Ázsiai beszállítóitól vágná el a Huawei-t az USA

Az Egyesült Államok megakadályozná, hogy a Huawei TSMC chipeket vásárolhasson. A texasi bíróság elutasította a Huawei USA ellen benyújtott keresetét.

Egyre drasztikusabb lépéssekkel próbálja az Egyesült Államok a Huawei-t elszigetelni és ellehetetleníteni. Az USA Igazságügyi Minisztériuma a minap nyújtott be ötvenoldalas vádiratot, amelyben ipari kémkedéssel, bűnszervezetben elkövetett összeesküvéssel (RICO), az Irán és Észak-Korea elleni szankciók megsértésével és banki csalással vádolja a kínai gyártót, amely kategorikusan tagad mindent.

Az USA odahaza szinte teljesen ellehetetlenítette a Huawei-t, ám nemzetközi partnerei között vegyes eredményre jutottak a Huawei elszigetelésére irányuló törekvések, plusz akad pár amerikai beszállító, amely továbbra is kereskedik a sencseniekkel. Az Egyesült Államok ezért két ponton szigoríthat: a beszállítóknak és partnereknek már akkor is a Kereskedelmi Minisztérium különengedélyére lenne szükség a Huawei-jel való üzleteléshez, ha csak a termékek és szoftverek 10%-a tartalmaz amerikai alkatrészeket, technológiákat vagy szellemi tulajdont. Ennél is súlyosabb hatása volna a Trump adminisztráció jelenleg készülő tervezetének, amely a Huawei-t chipgyártó partnereitől, például a TSMC-től vágná el.

Bár a Kirin chipeket a Huawei tervezi brit ARM-licencek alapján, saját gyártósorral nem rendelkezik ezek előállítására, ezért támaszkodnak a tajvani félvezető óriásra. A tervezett stratégia ismerős lehet: az Egyesült Államok különengedélyhez kötné a partnerek felé történő teljesítést, ha azok rajta vannak a kereskedelmi tiltólistán, amennyiben a gyártósorok amerikai forrású komponenseket vagy szellemi tulajdont használnak. A TSMC elvesztése úgy is hatalmas érvágás volna a Huawei-nek, hogy a Kínai Népköztársaságban is működnek chipgyártók.

A tajvani félvezető óriás ugyanis kiemelkedően fejlett technológiai fronton, és a Kirin 1020-at állítólag már idén induló, 5 nm-es node-jára tervezik. 2020-ban többszörös össztűz zúdulhat a Huawei-re: odahaza a koronavírus hatásai miatt csappanhat meg rendkívül népszerű mobiljai iránt a kereslet, a nemzetközi piacokon pedig a Google csomag hiánya hozhat jelentős visszaeséseket.

A Huawei tegnap ráadásul pert vesztett az Egyesült Államokban, ahol 2018-ban hoztak egy Huawei-re és ZTE-re vonatkozó, állami szintű kereskedést korlátozó határozatot National Defense Authorization Act néven. Ez ellen a gyártó tavaly nyújtott be egy texasi kerületi bíróságnál keresetet, alkotmányellenesnek titulálva a döntést. Amos Mazzant kerületi bíró ugyanakkor kedden az Egyesült Államok javára döntött, 57 oldalas döntésében arra hivatkozva, hogy a Kongresszusnak jogában állt a fenti határozatot és a vele járó korlátozásokat meghoznia. A Huawei csalódott a döntésben, és a jogi harc folytatását helyezte kiáltásba.


[+]

Újfent érdemes megjegyezni: az USA kontra Huawei ügy lényegében az Egyesült Államok és a Kínai Népköztársaság technológiai és gazdasági harcának egyik frontja, amely nem véletlenül az ötödik generációs mobilhálózatok elterjedésével vált intenzívebbé. Az USA szerint Kínának jogalapja van állampolgárait és a helyi vállalatokat kémkedésre kötelezni, ám a Huawei tagad bármilyen ilyen jellegű együttműködést a kínai kormányzattal, akárcsak az állítólagos hátsó ajtók létét hálózati eszközeikben, amelyen keresztül harmadik felek információhoz juthatnak.

A minap ráadásul épp a titkosítást nyújtó kellékeket gyártó, svájci Crypto AG-ről derült ki, hogy évtizedekig volt a CIA fiókszervezete, és amit adott esetben az USA szövetségesei harmadik féllel folytatott, titkosított kommunikációnak véltek, arról az Egyesült Államok azt tudott meg, amit csak akart. Persze mindez nem zárja ki, hogy kínai vállalatokkal kapcsolatban is legyenek kémkedésre vonatkozó információik, viszont ha azt kémkedés útján szerezték, aligha hajlanak a világ elé tárni. Márpedig az USA váltig állítja: van bizonyítéka a Huawei eszközök sebezhetőségére, erre viszont épp a minap volt az a sencseniek válasza: oké, lássuk!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés