Elsőként veti be a DynamIQ-t a Qualcomm friss csúcslapkája, a Snapdragon 845

Az SoC új IGP-t is kapott, de erről sajnos keveset tudni.

A Qualcomm még az év elején jelentette be a Snapdragon 835-ös rendszerchipet, ami kifejezetten erősnek számított, így a csúcskategóriás ultramobil eszközök piacára tökéletes volt. A következő évre azonban nem árt egy újabb fejlesztés, így a vállalat a saját rendezvényén bejelentette a Snapdragon 845-ös SoC érkezését, ami leginkább egy alapos továbbfejlesztésnek tekinthető. Ez a friss lapka már a Samsung 10 nm-es LPP node-ján készül, ami kedvezőbb képességeket biztosíthat a korábbi LPE opcióhoz képest.

A Snapdragon 845 fő újítása a Kryo 385-ös processzortömb, ami már nem az ARM Big.Little, hanem a DynamIQ koncepciót követi. Egészen konkrétan nyolc mag került a fejlesztésbe, amelyek közül négy a Gold, míg négy a Silver jelzést kapta. Az előbbi a Cortex-A75, míg utóbbi a Cortex-A55 módosításából született meg, így elmondható róluk, hogy az ARMv8.2-A utasítás-architektúrára épülnek. A gyorsabbik Gold klaszterben maximum 2,8 GHz-en üzemelhetnek az egyenként 256 kB-os L2 gyorsítótárral rendelkező magok, míg az energiatakarékos Silver tömbben 1,8 GHz a maximális órajel, és a magonkénti L2 gyorsítótár kapacitása is csak 128 kB. Mindegyik mag osztozik azonban egy 2 MB-os L3 gyorsítótáron.

Hirdetés

A memóriavezérlő nem változott sokat az elődhöz képest, mivel az LPDDR4 és az LPDDR4X szabványt támogatja maximum 1866 MHz-es effektív órajel mellett, memóriabusz pedig továbbra is 64 bites. Újdonság azonban a 3 MB-os rendszergyorsítótár, amit gyakorlatilag minden részegység elérhet.

Az IGP tekintetében az Adreno 630 lesz bevetve, ami egy új fejlesztés, és emiatt sok adat nincs is róla, leszámítva azt, hogy támogatja a legfrissebb API-kat, illetve 30%-kal gyorsabb az előző generációs opciónál. A háttérben valószínűleg főleg technikai újításokat kapott, de ezekről a Qualcomm nem szokott beszámolni.

Frissült az ISP, vagyis a jelfeldogozó processzor, ami ezúttal Spectra 280 névre hallgat. Ez a 14 bites egység 32 megapixeles kamerát is kezel, de opcionálisan két 16 megapixeles egység is befogható, és az előző generációs megoldáshoz képest a fő újítása a több képkockás zajcsökkentés. Szintén fejlődött a Hexagon DSP, ami a 685-ös verziószámot viseli, és elsődlegesen az AI szempontjából jelent előrelépést a Snapdragon 835-ben található fejlesztéshez képest, ugyanis az ilyen irányú feladatokban háromszor is gyorsabb tud lenni.

A kijelzőkezelés és a multimédia szempontjából szintén értékes fejlesztések történtek. Többek között az új kijelzőmotor már két 2400x2400 pixeles panelt is meg tud hajtani 120 Hz-es frissítés mellett, ami egyértelműen egy VR-ra vonatkozó funkció. A videokódoló is erősebb, ami 4K-s 30 Hz-es videók mellett már 60 Hz-es frissítésű tartalmakkal is megbirkózik, ráadásul 10 bites HEVC formátummal.

A legtöbb fixfunkciós blokk érintetlen, így az alapvető dolgok támogatásában a Snapdragon 835 köszön vissza, viszont az integrált LTE modem már nem az x16-os, hanem az újabb x20-as verzió, ami az 1,2 Gbps-os letöltési tempót is lehetővé teszi, persze csak megfelelő hálózat esetén.

A Qualcomm Snapdragon 845-ös SoC lényegében kész van. Az erre épülő új eszközök a következő év első felében jelennek majd meg.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés