Hirdetés

Apple blog: FaceTime bemutató és teszt

Amikor az iPhone 4 bejelentésekor elhangzott a varázslatos mondat, hogy "we bring videotelephony for the world", elég sokan felröhögtünk. Kicsit nagy arc kellett ugyanis ehhez a kijelentéshez úgy, hogy a 3G hálózatokon történő videotelefonálás már több éve rengeteg mobiltelefonon elérhető, nem is beszélve a számítógépes chat programok terjedéséről.

Tény azonban, hogy a FaceTime tud újat mutatni. Ugyan nem működik 3G hálózatokon, kizárólag WiFi-s kapcsolat esetén hajlandó üzemelni, ám ellentétben a mobilszolgáltatók által biztosított lehetőséggel, ez teljesen ingyenes. Mivel az eredetileg csak iPhone 4-en elérhető kliens mostmár a negyedik generációs iPod Touch-ra és az Apple számítógépekre is elérhető, úgy döntöttük, kipróbáljuk, hogy tényleg olyan varázslatos-e a képminőség, mint azt az amerikai vállalat állítja.

A FaceTime az almás telefonon és multimédiás lejátszón alapértelmezében megtalálható, az OSX rendszerre történő telepítés pedig egyszerű és triviális. A szoftver használatához szükségünk lesz egy AppleID-ra, ami pillanatok alatt elkészül, a regisztrációs folyamat során a cég e-mailben küldi a megerősítő hivatkozást, gyakorlatilag ez az egyetlen rész, ami miatt nincs meg 20 másodperc alatt a folyamat. Ha beléptünk, először meg kell adnunk, hogy ismerőseink mely e-mail címünk segtségével érhetnek el minket a FaceTime-on; a szoftvernek nincs külön kontaktlistája, az embereket az Address Bookból szedi ki, ha ott talál olyan e-mail címet, mely hozzá van rendelve a FaceTime-hoz, akkor tolhatjuk is a dolgot.

A képminőség pont olyan, mint egy átlagos webkamerás beszélgetés esetén. A tömörítés nyilván jó, de a dolog kellemes részét azért alapvetően az adja, hogy az Apple számítógépeiben és hordozható készülékeiben korrektnek mondható fényképezők vannak, melyek felbontása ugyan nem különösebben magas, de rendkívül jól reagálnak a gyors mozgásokra és jól teljesítenek gyenge fényviszonyok között is. Az iPhone és a negyedik gerenációs iPod Touch esetén egy mozdulattal lehet a hátsó kamerára kapcsolni, a szoftver érzékeli az eszköz lefordítását is, ilyenkor "szélesvásznon" leszünk láthatók, s ezzel egyidőben a másik félnél is elfordul a kép. Extra funkciónak mondható a némítás, másra azonban nem tudjuk használni a FaceTime-ot, tehát nincs fájlküldés, nincs chat; a híváselőzményt viszont bármikor megnézhetjük.

A dolog tehát működik, egyszerű, könnyű használni és mindenhol elérhető, ahol van WiFi kapcsolat. Nem kell hozzá a mobilszolgáltató, nem kellenek különleges beállítások, csak teszi a dolgát. Az iOS rendszeren a FaceTime simán elbújik a háttérben, s csak az ismert notifikációs ablakot dobja fel hívás esetén. A világot nyilván nem váltotta meg, de jó cucc; nekünk tetszett. A StarKing üzleteiben bárki kipróbálhatja a dolgot.

Bog & Bocha

Azóta történt

Előzmények