Hirdetés

Bada alkalmazások: AR Defender

Megjelent a bada plaftormra is az első AR-re, azaz Augmented Reality-re, magyarul kiterjesztett valóságra épülő játék. Erről az egész irányzatról hamarosan írunk valami izmosabbat is, a lényeg, hogy a telefon kamerájával mutatott képre lehet rárajzolni a játékot, tehát általunk választott, valós helyszínen folyik a virtuális csetepaté, ettől lesz ez kiterjesztett valóság.

Az AR-re épülő programok egyébként egyre sokasodnak, iPhone-ra és Androidra már ott a népszerű Layar, jön a Foursquare, mindenféle labirintusok, és egyéb programok, de ott GPS is kell az élményhez, esetünkben egy viszonylag egyszerű valós-virtuális összemosásról van szó. Az AR Defender ugyanin nem egy bonyolult program, két barátom mégis nagy elánnal vetette bele magát tegnap éjjel a szigeten egy sörsátor asztalán a csatába.

Ehhez persze az is kellett, hogy "véletlenül" pont nálam legyen az alábbi ábra kinyomtatott változata.

a játék tartozéka...
a játék tartozéka...

A játék ugyanis úgy indul, hogy a készülék kamerája keresi a fenti képet, s amikor megtalálja, oda fel is építi a virtuális bázisunkat. Ha egy asztalon van a papír, akkor oda, ha az ágyra tettük a fecnit, akkor oda, ha pedig a barátnőm vállára helyeztem, akkor oda. Ezt követően csak a nagy piros gombot fogjuk nyomkodni, elkezdenek jönni az ellenfelek azon a terepen, amit a kamera lát, átkelve öngyújtón, mobiltelefonon, napszemüvegen, söröskupakon, mindenen, nekünk pedig úgy kell mozgatnunk a készüléket, hogy a kis célkereszt pont a közeledő gazfickóra mutasson, aztán tűz.

Háromféle fegyó van, a kifogyhatatlan golyó (keveset sebez), az igen hatékony rakéta (ez viszont elfogy), illetve a még hatékonyabb lézer, amiből nagyon kevés van. Néha a torony körül elhúz egy repülő, ami egy kis ládád dob le, ezt begyűjtve kapunk muníciót, különben magunkra vagyunk utalva. Őszintén szólva a játék nehéz. Az első pályán még csak gyalogos katonák jönnek magukban, a második szinten már motorosok is lőnek, a harmadik fokozaton pedig tankszerű sárgaságok érkeznek, ezeknek már egy rakéta nem is elég, másfél kell ahhoz, hogy kipusztuljanak. A negyedik fokozaton már zöld helikopterekkel szállítanak a közelünkbe rakétavetős csávókat, ezután pedig megjön a piros színű lézer tank (level 5), én itt kapituláltam. Pedig nekünk csak annyi a feladatunk, hogy záros határidőn belül ne semmisüljön meg a torony, ha ez sikerül, akkor jön a következő szint.

Az AR Defender oldaláról tölthetjük le PDF-ben a kinyomtatandó ábrát, akinek pedig a talán kissé zavaros leírás után sem lenne egyértelmű, hogy mi ez az egész, íme egy videó, amin jól látszik a lényeg.

Előzmények