Felére zuhanhatnak az eladások Kínában

A koronavírus komoly hatással lehet az iparág teljesítményére, ami az első negyedévben rekord visszaesést eredményezhet.

Hirdetés

Az elemzők komoly visszaesésekkel számolnak a Kínai eladásokat illetően. Nem csak a határozatlan időre felfüggesztett fizikai értékesítés miatt, de a gyárak ideiglenes bezárása miatt is. Az Apple és a Xiaomi is bezárta a boltokat, a Foxconn épp most kapott engedélyt az államtól, hogy csengcsoui gyárában újraindítsa a termelést korlátozott létszámmal és kapacitással, de a szencseni létesítmény még mindig áll, ami különösen az Apple-nek okozhat ellátási problémákat.

Shanghaj utcái szokatlanul néptelenek.
Shanghaj utcái szokatlanul néptelenek. (forrás: Qilai Shen | Bloomberg | Getty Images) [+]

Az Oppo szintén elismerte, hogy a járvány okozhat kisebb fennakadásokat egyes helyi üzemekben, de a tengerentúli létesítmények hatékonyan biztosíthatják a megfelelő gyártókapacitást, a Huawei pedig egyéb kommentár nélkül normál működésről számolt be. A Xiaomi egyelőre nem reagált a Reuters kérdésére, de feltehető, hogy nem könnyíti meg a termelés volumenének fenntartását a helyzet, amikor normál körülmények között is előfordul a kereslet kielégítésének nehézkessége.


[+]

Az IDC becslése szerint a kínai piac 30%-os visszaeséssel számolhat éves összehasonlításban az idei első negyedévben, de az sem kizárt, hogy a leszállított és eladott készülékek száma a felére csökken. A TrendForce szerint nemzetközi viszonylatban közel 12%-os csökkenéssel érdemes számolni márciusban, ami öt éves negatív rekord lehet. Az Apple 10%-kal kevesebb eszközt tud majd legyártatni, a Huawei pedig 15%-kos mínuszt produkálhat, míg a világelső Samsung mindössze 3%-os visszaeséssel viszonylag stabilan átvészelheti a helyzetet a vietnámi gyáraknak köszönhetően.


(forrás: CNN)

Az IDC elemzője, Will Wong szerint a gyárak újranyitásához és a munka ismételt felvételéhez szükséges idő nem csak a leszállított készülékek mennyiségére lesz hatással, de a közép- és hosszútávon az új termékek bemutatását és piacra kerülését is késleltetni fogja. Ha Wong nem téved, ami már csak logikai alapon is elég valószínűtlen, a termékciklusok jelentősen változhatnak a jövőben.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés