Fej-fej mellett a Samsung és a Huawei az 5G-s versenyben

24 millió ötödik generációs modemmel szerelt telefont szállítottak le az első negyedévben, a Samsung célfotóval nyert a Huawei előtt.

Sokkal előbb érkezett meg az 5G-s telefonok hada, minthogy a világszintű, ötödik generációs hálózatkiépítés komolyabb lefedettséget biztosított volna a lakosságnak. A világ számos nagyvárosában ugyan már mindennapos az 5G jel az erre alkalmas telefonok állapotsávján (a kínai metropoliszok állnak ebben a legjobban), ám a vidéki lefedettség még odébb van, itthon pedig jelenleg két szolgáltatóra és a budapesti belváros szűk részére korlátozott az efféle kapcsolat.


A Galaxy S20 Ultra (5G) [+]

Aki persze 5G-s telefont vásárol, hosszútávra rendezkedik be, és mivel az Apple ilyen ketyerét még nem árul, két fő riválisa verseng a képzeletbeli dobogóért. Az első negyedévben az összes gyártó együttvéve 24,1 millió 5G-s telefont szállított le, ami bár jelentős előrelépés 2019 hasonló időszakához képest, ám akkor ugyebár még kevés ilyen hálózat működött, és kevés ilyen mobil volt kapható.


A P40 Pro (5G) [+]

A Strategy Analytics szerint Kínában volt az idei év elején a legnagyobb kereslet, ennek ellenére nem a Huawei (8 millió), hanem a Samsung szállította le a legtöbb 5G modemes telefont (8,3 millió darab). A listát a Vivo (2,9 millió), a Xiaomi (2,5 millió), majd az Oppo zárja (1,2 millió), mindenki más együttvéve szállította le a maradék 1,2 millió darabot.

Külön felirat figyelmeztet a Mi 10 Pro hálózati képességeire
Külön felirat figyelmeztet a Mi 10 Pro hálózati képességeire [+]

Érdemes ugyanakkor megjegyezni: a leszállítás nem egyenlő az eladással: bár a gyártók igyekeznek nagyjából akkora készletet útnak indítani a gyárakból, amekkorát sikerül rövidtávon értékesíteni, majd újratölteni, épp a koronavírus miatt ragadhat nagyobb mennyiség a raktárakban. Az is jó kérdés, hogy a második negyedévben hogyan néznek majd ki a fenti mutatók, ekkor kellene ugyanis a több tucat tavaszi 5G-s mobilnak a legjobb mutatóit produkálnia, ám a gazdasági stop és az árazás miatt is kihívás lehet a raktárkészletek kiürítése.

Előzmények

  • Huawei P40 lite - kényszerpályán

    Az első olyan telefon a P40 lite, amelyen már nincsenek Google szolgáltatások, de középkategóriás mivolta miatt nagy mennyiséget terveznek belőle eladni, amit a korrekt árazás is segít.

Hirdetés