Hirdetés

Apple blog: Vivitek Qumi bemutató

A kifejezetten projektorok gyártására szakosodott Vivitek egy úgynevezett zsebprojektornak adott életet. Az elnevezés alapján egyértelmű, hogy az átlagos projektoroknál jóval kompaktabb jószággal van dolgunk, az viszont a Qumi névből egyáltalán nem jön le, hogy egy iTermékekkel kompatibilis valamiről van szó. A StarKing mindenesetre pont ezért juttatott el hozzánk egy tesztpéldányt, így kipróbálhattuk, hogy a valóságban mire jó az eszköz.

Bár zsebre nehezen vágható, a Qumi jóval kisebb "átlagos" társainál. Fekete és fehér színekben kapható, hozzánk az utóbbi jutott el. Meg kell hagyni, a látványa kellemes a szemnek: a fehér burkolat az egész kütyüt átöleli, bekapcsolás után a tetejénmegjelennek a babakék fényben úszó, érintésérzékeny vezérlőgombok. Jobbra kapott helyett a kicsit nehézkesen mozgatható ki/bekapcsoló gomb, baloldalt pedig a fókuszállító tárcsa található. A hátulján csatlakozók egész tárházába botlunk: a microSD foglalat mellett, USB-port, Mini-HDMI, Universal I/O, 3,5 millimétes AV és audio-out portok kaptak helyet, melyekkel biztosított, hogy sok eszközzel együtt tudjon működni az apró projektor. A dobozban mindegyik foglalathoz találunk kábelt, ami kellemes, hiszen nem kell boltba mennünk és további költségekbe vernünk magunkat, ha a cuccot tényleg használni akarjuk. A dobozban találunk továbbá egy apró távirányítót is, aminek anyaghasználata hagy némi kívánni valót maga után, de rendesen össze van rakva, így erősebb megmarkoláskor sem recseg vagy nyöszörög. Maga a kütyü mindössze 60 deka, képes a 720p-s felbontás kezelésére, fényereje 300 lumen.

A Qumi ekapcsoláskor automatikusan elkezdi keresni a megfelelő jelforrást; a biztos siker érdekében érdemes a kiválasztást manuálisan megoldani, ugyanis sem a jel megtalálása, sem az eszköz működése így sem nevezhető a klasszikus értelemben vett leányálomnak. A szignált nehezen veszi észre, de ha meg is valósul, akkor sem láthatjuk kedvenc iKetyerénék (iPad, iPhone, iPod touch) képét a falra vetítve, a funkcionalitás ugyanis jóval szerényebb. Az eszközön tárolt képeinkből tudunk diavetítést csinálni és nézhetünk YouTube videókat, ám a dolog itt ki is merül, az Angry Birds már nem fut a falra vetítve, pedig az lenne az igazi királyság. Asztali gépen és laptopon viszont rendesen láthatunk mindent, így felmerül, hogy az iEszközökön miért kapunk ilyen szerény kínálatot, de az ok nyilván az, hogy maguk a kütyük nem tudnak ennél többet, tehát nem Vivitek, hanem Apple általi korlátozásról van szó.

Egy pendrive-ot, vagy egy memóriakártyát behelyezve a termék a saját menüjét hozza fel, ahol az adathordozón található tartalmakat (képeket, videókat, zenéket) játszhatjuk le. A kivetített kép minőségére nem lehet panasz, a kategóriájában megállja a helyét, éles és világos. Ezt a tulajdonságát szegény dr. Kind első kézből szenvedhette el, amikor a Qumit bekapcsolva sikeresen belevilágítottam az arcába vele; a reakciójából kiindulva e tulajdonságokat ő is alátámasztotta. A szobát nem kell besötétíteni ahhoz, hogy ki tudjunk vetíteni, ami talán a legfontosabb tulajdonsága a cuccnak.

A Qumi összességében nem rossz termék, amit a gyártó ígért, azt nagyrészt be is tartotta. Könnyű kényelmes, szemrevaló és szép képet ad, kár, viszont az iPhone mellé szinte teljesen felesleges. Ára 170 és 180 000 forint közé tehető, ami készségeinek tükrében ugyan elfogadható, ugyanakkor ha kicsit körbenézünk a piacon rájöhetünk, hogy ha képesek vagyunk lemondani az Apple iTermékekkel való kompatibilitásról, akkor ennyiért egy ugyan méretesebb dimenziókkal rendelkező, de nagyobb képet is kivetíteni képes eszközhöz is hozzájuthatunk.

T. Gavroche