Alkalmazásbemutató: MashrooM Music Player

Ugyan a Las Vegasban megrendezésre kerülő CES, azaz Consumer Electonics Show főleg a technológiai újdonságokról szokott szólni, egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az alkalmazások is. Mi pedig nemcsak abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy a helyszínről közvetíthettük az eseményeket, hanem találkozni tudtunk egy olyan csapattal, melynek tagjai egy ígéretes program fejlesztésén dolgoznak. Ez a szoftver a MashrooM Music Player nevet kapta, és az iOS-t futtató, azokon belül is az iPhone illetve iPod készülékekkel kompatibilis. A nevével ellentétben ez nem csupán egy olyan produktum, amivel a muzsikákat hallgathatjuk, hanem mi magunk alakíthatjuk ki azok milyenségét, mintha DJ-k lennénk. Az applikációt készítő MIXY Labs csapata összesen hat tagot számlál, van köztük fejlesztő, szoftvermérnök, PR-es, illetve a zeneiparban járatos emberke is, ami pedig összeköti őket, hogy mindannyian játszanak valamilyen hangszeren.


[+]

Te is alkalmazásfejlesztő vagy?

Ha szeretnéd, hogy az általad fejlesztett mobilos alkalmazásról is írjunk a Mobilarena hasábjain, írj egy emailt a hello@mobilarena.hu címre! Előtte azonban megkérünk, hogy olvasd el az alkalmazások megjelentetésével kapcsolatos felhívásunkat!

Felhasználó vagy?

Támogasd a magyar alkalmazásfejlesztőket azzal, hogy az ingyenes szoftvereket letöltöd, ezzel növelve az adott applikáció számlálóját! Ha pedig hasznos észrevételed van vagy hibát találtál, bátran jelezd alul, a bemutatóhoz tartozó témában! A fejlesztők nevében is köszönjük!

A program kitalálója egyébként a megindító ihletet egy koncert közben kapta, hiszen nem mindig olyan zenék szóltak, amiket ő szeretett volna, és eszébe jutott, hogy miért ne lehetne olyan alkalmazást csinálni, amivel a felhasználók szabad kezet kapnak a dallamok összefűzésére. A zene ugyanis egyszerű matek, melynek ütemvonalai egymásba képesek fonódni, számítógép nélkül azonban ehhez nemcsak fül, hanem tehetség is szükséges. A MashrooM Music Player pedig pont ebben a szisztémában készült, lényege, hogy az iPhone-on vagy iPodon tárolt számokat elemezve (egyelőre iPaddel nem kompatibilis, futtatásához minimum iOS 8.3 operációs rendszer szükséges) feldobja azokat a muzsikákat, melyek képesek illeszkedni az éppen hallgatotthoz, ezáltal különböző, igencsak jól hangzó mixeket készíthetünk. Nagyon jó, hogy már egy lassan öt éves iPhone 4S-en, illetve az ötödik generációs iPod touch-on is képes elfutni, más kérdés persze, hogy a számok elemzéséhez (hangnem és akkordmenet-ellenőrzés) jelentős processzoros erőforrás szükséges, így szem előtt kell tartani, hogy a régebbi készülékeken nem csupán lassabb az analizálás, hanem jobban meríti és hevíti azokat. Az app alapvetően ingyenes és 148 megabájtot emészt fel a tárolóegységen, ami annak köszönhető, hogy huszonöt számot tartalmaz, így ki is lehet próbálni, plusz ha valaki még nem töltött fel muzsikát a telefonjára vagy zenelejátszójába, akkor is tudjon mit hallgatni. Alapvetően az iTunes könyvtárból dolgozik az app, elvileg harmadik féltől származó programokba pakolt számokat is képes kezelni, de ez esetünkben (EZMP3 Pro) nem működött.


[+]

A felületet nagyon szépen megrajzolták, átlátható, legfőképpen az albumborítókból építkezik. Kétféleképpen hallgathatunk zenét: az egyik, hogy magára a programra bízzuk, mi legyen a következő dallam, a másik pedig, hogy mi magunk húzogatjuk a következőt az éppen hallgatott után. A szoftver folyamatosan dolgozik a háttérben, és mindig azokat a lehetőségeket mutatja, amik a lehető legjobban illeszkednek egymáshoz, ennek megfelelően nagyjából minden ütem után újat és újat dobál fel. Van visszaszámláló, hogy meddig van idő a javasolt zenét beraknunk. Létrehozhatunk lejátszási listákat, mixeket, illetve BPM sorozatokat. Utóbbi esetében tíz perces időintervallumok szerint szerkeszthetjük, hogy milyen intenzitású zene szólaljon meg. Ezáltal készíthetünk olyan összeállításokat, melyeket hosszabb edzésekhez tervezünk, az elején csak bemelegítő típusú, ergo lassabb dallamokkal, közepén pedig ritmusos, pörgős számokkal. Itt jön képbe egyébként a fizetős funkció, ami 8 euróba kerül, hiszen BPM-tervek esetén csak 20 perc az ingyenes, utána automatikusan vezérel mindent a program, hiába állítottunk be mást. Playlistek esetén még erősebb a limitáció, 10 percet tudunk csak létrehozni. Az előbb leírt végösszeg kifizetésével ezektől a megkötésektől örökre megszabadulhatunk.


[+]

Fontos viszont, hogy a listákat ugyan elmenthetjük, ezeket megosztani semmilyen formában sem tudjuk. A MashrooM Music Player ettől függetlenül egy kiváló program, és még inkább kiváló kezdeményezés, melyre fényes jövő várhat, a Spotifyjal például szorosabb együttműködésre törekednek. Jó dolog, hogy kiélhetjük magunkat a muzsikák összerakásán, és nemcsak a felnőtteket, hanem a gyerekeket is jobban hozzá tudja kötni a zenéhez, mivel addiktív, és akár játéknak is felfogható, nem utolsósorban pedig nagy öröm olyan mixeket hallgatni, melyek mi magunk készítettünk. Mivel a program ingyenesen tölthető le az App Store-ból, méghozzá ezen a linken keresztül, mindenképpen érdemes kipróbálni. Ha pedig valakinek tetszik, vagy komoly edzésekhez egyszerűen csak olyan számösszeállításokat használna, amik kizárólag a saját ízlése szerint készültek, akkor prémium felárat is megéri majd nekik kifizetni.

Legendd

Hirdetés