelésen alapuló autófókusszal.


[+]

Egyébként egy másik fejlett fókusztechnológia, a kettős vagy dual pixel is fáziskülönbségalapú, és a Sony új megoldásával is lényegében minden szenzorpixel részt vállal a villámgyors élesítésben. Ez a puszta sebességnövekedés mellett az éjjeli fókuszteljesítményt is megnöveli, hiszen hatékonyabb a régebbi kontraszt- és élességalapú megoldásnál. Mint mindig, a 2x2 OCL mikrolencse elrendezés és a fejlett HDR rögzítés is a jelzett felbontás (mondjuk 48, 64 megapixel) negyedén fog igazán kidomborodni. A Sony egyelőre konkrét szenzort nem jelentett be az új megoldással, ám várhatóan elég hamar fel fog bukkanni a 2x2 OCL valamelyik csúcstelefonban, és akkor mi jól leteszteljük.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

  • Sony Xperia 5 - adj egy ötöst!

    A „kompakt” csúcs-Xperia keskeny lett, ám nyúlánk, aláhúzva, miért nem feltétlenül jó az extrém képarány telefonon. Zsebmozira mondjuk pont alkalmas.

  • IFA 2019: Miért Sony Xperia 5?

    Na, erre a kérdésre pont valami elég homályos választ kaptunk, de sok más döntés okára is fény derült.

  • Sony Xperia 1 - megérett a meggy

    Mozivásznas képaránnyal és 4K HDR OLED kijelzővel kapcsolja össze a Sony filmes és telefonos üzletágait. Kérdés, hogy kihúzza-e a tripla kamerás csúcsmobil a gyártót a csávából.

Hirdetés