Befutott a várva-várt fotó az Apple A10 lapkáról

Meglepetést nem okozott, leszámítva azt, hogy nehéz megtalálni az összes magot benne.

Pár napja írtunk arról, hogy mit tartalmazhat az Apple A10 SoC, és most megérkezett a szokásos fotó a lapka felépítéséről. Az IGP-vel nem foglalkoznánk, mivel ott világosan látszik a három darab tömb, amely összesen rejti a hat darab USC-t, tehát ez az információ helyesnek bizonyult.

Apple A10 Fusion
Apple A10 Fusion (forrás: Chipworks) [+]

A processzor tekintetében már trükkös a helyzet. A Chipworks nem tudta eldönteni, hogy az összesen négy mag egy nagy tömbben van, vagy ez a nagy tömb csak két mag, és a lapkában talált kisebb területek egyike lehet a kisebb fogyasztású processzorklaszter. Valószínűnek tartjuk, hogy az előbbi álláspont az igaz, amiatt is, mert két Twister processzormag a szokásos gyorsítótáraival lényegesen kisebb, mint amekkora területet látszatra elfoglalnak. Az a nagyobb terület tehát egy kétmagos Twister és egy kétmagos, ismeretlen processzormagra épített klasztert tartalmazhat, amelyek együtt már nagy tömbként funkcionálnak. Láthatóan az Apple a Twister processzormagot is áttervezte, amire gyaníthatóan azért volt szükség, hogy megfelelő területkihasználással melléépíthető legyen a két kisebb mag is.

Az elfoglalt területből úgy néz ki, hogy mindkét processzorklaszter 3-3 MB-os L2 gyorsítótárat kapott, és visszakerült a rendszerbe az Apple A9X rendszerchipből eltűnt L3 gyorsítótár, aminek a mérete látszatra 4 MB-nak tűnik.

A TSMC 16 nm-es FF+ node-ján készülő Apple A10 SoC kiterjedése 125 mm² lett, amibe ezúttal 3,3 milliárd tranzisztor fért bele.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés