Belerokkanhat a BenQ a Siemens-mobilok gyártásába

Hirdetés

Csődvédelmet kér maga ellen a tajvani BenQ Corp. tulajdonában lévő német BenQ Mobile mobilkészülék-gyártó – egy évvel ezelőttig a Siemens AG mobilrészlege –, mert anyacége nem hajlandó tovább finanszírozni veszteséges működését. A társaság közleménye szerint igyekeznek biztosítani az üzem folyamatos működését és a következő hónapban esedékes béreket biztosan kifizetik. A tajvani cég ezután kizárólag sanghaji gyárában kíván mobilkészülékeket előállítani, a BenQ Mobile többi hat egységének jövője a németországi központhoz hasonlóan bizonytalan, az év végéig a Tajvan szigetén található egyetlen üzemben is leállítják a gyártást a veszteségek miatt.

A cég mindössze a készülékek 10 százalékát gyártja az anyaországban, kevesebb mint százfős létszámmal. A BenQ az utolsó három negyedév mindegyikében veszteséges volt: a júniusig tartó három hónapban 2,51 milliárd tajvani dollár (60 millió euró) volt a veszteség. Németországban viszont becslése szerint 600 millió eurót veszített azóta, hogy tavaly októberben átvette a Siemenstől a gyártást.

A Siemens 2005 októberében gyakorlatilag még fizetett is a BenQ-nak azért, hogy vegye át mobiltelefon-gyártó üzletágát, hiszen az ügylet nyélbe ütése előtt 250 millió eurót fektetett be a vállalkozásba, és az átadáskor leírta a nála felhalmozódott 100 millió euró értékű félkésztermék-állományt. A három németországi üzemben összesen 3000 ember dolgozik, akiket 2006 közepéig szóló foglalkoztatási garancia védett. A BenQ és az IG Metall szakszervezet nem tudott megállapodni ennek meghosszabbításáról, mint ahogy a munkafeltételek megváltoztatásáról, például a munkaidő meghosszabbításáról sem. A BenQ Mobile közlése szerint az új tulajdonos megjelenése óta 840 millió eurót fordítottak a társaságra, s bár a Siemens mobilüzletágának megszerzésével a tajvani anyavállalat a világ első tíz mobilkészülék-gyártója közé került, a folyamatos piacvesztés miatt globális részesedése mára 3,2 százalékra zsugorodott.

A BenQ részvényesei kedvezően reagáltak a pénznyelő leányvállalat csődvédelem alá helyezésének hírére: csütörtökön 3,7 százalékkal emelkedtek a cég részvényei a tajvani tőzsdén, amelyet pénteken újabb közel 7 százalékos ugrás követett. Ugyanakkor a vállalat részvényárfolyama még mindig 40 százalékos mínuszban van az év elejéhez képest.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés